Trakya'da hava kirliliğinde yüzde 70'e varan oranda azalma gerçekleşti

-
Aa
+
a
a
a

Türkiye'nin sanayi bölgelerinden Trakya'da, koronavirüs tedbirleri nedeniyle hava kirliliğinde yüzde 70'lere varan azalma gerçekleşti.

Gezegenin Geleceği: 11 Mayıs 2020
 

Gezegenin Geleceği: 11 Mayıs 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Türkiye'nin sanayi bölgelerinden Trakya'da, koronavirüs tedbirleri nedeniyle hava kirliliğinde yüzde 70'lere varan azalma gerçekleşti. Bölgede koronavirüs tedbirleri nedeniyle fabrikalar bir süredir çalışmıyor. Trakya'nın önemli akarsuları Ergene Nehri ile kollarından Çorlu Deresi, Lüleburgaz Deresi'nde kirlilikte gözle görülür azalma oldu. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, ‘’Bizim son zamanlarda yaptığımız çalışmalarda Ergene bölgesindeki 7 kent merkezinde Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Lüleburgaz, Çerkezköy, Kapaklı'nın da aralarında bulunduğu kent merkezlerindeki hava kalitesi ölçüm sonuçlarına baktığımız zaman bu konuda da ciddi bir azalma var. Yüzde 54 oranında ortalama olarak Ergene Havzası'nda trafikten kaynaklı azot oksitlerin, kirleticilerin azaldığını görüyoruz. Bu da hava kalitesinin arttığını işaret ediyor. Bu bölgelerde bazı kent merkezlerinde yüzde 70'e varan azalma var. Hem su kaynakları hem hava kalitesi koronavirüs kapsamında verilen mücadelede sürecinde kalitesi artmış durumda.’’ dedi.

"Yeni bir normal"

Dünyanın önde gelen şehirlerinden belediye başkanları, eğer insanlık iklimsel çöküşü engelleyecekse koronavirüs krizinin sonrasında “her zamanki yaşantımıza” geri dönemeyeceğimiz uyarısında bulundu. 750 milyondan fazla insanı temsil eden belediye başkanları, iyileşme planlarının merkezine eşitlik ve iklim mücadelesini koymayı taahhüt ettikleri bir “ilkeler bildirisi” yayımladılar. New York City belediye başkanı ve bildiri imzacılarından Bill de Blasio, “Statükoyu koruyan, yarım alınmış önlemler kayda değer bir değişim yaratamaz veya bizi bir sonraki krizden koruyamaz. Şu zamanlar için yeni bir düzene ihtiyacımız var. Yaşamları yeniden inşa eden, eşitliği savunan ve bir sonraki ekonomik, sağlık veya iklim krizini önleyen büyük bir değişime ihtiyacımız var” dedi. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, karantina sonrasındaki otomobil kullanımı artışının ve kirliliğin önüne geçmek için bisikletçilere ve yayalara daha çok alan tanınmasına dair planlarının duyurusunu yaptı. C40 grubunun Başkan Yardımcısı Khan, pandemi sonrası “daha iyi bir gelecek kurma” konusunda kararlı olduğunu söyledi. Khan, “Koronavirüs, toplumumuzdaki eşitsizlikleri ve ekonomimizdeki derin sorunları göz önüne çıkardı. Yeni bir normal ve iklim kriziyle yeni mücadele yolları yaratarak bu krizden çıkmalıyız” dedi.

Kömürden elektrik üretimleri sınırlanıyor

Avrupa’da kömürden çıkış taahhütleri veren ülkeler kömürden elektrik üretimlerini de sınırlamaya başladı. Birleşik Krallık’ta 28 gündür, Portekiz’de ise Nisan ayı boyunca kömürden elektrik üretilmedi. Portekiz elektrik idaresi tarafından yayınlanan açıklamaya göre bu durum ülkede kömürden elektrik üretiminin başladığı 1985’ten beri ilk defa gerçekleşti. Yeşil Ekonomi’de yer alan habere göre ülkede Nisan ayında elektrik tüketimi yüzde 12 oranında düştü. Kullanım ise yüzde 69,1 oranında yenilenebilir enerji kaynaklarından, yüzde 16,4 oranında doğal gaz santralleri ve yüzde 14,4 oranında İspanya’dan gerçekleşen ithalat ile karşılandı. Yılın ilk dört aylık döneminde ise kullanımın yüzde 69,4’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandı. Portekiz’in sosyalist Başbakanı Antonio Costa’nın geçtiğimiz yıl Ekim ayında gerçekleştirdiği görev kabul konuşmasında, ülkenin kömürden çıkış takviminin yedi yıl öne çekildiğini söylemişti. Açıklamaya göre Portekiz 2023 yılına kadar son kömürlü termik santralinde de üretimi durdurarak kömür kullanımını sıfırlayacak. 

XR'dan eylem

Londra’daki Yokoluş İsyanı aktivistleri ünlü bir bankanın genel merkezine sahte yangın söndürücülerle ‘sahte petrol’ püskürttü. Eylem, banka hissedarlarının yıllık genel toplantısı öncesinde gerçekleşti. Yokoluş isyanı bankanın fosil yakıt şirketlerini finanse etmeyi durdurmasını talep etti. Sonrasında yapılan açıklamada eylemde kullanılan “sahte petrol”ün biyolojik olarak parçalanabilir, vegan ve kolayca yıkanabilir olduğu belirtildi. Üç kişilik grup tarafından düzenlenen eylemde, protestocular yüz maskeleriyle ve aralarına en az iki metre mesafe koyarak hareket etti. 

"Doğayı yok eden projeler salgını fırsat biliyor"

Kuzey Ormanları Savunması yazılı bir basın açıklaması yaparak koronavirüs salgını sırasında artan ekolojik yıkımlara dikkat çekti. İklim ve doğa tahribatının yeryüzündeki canlı yaşamını yokoluşun eşiğe getireceği uyarısında bulunulan açıklamada alınabilecek önlemler sıralandı. Açıklamada İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin yegane su, gıda, nefes ve yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları’nın salgına karşı en büyük güç olduğunu belirtilerek orman ekosistemi ve yaban hayatının kayıtsız şartsız en üst düzeyde korumaya alınması çağrısında bulunuldu. Açıklamada Türkiye genelinde de doğayı ve yaşamı yok eden projelerin koronavirüs fırsat bilinerek hızlandırıldığına dikkat çekti. Açıklamada, insanların doğaya müdahalesinin iklim değişikliğine yol açtığı vurgulandı ve “İklim krizinin Covid-19 ve benzeri sonuçlarının engellenmesi için iklim acil durumu ilan edilmeli ve ekoloji tabanlı hareket planı faaliyete geçirilmeli” taleplerinde bulunuldu. Açıklamada son olarak koronavirüs salgını sırasında kullanımı zaruri hale gelen medikal ürünlerin yol açtığı çevresel kirliliğe değinildi. Bu doğrultuda da çalışmalar yapılması gerektiğini belirten KOS “Gereksiz kullanımı önleyici tedbirler alınmalı, kullanım sonrası oluşan çevresel riskler ortadan kaldırılmalı. Tüketim alışkanlıkları sorgulanmalı, toplum atık konusunda bilinçlendirilmeli” ifadelerini kullandı.