Kolombiya hükümeti ağaçlandırma hedefini altı kat yükseltti

-
Aa
+
a
a
a

Kolombiya hükümeti, 2026’ya kadar ağaçlandırma hedefini bir önceki muhafazakar hükümetin hedefine kıyasla altı kat yükselttiğini duyurdu.

Gezegenin Geleceği: 29 Mart 2023
 

Gezegenin Geleceği: 29 Mart 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Kolombiya Çevre Bakanlığı, iklim değişikliğiyle mücadele planlarının bir parçası olarak, Kolombiya hükümetinin 2026’ya kadar ağaçlandırma hedefini bir önceki muhafazakar hükümetin hedefine kıyasla altı kat yükselttiğini duyurdu. Geçen Ağustos ayında iktidara gelen Başkan Gustavo Petro’nun hükümeti, ormansızlaşmanın azaltılması, fosil yakıtlardan uzaklaşma ve su kaynaklarının daha fazla korunması etrafında şekillenen iddialı bir yeşil gündemi uygulama sözü verdi. Ülkenin Çevre Bakanı Susana Muhamad da bu doğrultuda yeniden ağaçlandırma hedefinin 750 bin hektara çıkarıldığını duyurdu. Yeni duyurulan rakam, ülkenin yeniden ağaçlandırma hedefi, önceki muhafazakar hükümetin hedefinin yaklaşık altı katı. Önceki hükümetin en son 2020’de güncellenen yeniden ağaçlandırma hedefi, 2030’a kadar yılda yaklaşık 64 bin hektar araziyi eski haline getirmek üzerine kuruluydu. Bakanlık, ağaçlandırma çabalarının nerede yapılacağına ve işin maliyetine dair ayrıntıları henüz açıklamayacağını söyledi. Planla ilgili oylamanın yarın yapılması bekleniyor.

2023’te bugüne kadar karla kaplı gün sayısı 2-2,5 güne düştü

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Türkiye’de son dönemlerde kar yağışında azalma olduğunu söyledi. Türkiye’de son 50 yılda karla kaplı gün sayısının ortalama 28,4 gün olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tecer, “Ancak 2001’den itibaren bu rakam 27’ye, 2010’dan itibaren ise 26 güne düşmüş durumda. Mesela iki sene önce karla kaplı gün sayısı aşağı yukarı 9 gün idi. Geçen yıl biraz artış oldu ancak bu yıl bugüne kadar karla kaplı gün sayısı 2-2,5 güne düştü,” diye konuştu. Prof. Dr. Tecer, “Bununla beraber kar örtülü günler sayısında da bir azalma var. Bunun nedenini araştıran çalışmalar genellikle iki tane meteorolojik faktör üzerinde duruyor. Sıcaklık ve yağışların da bu bölgede, kuzey yarım küredeki ülkelerde azaldığına işaret eden çalışmalar var. Bunları da biz iklim değişikliği, küresel ısınmayla ilişkilendiriyoruz. Karlı günlerin sayısının azalmasını da iklim değişikliği nedeniyle meydana geldiğini ortaya koyan çalışmalar var. İklim değişikliğinin nedenlerinden insan kaynaklı faaliyetlerin artması, atmosfere karbondioksit metan gibi sera gazlarının yüksek miktarda salınması, hava kirleticilerin atmosferde bol miktarda bulunması bu bölgede kentleşmenin yoğun olduğu bazı büyük kentlerde sadece ısı adacıkları meydana geliyor. Buna ısı adacıkları diyoruz ki bunlar da sıcaklıkları artıran etkenler. Sıcaklıkların artması, yağışların azalması doğal olarak kar yağışlı günlerin sayısında da bir azalma hatta karla kaplı günlerin sayısında bir azalma meydana getiriyor,” dedi. Kuraklıkla ilgili alınacak önlemlerin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Tecer, “Adaptasyon yani iklim değişikliğine uyumlu bir hayat biçimi benimsememiz gerekiyor. Öncelikle zihniyetimizin değişmesi, çevreye duyarlı, daha az salınım, karbon salınımı yapan aktiviteleri günlük yaşantımızda bireysel tercihlerimiz haline getirmeliyiz. İkincisi, suların kullanılmasında, tarımsal faaliyetlerde vahşi sulamadan vazgeçip damlama sulama sistemine dönüşmeli. Üçüncü olarak bölgelerde su potansiyeline orantılı olarak bir iklim modeline, orantılı olarak bir tarımsal faaliyete geçmeliyiz,” ifadelerini kullandı.

Gülören Demir ve Füsun Ergün zeytinlikleri korumak istedikleri için altıncı kez hakim karşısına çıktı

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy ve Akbelen köylerinde, maden ocağı için kesilmek istenen zeytinlikleri korumak istedikleri için ‘jandarmaya mukavemet’ gerekçesiyle yargılanan İkizköylü Gülören Demir ile Ekoloji Birliği Kadın Meclisi’nden Füsun Ergün altıncı kez hakim karşısına çıktı. Akbelen Ormanı’nda özel bir şirketin maden çalışmalarına karşı direnen Demir ve Ergün’ü desteklemek üzere bir araya gelen köylüler, insan hakları savunucuları ve çevre örgütü temsilcileri Milas Adliyesi önünde buluşarak basın açıklaması düzenledi. Dava, 26 Haziran’a ertelendi. Sanıklar, basına yaptıkları açıklamada, “Başından beri söylediğimiz tek şey var; doğa hakkı savunucusu yargılanamaz. Bizi yıldıramayacaklar. Devam edeceğiz. Ağaçları kesenleri yargılasınlar, doğa savunucu yapanları değil. Bunu her zaman yüksek sesle söylemeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi çöpten elektrik üretiyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi çöpten elektrik üreterek büyük bir tasarrufa imza attı. İl genelinde sahip olduğu katı atık tesislerinde kurduğu Biyokütle Enerji Tesisleri ile çöpten elektrik üretimi yapan Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar ürettiği elektrik, toplam 154 Milyon 704 Bin KW. Ortalama 4 kişilik bir hanenin aylık elektrik enerjisi tüketimi 250 KW olarak ele alındığında, bugüne kadar yaklaşık 672 bin 627 hanenin bir aylık elektrik tüketimini sağlayacak elektrik enerjisi çöpten elde edilmiş oldu.

Amazon yağmur ormanlarında yasa dışı altın madenciliği önlenmeye çalışılıyor

Brezilya’nın yeni hükümeti, maden kamplarını bulmak ve yok etmek için uydu görüntülerini kullanarak Amazon yağmur ormanlarında yasa dışı altın madenciliğini önlemeye çalışıyor. Polisin yeni çevre suçları bölümü başkanı, Brezilya’nın en büyük yerli rezervi olan Yanomami bölgesinden neredeyse tüm yasa dışı altın madencilerini kovduğunu ve madencileri bu yıl altı rezervden daha çıkaracağını söyledi.