Marmara Gölü kuraklık ve kaçak sulama nedeniyle neredeyse tamamen kurudu

-
Aa
+
a
a
a

1945’te tarımsal sulama amacıyla oluşturulan Marmara Gölü, neredeyse tamamen kurudu.

Gezegenin Geleceği: 17 Ağustos 2021
 

Gezegenin Geleceği: 17 Ağustos 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Devlet Su İşleri tarafından 1945’te tarımsal sulama amacıyla oluşturulan Marmara Gölü, ortalama yıllık 150 milyon metreküp suyu Gediz Ovası’na veriyordu. Göl, yaz döneminde kuraklık ve kaçak sulama nedeniyle neredeyse tamamen kurudu. Bir dönem tepeli pelikan, küçük karabatak gibi çok sayıda su kuşuna ev sahipliği yapan ve çevresindeki mahalle sakinlerince sazan avlanan gölde bu yaz sadece kuzeybatısındaki küçük bir alanda ve yaklaşık 10 santimetre yüksekliğinde su kaldı. DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, AA muhabirine, Marmara Gölü’nde yazın çok sıcak geçmesi, buharlaşmanın hızlı olması ve kaçak sulama nedeniyle “yok” denilebilecek kadar az su kaldığını belirtti.  Çınar, “Gölün su seviyesi düştüğünde ortaya çıkan alanlarda tarım yapanları tespit ettik ve gerekli cezai işlemlerin yapılması için kaymakamlıklara bildirdik. Bunlara kanunların emrettiği maddelere göre yaptırım uygulandı” diye konuştu. Çınar, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin göle içme suyu hissesinden 1 milyon metreküp su salınması talebiyle alakalı, İZSU Genel Müdürlüğüne verdiğimiz yanıtta: ‘Bu konuda kapsamlı bir teknik çalışma yapılması gerektiğini, Gördes Barajı’ndan salınacak 1 milyon metreküp suyun, toprak kanal ve tabii dere yatağından yaklaşık 33 kilometre yol kat ederek göle ulaşacağını, bırakılacak suyun uzun bir dönemdir suya aç olan bu güzergahta yatağın doygunluğa geçtikten sonra akışa geçeceğini, dolayısıyla 1 milyon metreküp suyun tamamının göle ulaşamayacağını, ulaşan kısmının ise sıcak geçen bu aylarda hızlıca buharlaşabileceğini, bu hususların ve İzmir’in içme suyu ihtiyacının da göz önünde bulundurularak talebin yeniden değerlendirilmesini’ istedik.” dedi.

142 yılın en sıcak temmuzu

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin (NOAA) yayımladığı küresel verilere göre, kuzey yarımkürede temmuz sıcaklıkları, ay ortalamasının 1,54 derece üzerine çıkarak 142 yılın rekorunu kırdı. Temmuzda Asya kayıtlara geçen en sıcak ayını yaşarken, Avrupa’da temmuz sıcaklığı 2018 yılının gerisinde kalarak ikinci oldu. NOAA yöneticisi Rick Spinrad, temmuzun genellikle yılın en sıcak ayı olduğunu belirterek, “Ancak bu rekor, iklim değişikliğinin dünyayı soktuğu rahatsız edici ve yıkıcı yolun göstergelerinden biri oldu” değerlendirmesinde bulundu. 

Artvin’de 14 köy yolu ulaşıma kapandı

Artvin’de dün geceden beri etkili olan şiddetli yağışın neden olduğu heyelanlar sonucu 14 köy yolunun ulaşıma kapandığı açıklandı. İl Özel İdaresi‘nden alınan bilgiye göre, merkez ve Şavşat’ta beş, Yusufeli’nde dört olmak üzere toplam 14 köye ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdare ekipleri tarafından kapalı yolların açılması için çalışmalar sürüyor.

Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücü yükseldi

Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücü temmuz sonu itibarıyla 98 bin 263 megavata yükseldi. Türkiye’nin elektrik üretim portföyünde önemli yer tutan temiz enerji kaynakları, bu kapasitenin yaklaşık 52 bin megavatını oluşturdu. AA’nın haberine göre güneş enerjisi kurulu gücü temmuz sonu itibarıyla 7 bin 325 megavata yükselirken, bunun 699 megavatını lisanslı santrallar, 6 bin 626 megavatını ise lisanssız santrallar teşkil etti. Bu dönemde, güneş enerjisinin toplam kurulu güç içindeki payı %7,5’e, yenilenebilir enerji kurulu gücündeki payı ise %14’e ulaştı. Güneş enerjisinde temmuz sonu itibarıyla elektrik üretimi yapan santral sayısı ise 7 bin 995’e çıktı. Türkiye’nin ocak-temmuz dönemindeki 188,8 milyar kilovatsaatlik toplam elektrik üretiminin 8 milyar kilovatsaati güneşten elde edildi. Böylece, güneş bu dönemde toplam elektrik üretimi içindeki payını %4,2’ye çıkardı. Güneş enerjisinde il bazında en yüksek kapasite 914,9 megavatla Konya’da bulunurken, bunu 390,9 megavatla Ankara, 376,7 megavatla Şanlıurfa, 335,9 megavatla Kayseri ve 294,6 megavatla İzmir takip etti. 

İnsan hatasından kaynaklanan felaketlerin maliyeti 77 milyar dolar

Dünyanın önde gelen reasürans şirketlerinden biri, 2021 yılının ilk altı ayında doğal ve insan hatasından kaynaklanan felaketlerin maliyetinin 77 milyar doları bulduğunu açıkladı. Euronews‘in aktardığına göre, merkezi Zürih’te bulunan sigortacıları sigortalayan İsviçreli şirket, ABD’deki Uri fırtınası ile haziran ayında Almanya ile komşularını etkileyen fırtınaların maddi zararların artmasında önemli rol oynadığını aktardı. Şirket tarafından yapılan yazılı açıklamada, ”Doğal felaketler 74 milyar dolar, insan kaynaklı felaketler ise 3 milyar dolar ekonomik kayba yol açtı.” denildi. Açıklamada, haziran ayından bu yana aşırı sıcaklar yüzünden Kaliforniya’da süren orman yangınlarının mali faturasının da büyük olduğu vurgulanırken, küresel ısınmanın aşı sıcakları beraberinde getirdiği ve iklim koşullarında ciddi anormallikler yaşandığı kaydedildi. Son 10 yıl içinde ilk altı ayda felaketler ortalama 108 milyar dolar kayba neden oldu. Ancak felaketlerin sigorta şirketlerine verdiği kayıpların bu rakamlardan çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. İsviçreli şirket, Türkiye, Yunanistan ve İtalya’daki orman yangınlarının önemli miktarda maddi hasara yol açacağı tahmininde bulundu.