Salda Gölü’nde su deposu yapmak için kazı yapıldı

-
Aa
+
a
a
a

Salda Gölü’nde içme ve kullanma suyu depolamak için kazı yapıldı.

Gezegenin Geleceği: 25 Ocak 2022
 

Gezegenin Geleceği: 25 Ocak 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Burdur‘un Yeşilova ilçesinde Türkiye’nin en derin gölü Salda Gölü’nün güneydoğu kısmındaki Kayadibi Mahallesi ile Doğanbaba köyü arasındaki İl Özel İdare’ye ait misafirhane ve plajın bulunduğu alanda, göle 50-100 metre uzaklıkta içme ve kullanma suyu için depo yapımıyla ilgili kazı yapıldı. DHA‘nın aktardığına göre, Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, göl bölgesine çivi bile çakılmayacağının belirtilmesine rağmen kenarında kepçelerle kuyu kazılıp, kanal açıldığını söyledi. Yapılan incelemede İl Özel İdaresi’nce Yeşilova Doğanbaba köyü yakınındaki Orman Evi’nin içme suyu ihtiyacını karşılama amacıyla 1990’lı yıllarda yapılan içme suyu iletim hattının vatandaşlar tarafından tahrip edilerek kullanılamaz hale getirildiği ifade edildi. Bölgeye gelen ziyaretçilerin içme suyu olmamasından kaynaklı mağduriyet yaşamamaları için isale hattına yeniden su sağlamak amacıyla yapılan çalışmada içme suyu iletim hattının yenilenip kullanılmakta olan döşeli hatta bağlantı yapılarak tesisin içme suyu ihtiyacının sağlandığı tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, yapılan işlemin Özel Çevre Koruma usul ve esaslarına uygun olup olmadığı ile ilgili inceleme başlatıldığı bildirildi.

Toprak sevgisi gençlik yıllarında başlayan ve hayatını bu sevgiyi koruyup tüm nesillere aktarmaya adayan Toprak Dede Hayrettin Karaca için düzenlenen anma törenine, ülkenin dört bir yanından binlerce TEMA Vakfı gönüllüsü ve doğasever katıldı. Törende Hayrettin Karaca anısına gerçekleştirilen çalışmalar gönüllülerle paylaşıldı. Ömrünü erozyonla mücadele etmeye ve toprağın korunmasına adayan Hayrettin Karaca anısına her sene bir “Hayrettin Karaca Hatıra Ormanı” oluşturalacağını duyuran Vakıf, törende İzmir, Eskişehir ve Sivas’ta oluşturulan ormanların müjdelerini verdi. Törende ayrıca Türkiye’nin 17 ilinde Hayrettin Karaca adı verilen 17 park, 2 sokak ve 1 botanik bahçesinin görüntüleri de paylaşıldı. Törende konuşma yapan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç; “20 Ocak 2020’de kaybettiğimiz Kurucu Onursal Başkanlarımızdan Sayın Hayrettin Karaca’nın yokluğunun acısını her gün daha derinden hissediyoruz. Bugün 970 bini aşkın gönüllüsüyle bir halk hareketine dönüşmüş olan TEMA Vakfı’nı, kendisinin en büyük mirası olarak kabul ediyoruz. Örnek aldığımız doğa sevgisi, fikirleri, yaşam tarzı ve Atatürkçülüğü ile Toprak Dedemizin yolundan yürümeye devam edeceğiz” dedi. Ataç, Hayrettin Karaca’nın çok değer verdiği Doğal Yaşlı Ormanlar için başlattıkları “Hayrettin Karaca Doğal Yaşlı Ormanlar” projesindeki gelişmeleri ise; “Her fırsatta “Yaşamak için yaşatmaktan başka bir yolumuz yok” diyen Toprak Dedemizin adıyla başlattığımız projemizi geçtiğimiz yıl büyük bir mutlulukla paylaşmıştık. Türkiye’de değeri çok büyük olan doğal yaşlı ormanların önemi ve korunması konusunda farkındalığı artırmak ve korunmasını sağlamak amacıyla başlattığımız projemizde ilk adımımız Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Orman Haritası’nı oluşturmak oldu. Devamında ise çalışmalarımızı Artvin ilinde derinleştirdik. Ekosistem bütünlüğünün sağlanması için doğal yaşlı ormanların büyük alanlar olması gerektiğinden, Artvin’de ortalama çapı 36 cm’den ve alanı 50 hektardan büyük 69 orman belirledik. Bu çalışmalarımızın ardından sahada incelemelerimizi başlattık. Yapılan arazi çalışmalarıyla Artvin ilinde toplam alanı 3.820 hektar olan 19 adet Doğal Yaşlı Orman belirledik. Projemizin ilk faz çalışmalarının sonucunda ise Orman Genel Müdürlüğü, Orman İdaresi ve Planlaması Daire Başkanlığı'nın katkılarıyla Artvin ilinde 2.795 hektar büyüklüğündeki 19 orman parçası Orman Amenajman Planlarında Doğal Yaşlı Orman olarak tescillendi” sözleriyle anlattı. 

Bilim insanları, Etiyopya‘da yetişen ve “sahte muz” olarak da bilinen iklim krizine dirençli enset bitkisinin, “hayat kurtarıcı” bir süper gıda olabileceğini açıkladı. Bitki, hem tahıl ürünlerine göre daha dar bir alanda yetişebiliyor, hem de daha fazla insanı doyurabiliyor. İklim krizinin etkilerinden dolayı temiz gıdaya erişimde de zorluk yaşanacağı biliniyor. BBC‘de yer alan habere göre, Hawassa Üniversitesi‘nde yapılan yeni bir araştırma, enset bitkisinin 100 milyondan fazla kişiyi doyurma potansiyeli olduğunu ortaya koydu. Bitkinin meyvesi yenmese de, nişastalı sap ve kökleri fermente edilip, kahvaltılık lapa ve ekmek yapımında kullanılıyor. Dr. Wendawek Abebe, “Bu bitki gıda güvenliği ve sürdürülebilir kalkınmada gerçekten çok önemli bir rol oynayabilir” dedi. Tarımsal araştırmalar ve modellemeye dayalı çalışmada ensetin 40 yıl içindeki potansiyeline bakıldı. Uzmanlar, ensetin Etiyopya dışında Kenya, Uganda ve Ruanda dahil diğer Afrika ülkelerinde gıda güvenliğine katkı sağlayacağını söyledi. 

Almanya hükümeti, elektrik faturasına yansıtılan “yenilenebilir enerji” katma değerinin planlanandan erken kaldırılabileceğini duyurdu. Sosyal Demokrat (SPD) eş başkanı Lars Klingbeil, ek ücretin iptal edilerek artan enerji fiyatlarının on milyonlarca hane üzerindeki baskısını hafifletebileceklerini söyledi. Euronews’te yer alan habere göre, 1 Ocak 2021’de yürürlüğe giren “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası” (EEG) uyarınca faturalara yansıtılan katma değer, enerji vergileri arasında en büyük orana sahip. Ülkede geçtiğimiz kasım ayında koalisyon görüşmelerinde masada yer alan verginin 1 Ocak 2023’te kaldırılması planlanıyordu. Bu konu üzerinde çalıştıklarını belirten Klingbeil, “Federal hükümetin ısıtma ve aydınlatma fiyatlarındaki dalgalanmalarla uğraşan halka yardımcı olmak için daha fazla şey yapması gerektiğini” kaydetti.