Sarıkamış'ta ormanlara yerleştirilen fotokapanlar ayıların kaşınma anlarını kaydetti

-
Aa
+
a
a
a

KuzeyDoğa Derneği'nce Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ormanlara yerleştirilen fotokapan ve video kapanlar ile ayıların kaşınma anları görüntülendi.

Fotoğraf: KuzeyDoğa Derneği
Gezegenin Geleceği: 2 Temmuz 2020
 

Gezegenin Geleceği: 2 Temmuz 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

KuzeyDoğa Derneği'nce Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ormanlara yerleştirilen fotokapan ve video kapanlar ile ayıların kaşınma anları görüntülendi. Sarıkamış ilçesindeki ormanlık alanda yaşayan ve dünyada göçeden ayılar olarak literatüre giren bozayıların yaşantılarına bu kez kaşınma görüntüleri de eklendi. KuzeyDoğa Derneği, Kars'ın 33 kilometre güneybatısındaki Sarıkamış ormanlarında, 2006 yılından beri yaban hayatın yaşamını belirlemek için ısı ve harekete duyarlı sensörlü fotoğraf makineleriyle çekimler yapıyor. KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, "Onları önce yakalayıp uydu verici tasmalar takıp, takip ediyoruz. 2012 yılında yaptığımız çalışmayla dünyada ilk defa bozayıların göç ettiğini ortaya çıkardık" dedi. 

Kars'ın Deniz Gölü görülmeye değer

Kars'ın Kağızman ilçesinde Aras Vadisi'nin kuzeyindeki dağlar arasında bulunan ve "kuş cenneti" olarak nitelendirilen Deniz Gölü, eşsiz doğasıyla keşfedilmeyi bekliyor. Kışın beyaz, yaz aylarında ise yemyeşil görüntüsüyle hayran bırakan göl ve çevresi, çok sayıda göçmen kuşun yanında, aynalı sazan balıklarına da yaşam alanı sunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce uygulanan "Türkiye'nin İç Sularını Balıklandırma Projesi" kapsamında daha önce 20 bin yavru sazan balığının bırakıldığı göl, yöre halkı tarafından da özenle korunuyor. Tektonik özelliğe sahip olan ve kar sularıyla beslenen göl, çevresindeki yürüyüş yollarıyla doğaseverleri ve kampçıları ağırlamayı bekliyor. 

En fazla plastik atığı Türkiye alıyor

Geçtiğimiz hafta BBC’de bir haber yayınlandı. İngiltere’den Türkiye’ye giren plastik atıklara neler olduğunu anlatan bu haberde bazı atıkların gelişigüzel doğaya atıldığı, hatta zaman zaman yol kenarlarında yakıldığı görülüyor. Eurostat verilerine göre Avrupa’nın plastik atıklarını en çok alan ülke Türkiye. Yeterli denetimi yapılmayan bu atıklar Türkiye’nin denizlerini, toprağını kirletiyor.  Greenpeace’in başlattığı “Türkiye plastik çöplüğü olmasın” kampanyasında #çöplükolmasın etiketiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na binlerce tweet atıldı. İmza sayısı 80.000’i aştı. Greenpeace, ‘’Türkiye henüz kaynağını doğru ve yeterli ayrıştıramayan ve denetimini şeffaf yapamayan bir ülke. Atıkları değerlendirip ekonomiye kazandırmak istiyorsak buna öncelikle kendi atıklarımızdan başlamalıyız. Ucuza başka ülkelerden satın alınan bu atıklar yetersiz denetimle bir araya gelince hem doğamızı hem de sağlığımızı tehdit eden bir tehlikeye dönüşüyor. Ayrıca Türkiye’nin kendi atık yönetimi alanında gelişmesine engel oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık politikasıyla plastik kirliliğine karşı bir süredir mücadele ediyor. Fakat diğer yandan ülkeye girmesine izin verilen bu atıklar Türkiye'nin denizlerini ve toprağını kirletmeye devam ediyor. Tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasını talep ettiğimiz gibi plastik atık ithalatının da yasaklanmasını istiyoruz’’ dedi. İmza kampanyasına destek vermek için Greenpeace web sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Geyik böceği Balıkesir'de görüldü.

Amanos Dağlarında yaşadığı bilinen "Geyik Böceği" (Lucanus cervus) Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde görüldü. Balıkesir'in Sındırgı ilçesine bağlı Pürsünler Mahallesi'nde, iki geyik böceğini gören yurttaşlar durumu belediyeye bildirdi. Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bilgi verilmesinin ardından dişi ve erkek olduğu belirlenen geyik böcekleri Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ve sosyal medyada çeşitli hayvan videoları çeken 12 yaşındaki Mehmet Kanur tarafından doğaya salındı. Mehmet Kanur, yaptığı konuşmada, geyik böceklerine nadir rastlandığını ve doğaya salmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.

ABD, Çin ve Hindistan iklim için bir araya geliyor

ABD, bu yıl iklim acil durumu konusundaki tek büyük uluslararası zirvede, koronavirüs krizinden küresel bir yeşil iyileşme planının formüle edilmesi için Çin, Hindistan ve AB gibi diğer büyük güçlerle bir araya gelecek. Yeşil iyileşme fikri, seragazı emisyonlarının salgın öncesi seviyelerinden yukarı çıkmasını önlemeyi amaçlıyor ancak çok az sayıda hükümet taahhütte bulundu. Önümüzdeki birkaç ayda da taahhütte bulunmazlarsa, koronavirüs ekonomik iyileşme planları iklimsel çöküşe neden olacak yüksek karbon emisyonlarını içerecek. Gelecek hafta, Uluslararası Enerji Ajansı dünyanın en büyük ekonomileri ve gelişmekte olan ülkeler için küresel emisyonlarının %80’ini kapsayan bir çevrimiçi zirveye ev sahipliği yapacak. Zirve, pandemide kaybedilenlerin yerine dünya çapında on milyonlarca “yapılmaya hazır” yeşil iş yaratmayı ve yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve diğer emisyon azaltma projelerini artırma planlarını ortaya koymayı hedefliyor.

Sıcak Uyarı Sistemi kurulacak

İstanbul Kent Konseyi İklim Krizi Çalışma Grubu, küresel iklim değişikliğinin yol açtığı sıcak hava dalgalarına karşı korunmak için yerel yönetimlere önerileri içeren bir bilgi notu hazırladı. Aşırı sıcakların artmasının beraberinde ölümleri ve hastalıkları getirdiği belirtilen notta, sıcak hava dalgasının olduğu günlere özel uyarı sistemleri geliştirilmesi öneriliyor. Sıcak Uyarı Sistemi (SUS) adını taşıyacak bu sistemle kamu yönetiminin ve halkın uyarılması için valilik ve sağlık müdürlükleriyle birlikte yerel yönetimlerin birlikte çalışarak bu doğrultuda eylem planları hazırlaması öngörülüyor.  Bu çerçevede İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nden (MGM) alacağı sıcak hava dalgası uyarılarını, risk grubunun alacağı önlemleri de göz önünde bulundurarak halka iletecek, yerel yönetimler ayrıca risk gruplarını özel olarak düşünerek ne gibi korunma önlemlerinin alabileceğini hesaba katacak.