Türkiye-İran sınırında leopar gözlemlendi

-
Aa
+
a
a
a

Türkiye-İran sınırındaki kırsal alanda, termal kameraya bir süre önce leopar yansıdı.

Fotoğraf: KuzeyDoğa Derneği
Gezegenin Geleceği: 4 Ocak 2022
 

Gezegenin Geleceği: 4 Ocak 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Türkiye-İran sınırındaki kırsal alanda, termal kameraya bir süre önce leopar yansıdı. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince (IUCN) soyu küresel çapta tehlikede olan türler arasına alınan ve insanlardan uzak yaşadığı için görüntülenmesi zor olan leopar, böylece, yurdun doğusunda yakından görüntülenmiş oldu. Türkiye'nin komşu ülkelerinden İran ve Gürcistan'da görülen, Trakya haricinde yurdun birçok bölgesinde yaşadığına dair kanıtlar olan leoparın Doğu Anadolu'da da görüntülenmesi, yaban hayatı uzmanları arasında heyecan yarattı. KuzeyDoğa Derneği başkanı ve Koç ile Utah Üniversiteleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, leoparın görüntülenmesinin yıllardır beklenen müjdeli haber olduğunu söyledi.

Fransa, birçok meyve ve sebzenin paketlenmesi için plastik kullanımını yasakladığını açıkladı. Yeni kurallara göre, pırasa ve havuç, domates ve patates, elma ve armut gibi yaklaşık 30 ürünün sadece geri dönüştürülebilir malzemelerle satışına izin verilecek. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yasağı “gerçek bir devrim” diye tanımladı. Macron, atılan bu adımın ülkenin 2040’a kadar tek kullanımlık plastik kullanımına son vermeye yönelik bağlılığını gösterdiğini ifade etti. Yasak, Fransa hükümetinin kirliliğin küresel olarak artması nedeniyle tek kullanımlık plastiklerin aşamalı olarak kaldırılmasının planlandığı yeni düzenlemeler kapsamında yürürlüğe girdi. Böğürtlen ve şeftali gibi daha kolay zedelenebilir meyve ve sebzeler için plastik kullanılabilecek. Ancak, önümüzdeki yıllarda kademeli olarak bu kullanım da kaldırılacak. Bunun yanında dergiler ve diğer yayınların da plastik ambalajsız gönderilmesine karar verildi. Ayrıca, fast-food restoranlarının artık çocuklara ücretsiz plastik oyuncaklar sunmasına izin verilmeyecek. Bu yılın ilerleyen saatlerinde, plastik şişe kullanımını azaltmak için su çeşmeleri tanıtmak için kamusal alanlar da yapılacak. 

Çernobil faciasından bu yana en büyük nükleer felaket olan 2011’deki Fukuşima felaketinden sonra aşamalı olarak nükleer santralların faaliyetlerini durdurma kararı alan Almanya’da son 6 nükleer santraldan üçü daha kapatıldı. Brokdorf, Grohnde ve Gundremmingen C reaktörlerinin 30 yıl sonra fişi çekilirken, kalan 3 nükleer santral ise (Isar 2, Emsland ve Neckarwestheim II) 2022’nin sonunda kapatılacak Brokdorf ve Grohnde nükleer tesislerini işleten şirketin CEO’su Guido Knott güvenlik konusundaki kararlılıkları için personele teşekkür ederek, “Almanya’da onlarca yıldır güvenli, iklim dostu ve güvenilir elektrik tedarikine ciddi bir katkı sağladık” dedi. Artan enerji maliyetlerine rağmen nükleer santralların kapatılması Avrupa’nın en büyük ekonomisi için artık geri dönülemez bir adım olarak görülüyor. Ülkedeki 6 nükleer santralın 2021’de Almanya’daki elektrik üretiminin yaklaşık %12’sini karşılıyordu. Yenilenebilir enerji %41 paya sahip iken, kömür yaklaşık 28, gaz yaklaşık %15 paya sahip. Almanya, rüzgar ve güneş enerjisi altyapısını genişleterek 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik talebinin yüzde 80’ini karşılamasını hedefliyor.

Kars'ın Sarı kamış ilçesinde doğa  koruma görevlilerince verici takılan 4 yaşındaki kurdun, 6 ayda Kars, Ağrı ve Erzurum'da 5 bin 600 kilometrekarelik alanı kullanıp 1600 kilometre yol yürüdüğü belirtildi. Iğdır Üniversitesi, KuzeyDoğa Derneği ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün, biyolojik çeşitliliği korumak için başlattığı çalışma kapsamında, bölgede verici takılan kurtlar dört mevsim takip ediliyor. Kurtların GPS ve GPRS cihazlarıyla izlendiği çalışmada, Kars`ın Sarıkamış ilçesinde verici takılan bir kurdun Kars, Ağrı ve Erzurum`da kullandığı alanlar ve güzergah gözlemlendi. KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, Sarıkamış`ta kurtları araştırdıklarını ve ilginç verilerle karşılaştıklarını söyledi.

ABD'nin Colarado eyaletinde etkisini artıran yangınlar nedeniyle on binlerce kişi yerleşim yerlerinden tahliye edildi, yüzlerce ev ise kül oldu. Yangınlar özellikle eyaletin başkenti Denver'ın kuzeyindeki Boulder ilçesinde hızlı bir şekilde devam ediyor. Yetkililer ölü ve yaralıların olabileceğini söyledi. Louisville ve Superior kentlerinde 30 bin kişiye evlerini terk etmeleri söylendi. Vali Jared Polis tarafından, eyalette acil durum ilan edildi. Basın toplantısında konuşan Polis, yangının doğal yollarla çıkmış olabileceğini ifade etti. "Rüzgarların dinmesini, havanın değişmesini umuyoruz" diye konuşan Vali, yangından etkilenen insanlara gerekli yardımların yapılacağını dile getirdi. Tarihi bir kuraklığın yaşandığı eyalette saatte 169 km hıza ulaşan rüzgar, yangının hızını hızlandırıyor. Eyalette daha önce yaşanan yangınlar, kırsal alanlarda gerçekleşmişti. Ancak bu kez banliyö yerleşimlerinde etkili oluyor.  Boulder İlçe Şerifi Joe Pelle, Superior'un batısında yaklaşık 370 evin, Superior'da ise 210 evin alevler içinde kaldığını söyledi. Bir alışveriş merkezi ve bir otel de tamamen yandı. Şerif Pelle, bir ilk müdahale görevlisi ve altı kişinin yaralandığını belirterek, yaralı sayısının artabileceğini, ölümlerin de olabileceğini dile getirdi. Sosyal medyada, bir alışveriş merkezi etrafını saran bazı görüntüler de paylaşıldı.  Colorado, son yıllarda aşırı kuraklıklarla mücadele ediyor. İklim değişikliği ise artan hava sıcaklığı ve kuru hava ile birlikte orman yangınları tehdidini artırıyor.