Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi sahillerinde denizanası istilası yaşandı

-
Aa
+
a
a
a

Marmara Denizi'nin kıyısında bulunan Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi sahillerinde denizanası istilası yaşandı.

Gezegenin Geleceği: 14 Ekim 2020
 

Gezegenin Geleceği: 14 Ekim 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Marmara Denizi'nin kıyısında bulunan Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi sahillerinde denizanası istilası yaşandı. Daha önce görülmedik görüntülerde, deniz suları adeta denizanası ile kaplandı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. Deniz Şirin "Küresel iklim değişikliği mevsimlerin sürelerini ve ortalama iklim verilerini oldukça etkiledi ve halen etkilemeye devam etmekte. Bulunduğumuz yıl dünyanın son yüzyıldaki yaşadığı ortalama değerler bakımından en sıcak yaz mevsimlerinden biriydi. Deniz suyu sıcaklığının halen yüksek seyretmesi plankton artışını tetiklemekte. Bu da mevsimsel hareketliliği olan denizanası türleri için uygun besin ortamı oluşturmakta" dedi.

'İklim değişikliği, büyüme ve refaha yönelik derin bir tehdit'

Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva, İklim Hareketi için Maliye Bakanları Koalisyonunun toplantısında değerlendirmelerde bulundu. AA’nın haberine göre iklim krizini önlemek için harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Georgieva, “İklim değişikliği, büyüme ve refaha yönelik derin bir tehdit. Makro açıdan kritik” ifadesini kullandı. Georgieva, makroekonomik politikaların iklim değişikliğine karşı mücadelenin merkezinde yer aldığını belirterek, politika araçlarının COVID-19 krizini atlatmaya çalışırken bile 2050 yılına kadar net sıfır emisyonu sağlayabileceğini kaydetti. Bu politikaların ekonomik büyümeyi, istihdamı ve gelir eşitliğini destekleyecek şekilde yürütülebileceğini aktaran Georgieva, benzeri görülmemiş bir politika desteği olduğunu, krizin başından bu yana yaklaşık 12 trilyon dolarlık destek sağlandığını ve ülkelerin teşvikin yeşil yatırımlara yönelik olmasını sağlamaları gerektiğini vurguladı. Georgieva, toparlanmanın ilk 15 yılında, yeşil altyapı hamlesinin küresel ekonomiyi ortalama %0,7 artırabileceğini ve milyonlarca istihdam yaratabileceğini söyledi. Karbon fiyatlandırmasının bu stratejinin merkezinde olması gerektiğinin altını çizen Georgieva, bu uygulamanın doğru yapılmasının kritik olduğunu aktardı. Dünya Bankası Başkanı David Malpass da ülkelerin artık daha yeşil, akıllı ve adil bir kalkınma yolunu seçme şansı olduğunu belirtti. 

Eylül sıcaklığı 3,4 derece arttı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de uzun yıllar eylül ayı ortalama sıcaklığı 20,5 derece olarak ölçüldü. Bu yıl ise eylül ayı sıcaklığı 3,4 derece artarak 23,9 derece oldu. Bunun dışında geçtiğimiz ay Türkiye’nin 93 merkezinde sıcaklık ekstrem değerlere ulaşarak rekor kırdı. AA’nın aktardığına göre geçen ay en çok ekstrem sıcaklık rekoru kırılan yerler ise Yumurtalık, Boyabat, Osmaniye, Kozan ve İslahiye oldu. Eylül ayı dünya çapında da bugüne kadar ölçümlenen en sıcak eylül ayı olarak kayda geçmişti. Avrupa Birliği tarafından desteklenen Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, geçen ay dünya üzerinde ortalamadan 0,63 santigrat derece daha sıcak kaydedildi

Bangladeş başbakanından çağrı

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, sanal ortamda gerçekleştirilen Climate Vulnerable Forum etkinliğinde, iklim değişikliğinin ön saflarında yer alan ülkeleri örnek olmaya çağırdı. Hasina etkinlikte, ulusal katkı beyanları olarak bilinen artırılmış iklim hedeflerini 31 Aralık 2020’ye kadar BM’ye sunmanın önemini vurguladı ve “Harekete geçme zamanı yarın değil bugün. Bizi hayatta tutan destek sistemlerini yok ediyoruz. Bu geri dönüşü olmayan bir yol” dedi. Hasina, Bangladeş’in bölgedeki iklim direncini artırmak için geçtiğimiz ay başkenti Dakka’da küresel bir iklim adaptasyon ofisi açtığını söyledi. Ülke, her yıl, milyonlarca ağaç ve sele dayanıklı mahsulün dikilmesi de dahil olmak üzere, iklime uyum programlarına, GSYİH’sinin % 1’ini yani yaklaşık 2 milyar dolar harcıyor. Ban, 2015 yılında ülkeler tarafından belirlenen NDC’lerin toplamının küresel ısınmada 2-3 derece artışa yol açacağını ve bu nedenle güncellenmesi gerektiğini söyledi. Bangladeş’in başkenti Dakka gibi şehirlerin “üç derecelik artışın yaşandığı bir dünyada var olamayacağını” ekledi. 

Yangınların çıkış nedeni araştırılıyor

Hatay’ın Belen ilçesinde dört gün önce başlayan ardından da İskenderun ile Arsuz’un birçok noktasına yayılan yangının çıkış nedeni araştırılıyor. Kentte yanan alanların yakın zamanda maden ruhsat sahası içine alındığının ortaya çıkmasının yankıları sürerken Arsuz’da krom madeni projesi için düzenlenecek ÇED toplantısı iptal edildi. Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yurttaşların tepkisi üzerine dün saat 11.00’de yapılması planlanan toplantının iptal edildiğini duyurdu. Türkiye Ormancılar Derneği, kentteki yangına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada Hatay’da geçen yıl çıkan 79 yangında 72 hektar ormanın kül olduğu, son yangında ise bin hektara yakın alanın yandığı aktarıldı.