Kurşun-çinko madenciliği şirketi itirazlara karşın cevher zenginleştirme tesisinin yapımına başladı

-
Aa
+
a
a
a

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde kurşun-çinko madenciliği yapan şirket yurttaşların tüm itirazına rağmen cevher zenginleştirme tesisinin yapımına başladı.

Gezegenin Geleceği: 2 Haziran 2020
 

Gezegenin Geleceği: 2 Haziran 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre, Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde kurşun-çinko madenciliği yapan şirket yurttaşların tüm itirazına rağmen cevher zenginleştirme tesisinin yapımına başladı. Yine aynı bölgede iki maden projesi daha olduğu öğrenilen başka bir şirketin 2017 yılında sondaj faaliyeti yapmak için ruhsat aldığı, yine çok yakın bir bölgede geçen Mart ayında çinko, kurşun, bakır ocağı projesi için ÇED süreci başlattığı öğrenildi. Tamamı tarım arazisi olan ve 1. derece deprem bölgesinde bulunan arazilerde toplamda 3 maden projesi ve bir flotasyon tesisi projesi bulunuyor. Yenişehir Ovası’nın ve İznik Gölü’nün madencilik şirketlerinin rantı uğruna feda edildiğini ve gözden çıkarıldığını belirten CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na soru önergesi verdi. Kayışoğlu, bölgenin göz göre göre felakete sürüklendiğini ifade etti. Toplamda 3 bin 500 hektar yani 35 bin dönümlük tarım arazisiyle su toplama alanında yürütülecek faaliyetlerin bölgede yaşamı ve üretimi felakete sürükleyeceğini belirten Kayışoğlu, bölge halkıyla birlikte buna dur diyebilmek için sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

Yunanistan'da tek kullanımlık plastikler yasaklanacak

Yunanistan’da sivil toplum örgütlerinden gönüllülerle birlikte Doğu Attika’daki Shinia plajında biriken çöpleri toplamaya gelen bakan Hacidakis, ülke genelinde ‘Tek kullanımlık plastik ürünlerin olmadığı Yunanistan’ adlı kampanyanın başladığını belirtti. Yunan bakan, “Tek kullanımlık plastik ürünlerden vazgeçme projeleri ile ilerleme kaydediyoruz” açıklamasında bulundu. Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanlığı basın dairesinden yapılan açıklamada ise vazgeçilen ürünleri strafor saklama kapları ve bardaklar, kulak temizleme çubukları, tek kullanımlık çatal, bıçak, kaşık, tabak ve pipet şeklinde sıraladı. Açıklamaya göre bir ay sonra Yunanistan Başbakanı'nın talimatıyla Avrupa Topluluğu’nun ilgili direktifi, Temmuz 2021'den itibaren yürürlüğe girmek üzere yasa tasarısına dahil edilecek. Kamu sektöründe tek kullanımlık plastiklerin imhasına ise Ocak 2021'den itibaren başlanacak. Hacidakis, “Topluluğun tek kullanımlık plastik ürünlerin toplatılması ile ilgili direktifini sadece Avrupa Birliği’nin direktifleri bunu zorunlu kıldıkları için değil, aynı zamanda bu politikaya derinden inandığımız için uyguluyoruz. Bu yeşili ve çevreyi korumaya yönelik politika” diye konuştu. Avrupa’da her yıl 26 milyon tonun üzerinde plastik atık toplanıyor, bunların 3’te 1’lik kısmı yeniden işleniyor. AB’nin verilerine göre deniz atıklarının yüzde 85’ini plastik ürünler oluşturuyor. Deniz atıklarının yüzde 50’si tek kullanımlık plastik ürünlerden, yüzde 27’si ise balıkçılıkta kullanılan olta takımlarından oluşuyor. Yunanistan’da her gün yaklaşık 1 milyon plastik bardak kullanılıyor, buna göre yılda kullanılan plastik bardakların sayısı ise 350 milyon adedi buluyor.

Avdan'da termik santrala karşı mücadele sürüyor

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan köyünde tarım alanları üzerine yapılması planlanan kömürlü termik santral projesine karşı mücadele sürüyor. TMMOB’ye bağlı odalar, uzmanlıklarına göre hazırladıkları raporlarda projenin iklim krizini tetikleyeceği ve havayı kirleteceğini vurguladı. Bölge sakinleri, Avdan termik santralının hayata geçmesi durumunda projenin köylerinde tarımı bitireceğini belirtiyor. Santral projesi kapsamında inşaat sırasında binlerce zeytin ağacının kesileceği öngörülüyor. Bölge sakinleri ve çiftçiler projenin çevresel etki değerlendirmesi raporuna itiraz etmişti. Projenin ÇED raporunda köye etkilerinin hesaplanmadığına dikkat çekilen oda raporlarında insan sağlığına olumsuz etkileri anlatıldı. Raporlarda projenin iklim krizini tetikleyeceği ve havayı kirleteceği vurgulanarak “Kömürlü termik santrallar en önemli sera gazı kaynağı. Bilindiği gibi sera gazları küresel iklim krizinin en önemli nedeni. Küresel iklim krizi ise sıcaklık artışlarına, çölleşmeye, tarım alanlarının ve tatlı su kaynaklarının yok olmasına yol açmakta; gıda ve insani amaçlı tüketilebilir su kaynaklarının yok olmasına yol açmakta” denildi. Raporlarda özetle “İşletme kapandıktan sonra olabilecek ve süren çevresel etkileri ve alınacak önlemler konusunda hem yasal hem de zamanlama ve teknik yetersizlikler, ÇED raporunun güvenirliliğini gölgelemekte” denildi.TMMOB’ye bağlı meslek odaları santralın ÇED raporuna yönelik 8 ayrı araştırma yaptı. Öte yandan termik santral projesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durdurulduğu açıklandı. Ancak bölge sakinleri açıklamayı muğlak buldu ve bir kesinlik beklentisi içindeler.

Öte yandan Kazdağları’nda altın madenlerine karşı mücadele eden Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyonu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla basın açıklaması yapacak. Çanakkale Adalet Heykeli önünde saat 14.30’da düzenlenecek basın açıklamasında sosyal mesafe kurallarına ve maske takma zorunluluğu getirildi. Koordinasyondan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yaşanılan süreç gösterdi ki ‘doğayı tahrip etmek’ kamusal bir fayda yaratmamakta. Süreç gösterdi ki bir kelebeğin uçuşu bütün dünyayı etkileyebilir. 5 Haziran Cuma günü, gençlerimizin ve çocuklarımızın da dışarı çıkabileceği izin saatini gözeterek “Kazdağları İçin Adalet” sloganıyla Çanakkale Adalet Heykeli önünde yapacağımız basın açıklamasına davet ediyoruz” dendi.