Norveç'te klor sızıntısı sebebiyle 100 bin somonun öldüğü düşünülüyor

-
Aa
+
a
a
a

Norveç'te bir deniz ürünleri şirketi tarafından işletilen bir tanktan 15 bin litreyi aşkın klorun sızmasıyla, yaklaşık 100 bin somonun öldüğü düşünülüyor.

Gezegenin Geleceği: 19 Ağustos 2021
 

Gezegenin Geleceği: 19 Ağustos 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Indyturk’ten Stuti Mishra’nın haberinde, Norveç'in Arktik bölgesindeki bir fiyordun yakınında bulunan ve bir deniz ürünleri şirketi tarafından işletilen bir tanktan 15 bin litreyi aşkın klorun sızmasıyla, yaklaşık 100 bin somonun öldüğü düşünülüyor.   Somon yetiştirme şirketi Grieg Seafood, klorun Norveç'in Alta bölgesindeki balık mezbahalarından birine sızdığını ve en az 96 bin balığın öldüğünü belirtti. Sızıntının Norveç'in Arktik bölgesindeki bir fiyorda ulaştığı ve Atlas Okyanusu açıklarına yayıldığı düşünülüyor. Alta'daki balık hasat tesisinin müdürü Stine Torheim, şirket tarafından salı günü yayımlanan bir açıklamada "Bu çok üzücü. Odağımız şimdi her şeyden önce bunu temizlemek. Böyle bir şeyin bir daha yaşanmaması için olayla ilgili tüm gerçekleri masaya yatıracağız.” dedi. Somon çiftliği şirketinin sözcüsü Roger Pedersen, sızıntı meydana geldiğinde ölen balıkların yakındaki bir bekleme kafesinde olduğunu söyledi. Norveç'teki yayın kuruluşu NRK'ya verdiği demeçte Pedersen, "Bunu klor sızıntısına bağlıyoruz" diyerek şirketin ölü balıklarla "sağduyulu bir şekilde ilgilendiğini ve sızıntının neden meydana geldiğini araştırdığını" sözlerine ekledi. Şirketin açıklamasında, firmanın "sızıntının fiyorttaki çevreyi nasıl etkilediğine dair henüz bütünlüklü bir bakışa sahip olmadığı" belirtilirken, çevresel etkinin bağımsız bir değerlendirmesinin yapılacağı da ifade edildi. Şirket, sızıntının balık hasat tesisi çevresindeki suda bulunan canlılar üzerinde "kısa vadeli, akut bir etkisi" olduğunu kabul etti. Firma, sızıntının karada veya denizde, çalışanlara ya da başka kişilere zarar vermediğini de açıklamasına ekledi, Polis "önemli miktarda somon balığı öldüğünü" belirtti ve sızan sıvının Atlas Okyanusu'na aktığını belirterek acil servis hizmetlerinin olaya dair bütünlüklü bir bakış elde etmek için çalıştığı da açıklamada yer aldı. Polis sözcüsü Stein Hugo Jorergensen, NRK'ye yaptığı açıklamada sızıntının nedeninin hâlâ araştırıldığını ve karada zehirli klor gazı tehlikesine rastlanmadığını söyledi. Klor, balık hasat tesisindeki sanayi suyunu dezenfekte etmek için kullanılıyor. Şirket klorun hızla seyreldiğini ve suda çabuk parçalandığını vurguladı. 

Bursa sahillerinde ölü yunus bedenleri bulundu 

Bursa‘nın Mudanya ilçesi Kumyaka, Söğütpınar ve Eğerce sahiline yetişkin ölü yunusların cansız bedenleri vurdu. Bir hafta önce de Mudanya Arnavutköy‘de bir yunus ölü bulunmuştu. Bölge sakinleri ve çevreciler, konunun araştırılması için Bursa Valiliği‘ni göreve çağırdı ve kaçak bir şekilde denize atılan balık ağlarının toplatılıp cezai yaptırım uygulanmasını istediklerini dile getirdi.

Fransa'da orman yangını 5 bin hektarlık alana yayıldı

Fransa’nın Var bölgesinde çıkan orman yangını, kuraklık ve rüzgarın da etkisiyle büyüdü ve 5 bin hektarlık alana yayıldı. Yangın nedeniyle binlerce kişi bulundukları yerden tahliye edilirken, tahliye edilenlerin evlerine dönmemeleri istendi. Yetkililer, en az 3 bin 500 hektarlık alanın tahrip olduğunu duyurdu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Var Valiliği, alevlerin 100 kadar eve ulaştığını, üç kişinin hafif yaralandığını ve 19 kişinin dumandan etkilendiğini, en az altı kamp alanının da tahliye edildiğini kaydetti. La Mole kasabasının Belediye Başkanı Stephane Gady, yangından zor kurtulduklarını belirtti ve “Her tarafımız alevlerle çevriliydi” dedi. Cavalaire kasabasında ise yangından kaçan yaklaşık 2 bin kişinin, spor ve etkinlik salonları da dahil birçok bina ve kamp alanına sığındığı belirtildi. Acil müdahale ekibi sözcüsü Alexandre Jouassard, otoyollarda çıkan karmaşayı önlemek adına bazı sakinlere evde kalmaları için çağrıda bulunduklarını kaydetti.

Hoover Barajı’nda su kıtlığı ilan edildi

ABD Arazı Islah Bürosu (USBR), ülkenin en büyük su rezervi olan ve Kolorado Nehri üzerine kurulu Hoover Barajı’nın oluşturduğu Mead baraj gölünde ilk kez resmi olarak “su kıtlığı” ilan etti. Ülkenin batısında yaşanan kuraklık nedeniyle Mead Gölü bu yıl ilk kez kapasitesinin yüzde 40 altına düştü. 2022 yılında gölde su seviyesinin daha da düşeceği öngörüsünde bulunan Arazi Islah Bürosu, kıtlık ilan edildiğini bildirdi. Reuters‘in aktardığına göre, bu ilanın ardından, Kolorado Nehri’nin suyu, anlaşmalara göre yeniden paylaştırılacak ve kesintiler başlayacak. Kesintilerden en çok, nehirden aldığı suyun yüzde 18’ini kaybedecek olan Arizona eyaletinin etkileneceği öngörülüyor. Onu yüzde 7 ile Nevada ve yüzde 5 ile Meksika takip ediyor. Arazi Islah Bürosu, Yukarı Kolorado Nehri havzasının bu yıl çok kurak bir ilkbahar geçirdiğini, nisan-haziran ayları arasında akımın mevsim normallerinin yüzde 26’sında kaldığını açıkladı. Uzmanlara göre hava sıcaklıklarının artması, Kolorado Nehri’ni besleyen kar suyunun azalması ve nüfus artışıyla birlikte gelen fazla tüketim nedeniyle Mead Gölü’nde su seviyesi 1999 yılından beri düşüyor. Bilim insanları iklim değişikliği nedeniyle ABD’nin batısında 2000 yılından beri son 500 yılın en büyük “mega kuraklığının“ yaşandığına da dikkati çekiyor.