Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü’nün arazisi için imza kampanyası sürüyor

-
Aa
+
a
a
a

İstanbul Teşvikiye Mahallesi Sakinleri’nin, eski Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü’nün yeşil alan ve deprem toplanma alanı olarak kalması için başlattığı imza kampanyası sürüyor.

Gezegenin Geleceği: 6 Kasım 2020
 

Gezegenin Geleceği: 6 Kasım 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

İstanbul Teşvikiye Mahallesi Sakinleri’nin, eski Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü’nün yeşil alan ve deprem toplanma alanı olarak kalması için başlattığı imza kampanyası sürüyor. Change.org/KepceniCek adresindeki kampanyaya bugüne dek 18 binin üzerinde kişi imza attı. Teşvikiye Sakinleri, İzmir depreminin ardından bile çalışmaların devam etmesi üzerine sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımda “1999 depreminde Teşvikiye Mahallesi sakinleri bu araziye sığınmışlar. Ağaçlık yeşil alanıyla bu arazi, Teşvikiye Mahallesi’nin akciğeri. Deprem toplanma alanımıza, toplu konut ve AVM istemiyoruz” ifadelerini kullandı. Teşvikiye Sakinleri’nin talepleri ise şu şekilde: “Arazi içerisindeki yeşil alanların Belediye tarafından derhal koruma altına alınması. Deprem toplanma alanı olarak belirlenmiş arazinin deprem toplanma alanı olarak kalması. Arazi ile ilgili mahkeme süreçleri sonuçlanana dek yıkım ve hafriyat dahil inşaat işlerinin durdurulması. Teşvikiyeliler olarak bu arazinin gelecek kuşaklara miras olarak kalmasını sağlayacak doğru bir kararın alınması.” Kampanya Change.org/KepceniCek adresinde.

Yat limanına karşı kampanya

Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği, Fethiye Körfezi’ne yapılması planlanan yat limanı projesine karşı imza kampanyası başlattı. Özel bir şirket tarafından gerçekleştirmesi planlanan proje, 174 bin m² alana, 300 yat  kapasiteli bir liman projesi. Change.org/FethiyeKorfezineDokunma adresindeki kampanyada, projenin körfezin turizminin taşıma kapasitesini hiçe saydığı söyleniyor. Kampanyada verilen diğer bilgilere göre, Fethiye Körfezi için Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu gerekli değil kararı verildi. Proje dosyasında belirtildiğine göre; yaklaşık 440 adet kazık çakılarak iskeleler inşaa edilecek. Toplamda 45 bin m² alan kazıklı ve yüzer iskeleler, dalga kıranlar, kara tarafında ise, marina servis ve hizmet yapıları, kafe ve restoranlar ile doldurulacak. Proje; deniz ve kara alanları olmak üzere toplam 174 bin m² yi kaplayacak. Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği Marina’ya neden karşı olduklarını ise şu maddelerle açıklıyor:  ''Bilimsel raporlar, Fethiye Körfezi'ni kirleten dört nedenden biri olarak marinalar ve tekneleri belirtmekte. Körfezin öncelikli olarak temizlenmesi gerekliyken bu yeni marina projesi ile körfez tamamen yok olacak ve geri dönüşü mümkün olmayacak. Fethiye Körfezi, nesli tehlike altında olan bir çok tür için ev sahipliği yapan, Çalış Kuş Cenneti’ni de barındıran Fethiye Körfezi, yapılacak olan marinanın arttıracağı insan kaynaklı baskı sonucu olumsuz yönde etkilenecek. ÇED dosyasında projenin yapılacağı alanda otopark ve ulaşım ile ilgili hiçbir çözüme rastlanmadı. Fethiye son yıllarda nüfus artışı ve artan turizm nedeni ile trafik sorunu ile karşı karşıya. Yapılmak istenen marina ile bu sorun daha da artacak. Bakanlıkla ilişkileri bilinen, istediği yasal değişikleri hızlı ve kolay bir biçimde yaptırabildiği kötü örneklerle deneyimlenen şirketin “dolgu yapılmayacak, yapılsa bile gerekli izinler alınacak” sözüne güvenmiyoruz. - Fethiye Körfezi, kıyı ve deniz biyolojik çeşitliliğe sahipken bu proje ile yok olacak” deniyor. Kampanya Change.org/FethiyeKorfezineDokunma adresinde.

Tuzla'da hava kirliliğine dikkat çekildi

Tuzla’da kimyasal sanayiinin yoğun olması nedeniyle hava kirliliğinin yaşandığının belirtildiği kampanyada gerekli tedbirlerin alınması talep ediliyor. Change.org/TemizHavaTemizTuzla adresindeki kampanyada şu ifadelere yer veriliyor. “Tuzla ağır ve kimyasal sanayinin çok yoğun olduğu bir yerleşim. Normalde her şey olması gerektiği gibi olsaydı, Tuzla halkı zehirlenmezdi. Ama şu an yeterince tedbir alınmadığı, denetleme yapılmadığı, ağır cezalar uygulanmadığı ve sorunun kaynağı belirlenmediği için çeşitli kimyasal atıklar sayesinde solunum yoluyla zehirleniyoruz. Gece saatlerinde, mesai bitimlerinde, haftasonları özellikle bu gazı soluyoruz. Deri sanayinin orada bulunan göletten Tuzla’daki arıtma tesisine çekilmiş bir hat var ve gölette biriken, Tuzla’nın sanayi sitelerinin atığını bu hattan Tuzla ileri biyolojik arıtma tesisine veriyorlar ve bu hattın geçtiği bölgeler yoğun gaz ve tehlike altında. Ayrıca Tuzla çevresinde Marmara Denizi ağır kimyasallarla dolmuş durumda. Sadece deri ve diğer sanayilerin değil zaman zaman başka tesislerden de çeşitli gazlar havaya karışmakta ve Tuzla halkı sürekli bu gazları solumakta.” Kampanyada gerekli denetimlerin yapılması, sorunun kaynağının belirlenmesi ve çözüm bulunması talep ediliyor. Kampanya Change.org/TemizHavaTemizTuzla adresinde.