"Tüm dünya tedbir alıyor, insanların parklara ve açık alanlara yönelmesi sağlık için hayati önemde"

-
Aa
+
a
a
a

Thomson Reuters Vakfı, Los Angeles'tan Bangkok'a kadar yurttaşlar, önlemler sırasında parklara ve açık alanlara yönelmesinin sağlık ve refahı korumadaki hayati rollerini vurguladılar. 

Fotoğraf: Eco Business

Thomson Reuters Vakfı hazırladığı yazıda, Koronavirüs salgını spor salonlarını, alışveriş merkezlerini ve yüzme havuzlarını kapatırken, Los Angeles'tan Bangkok'a kadar yurttaşlar, önlemler sırasında parklara ve açık alanlara yönelmesinin sağlık ve refahı korumadaki hayati rollerini vurguladılar. Reuters Vakfı, ‘’Dünyanın dört bir yanındaki yüzlerce şehirde sıkı önlemlerle, sakinlerin sosyal mesafeyi uyguladıkları veya birbirlerinden iki metre uzakta tuttukları sürece, günde bir kez koşmaya, yürümeye veya bisiklete binmelerine izin verilir.’’ dedi. Bangkok'taki Stockholm Çevre Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Diane Archer, sık sık bir mahalle parkında çalıştığı şehirlerde, açık alanların şehirlerde ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Thomson Reuters Vakfı'nın yaptığı açıklamada, “Yeşil alanların ve ağaçların gölgede ve soğumada oynayabilecekleri, sel riskini azaltacak ve biyolojik çeşitliliği koruyabilecekleri önemli rolü biliyoruz” dedi. “Ancak bu alanlar rahatlama ve egzersiz için de önemli. Parkta bir yürüyüş, bu zorlu zamanda zihinsel sağlık ve stres seviyelerini azaltmak için hayati önem taşıyor ”dedi. 

"Dünya Saati" cumartesi günü

WWF’in doğal alanların ve türlerin yok oluşuna, iklim krizine dikkat çekmek için her yıl mart ayının son cumartesi günü dünya kamuoyuna çağrıda bulunduğu küresel bir etkinlik olan “Dünya Saati”, bu yıl tüm dünyada, 28 Mart Cumartesi akşamı 20.30-21.30 saatleri arasında gerçekleşecek. Dünya Saati kapsamındaki etkinlikler, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl sadece evlerde yapılacak ve dijital mecralardan paylaşılacak. Doğa ve insanlık için dayanışma adına “Dünya Dayanışma Saati” temasıyla düzenlenecek Dünya Saati ile içinde bulunduğumuz zorlu süreçte küresel zorluklarla baş etmek için dayanışmanın önemine dikkat çekilecek. Dünya Saati’ne www.dunyasaati.org adresi üzerinden kayıt yaparak katılım sağlanıyor. Bununla birlikte, www.dunyasaati.org web sitesini ziyaret edenler WWF’in küresel kampanyası “Harekete Geç”e imza vererek doğa ve insan için yeni bir başlangıç yapmak üzere söz veriyor ve dünya liderlerine iklim krizi ve doğa koruma gibi küresel sorunlar için vakit kaybetmeden harekete geçme çağrısı yapıyor. WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, “İçinde bulunduğumuz hassas dönemde, insanlık tek bir konuya odaklanmış durumda. Sosyalleşmeyi kısıtladığımız bu günlerde yalnız olmadığımızı, fiziksel olarak bir arada olamasak da aslında büyük insanlık ailesi olarak beraber olduğumuzu, kolektif hareket edersek ne kadar güçlü olabildiğimizi hatırlamaya ihtiyacımız var. Her yıl dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın katılımıyla düzenlediğimiz Dünya Saati’nde, 28 Mart akşamı evlerimizde bir saatliğine ışıkları kapatarak birlik olduğumuzu gösterebiliriz. İnsanlık, içinden geçtiğimiz zorlu süreçten dayanışma sayesinde iklim krizi gibi küresel zorluklarla baş etmek için daha güçlü çıkabilir” dedi.

Linyit ve taşkömürü üretimi arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun paylaştığı “Katı Yakıtlar, Ocak 2020” adlı yeni bültene göre termik santrallere taşkömürü ve linyit teslimatları yer alıyor. Buna göre linyit üretimi Ocak ayında 5 milyon 622 bin 697 ton olarak gerçekleşti. Taşkömürü üretimi ise yine aynı ay içerisinde 107 bin 601 ton olarak gerçekleşti. Teslimat yerlerine göre dağılımı incelendiğinde; Ocak ayında taşkömürü teslimatının %63,0’ı termik santrallere, %12,3’ü kok tesislerine, %7,6’sı demir-çelik haricindeki sanayiye yapılırken, linyit teslimatının %86,6’sı termik santrallere ve %9,2’si demir-çelik haricindeki sanayiye yapıldı. Taşkömürü kolunda ise en fazla teslimat %98,5 ile demir-çelik sanayine yapıldı. Bu sektörel dağılımın yanı sıra, Ocak ayındaki linyit üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %10, taşkömürü üretimi ise %8 artış gösterdi.

Bilim alanına dozer girdi

Pamukkale Üniversitesi’ne bağlı Tarım Bakanlığı ve AB destekli ‘Yerli Tohum ve Bitki Üretim Merkezi’nin tarlasına sosyal tesis yapmak için rektörlük talimatıyla dozer daldı. Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (BİYOM) Yerli Tohum ve Bitki Üretim Merkezi’nde Tarım Bakanlığı ve AB destekli üretim yapılıyor. Ancak üniversite yönetimi 10 dekarlık bilim alanının 1 dekarlık kısmına öğrenciler için sosyal faaliyet alanı yapma kararı aldı. Karara tepki gösteren BİYOM’da görevli Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, söz konusu alanda bir süredir nöbet tutuyordu. Üniversiteye ait iş makineleri sabah saatlerinde alana gelerek çalışma yapmak istedi. Ancak öğretim üyeleri karşı çıktı. Bunun üzerine Rektör Hüseyin Bağ gelerek, iş makinelerine çalışmaları talimatını verince gerginlik yaşandı. Prof. Alan ve Prof. Toprak, ‘’Türkiye’nin gıda geleceği için önemli bir proje. Yerli tohum ve bitkiler üretiyoruz. Burada uygulanan projelerin altında PAÜ Rektörü’nün de imzası var. Lasmanını Tarım Bakanlığı yaptı. Devlet destekli proje nedeniyle ürettiğimiz bitki tarlalarımızın üzerinden, dozerlerle kanal açılıyor. Tüm karşı çıkışlarımıza rağmen engel olamıyoruz” diye konuştu.