Meteorolojiden çamur yağışı uyarısı

-
Aa
+
a
a
a

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Suriye ve Irak kaynaklı toz taşınımının beklendiği, yağmur alan yerlerde çamur yağışı gibi durumların meydana gelebileceği konusunda uyarılarda bulunuldu.

Gezegenin Geleceği: 15 Mart 2021
 

Gezegenin Geleceği: 15 Mart 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Suriye ve Irak kaynaklı toz taşınımının beklendiği, özellikle Şanlıurfa ve Mardin‘in güney kesimlerinde hava kalitesi ve görüş mesafesi düşüşünün yaşanabileceği, yağmur alan yerlerde çamur yağışı gibi durumların meydana gelebileceği konusunda uyarılarda bulunuldu. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, toz fırtınasının yağmur yağan yerlerde kirliliğe neden olması dışında, ciddi sağlık sorunlarına da sebebiyet verebileceğine dikkat çekip, vatandaşlara yağmurdan sonra açık bir hava bile olsa en az 1-2 gün evde kalmaları tavsiyesinde bulundu. 

Hava kirliliği seviyesi alarm verici

Pandeminin ilk günlerinde “hava kirliliğinin azaldığı”, “doğadaki insan kaynaklı tahribatın en aza düştüğü” haberleri manşetlerdeki yerini almış, uzun süre konuşulmuştu. Tüm bu haberler büyük bir yanılgıya neden oldu. Sanki kirliliğin ana nedenleri ile mücadele etmeden kirlilik sonlanırmış gibi. Ne var ki pandeminin bir yılını geride bırakırken gelen hava kirliliği verileri maalesef böyle olmadığını ortaya koydu. 1-11 Mart tarihleri arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’deki hava kirliliği seviyesi alarm verici. İstanbul’dan Şırnak’a, İzmir’den Maraş’a, Bursa’dan Zonguldak’a Türkiye’nin dört bir noktasında 1-11 Mart arasında her yerde 4 gün kirlilik seviyesi olması gereken günlük sınır değerlerin çok üzerindeydi. Greenpeace Akdeniz, pandemiden sonra da maske takmak istemiyorsak hava kirliliğine karşı acilen önlemler alınması gerektiğini belirtti. Greenpeace Akdeniz’den Gökhan Ersoy, erişilebilen ölçüm sonuçlarına göre partikül madde kirliliğinin ülkenin dört bir yanında endişe verici boyutlara yükseldiğinin altını çizdi. Ersoy konuyla ilgili şunları söyledi;  “Hava kirliliği ölçümlerinden bahsederken kirliliğe neden olan temel partikül maddeler; PM 10 ve PM 2.5’tan bahsediyoruz. Türkiye’de PM10 ölçümleri görece daha yaygın bir şekilde yapılıyor ve bu konuda belirlenmiş bir limit değer var. Ne yazık ki sonuçlara baktığımızda bu değerin sıklıkla aşıldığı fakat buna karşın bir önlem alınmadığı görülüyor. Diğer yandan PM 10’dan çok daha küçük ve insan sağlığı için büyük tehditler barındıran PM 2.5 için ölçümler çok çok sınırlı ve belirlenmiş bir limit değer yok. Buna rağmen sınırlı sayıdaki PM 2.5 ölçüm istasyonları Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği günlük limit değerlerin üstünde kirlilik yoğunluklarını gösteriyor.  Hava kirliliğinin bu derece yüksek olduğu şehirlerde hızla partikül madde kirliliğine karşı harekete geçilmesi gerekiyor. Kömürlü termik santraller dışında trafik yoğunluğu konusunda da yerel yöneticilerin üzerlerine düşeni yapmaları ve kararlı adımlarla toplu taşıma ve bisiklet kullanımının artması üzerine çalışmaları gerekiyor. Eğer pandemiden sonra da maske takmak istemiyorsak kaybedecek zamanımız yok” diyor Gökhan Ersoy. Greenpeace’in yanında  Bursa’ya Temiz Hava Girişimi’nden Burak Kamış ve Pınar Vatansever de hava kirliliği ile mücadelede yerel hareketlerin önemine dikkat çekerek “Öğrendik ki; kömür ve egzoz dumanı da en az sanayi kadar havamızı kirletiyor. Hava ölçüm istasyonlarının bazı günler kapatıldığını biliyoruz. Bu istasyonların her gün çalışması lazım ki ne soluduğumuzu bileim. PM2.5’un limitinin belirlenmesini ve ölçümlerin düzenli yapılmasını istiyoruz” diyorlar.

İtalya 9 yılda emisyonları yüzde 60 azaltacak

İtalya Ekoloji Bakanı Roberto Cingolani, İtalya’nın önümüzdeki beş yıl içinde enerji geçişi için 80 milyar euroluk Avrupa Birliği fonunu kullandıktan sonra 2030 itibariyle emisyonlarını yaklaşık %60 azaltmayı planladığını söyledi. ABD iklim elçisi John Kerry ile Çarşamba günü yaptığı telefon görüşmesinde Cingolani, emisyon azaltım planını “büyük bir gelişme” olarak nitelendirdi. Aralık ayında AB liderleri, net seragazı emisyonlarını 2030 itibariyle 1990 seviyelerine göre en az %55 azaltarak mevcut %40 hedefini önemli ölçüde arttırmayı kabul etti. Başbakan Mario Draghi, ülkenin yeşil gündeminden sorumlu yeni bir enerji geçiş bakanlığı oluşturarak iklim değişikliğini planlarının merkezine koydu. Cingolani Kerry’ye, “2050 yılına kadar karbonsuzlaştırmayı hızlandırmak için ülkeye 40 gigawatt saatlik yenilenebilir enerji kurmayı planlıyoruz” dedi. 

Bu arada Yeşil Düşünce Derneği’nin Yeşil Avrupa Vakfı (GEF) ile yürüttüğü Yeşil Politikalar için Cinsiyet Çalışmaları kapsamında yeşil politika alanlarında feminist bir bakış açısıyla çeşitli buluşmalar düzenleyerek ağ oluşturma çalışmaları yapmayı ve politika önerileri geliştirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda ilk etkinlikleri 17 Mart 2021, Çarşamda saat 15.00’de "Enerji Demokrasisi ve Cinsiyet Eşitliği" konu başlığı üzerine olacak.

Öte yandan Geçen hafta 11 Mart’ta  Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Fukuşima Nükleer Santral kazasının 10. yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı ve nükleer santrallerin neden olduğu faciaları hatırlatarak, hükümeti sorumluluğa davet etti. Halk sağlığı başta olmak üzere, canlılara, doğaya vereceği zararların telafisinin mümkün olmayacağı, tüm canlıların maruz kalacağı felaketler karşısında Nükleer Enerji Komisyonu kurulması talep edildi.