Kayseri‘deki milli parkta ilk kez saz horozu görüntülendi

-
Aa
+
a
a
a

Kayseri‘deki Sultan Sazlığı Milli Parkı‘nda saz horozu ilk kez görüntülendi.

Fotoğraf: Uğur Kara
Gezegenin Geleceği: 21 Ekim 2021
 

Gezegenin Geleceği: 21 Ekim 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Türkiye’nin önemli sulak alanlarından olan Kayseri‘deki Sultan Sazlığı Milli Parkı‘nda saz horozu ilk kez görüntülendi. Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü‘nden yapılan yazılı açıklamada milli parkın yaklaşık 300 çeşit kuş türüne ev sahipliği yaptığı ancak daha önce saz horozunun kaydının olmadığı belirtildi. AA’nın aktardığına göre nesli tehdit altında olan saz horozu, kırmızı kafası ve parlak mavi tüyleriyle göçmen kuşlar arasında yer alıyor.

Türkiye’den nukleersiz.org’un da bileşeni olduğu İklimime Nükleer Bulaştırma Ağı (Don’t Nuke the Climate) 31 Ekim-12 Kasım tarihlerinde Glasgow’da düzenlenmesi planlanan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) öncesinde liderlere çağrıda bulundu. Temiz ve yenilenebilir enerji için acil bir küresel değişime ihtiyacımız olduğu vurgulanan açıklamada nükleer enerjinin bir seçenek olmadığı hatırlatılarak “Nükleer enerjiye yatırılan her dolar, yatırımları yenilenebilir enerji teknolojisinden uzaklaştırarak iklim krizini daha da kötüleştiriyor” uyarısında bulunuldu. İklimime Nükleer Bulaştırma Ağı tarafından başlatılan kampanyaya destek olmak için [email protected] adresine kuruluşunuzun adını, temsilci olarak bir kişi ismini ve logonuzu göndermeniz gerekiyor. Kampanya hakkında şu açıklama yapıldı: “Nükleer daha sık devreden çıkarmaların olduğu ve değişen iklim koşullarında güvenli bir şekilde çalıştırılamayan dolayısıyla ısınan bir dünyada giderek enerji güvenliği açısından sorun teşkil eden bir durumda. Nükleer silah testlerinden radyoaktif atık tesislerine kadar nükleer endüstrinin tarihinde işçilerin ve halkların sağlıklarının bozulduğunu, tüm canlıların hak kayıplarına uğradıklarını, yerinden edilmelere maruz bırakıldıklarını dolayısıyla bu şekilde gerek çevreye gerekse kamusal yaşama zarar verildiğini görüyoruz”

Önde gelen araştırma enstitüleri ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan 2021 Üretim Açığı Raporu, artan iklim hedefleri ve verilen net sıfır emisyon taahhütlerine rağmen hükümetlerin, 2030 yılına gelindiğinde küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırmak için gereken fosil yakıt üretiminin iki katından fazlasını planladığını ortaya koyuyor. İlki 2019 yılında kamuoyuyla paylaşılan rapor, hükümetlerin planladıkları kömür, petrol ve doğal gaz üretimi ile Paris Anlaşması’nda belirlenen küresel ısınma eşiğiyle uyumlu küresel üretim seviyesi arasındaki farkı ölçüyor. Aradan geçen iki yıldan sonra yayınlanan 2021 yılı raporu, üretim açığının önemli ölçüde değişmediğini gösteriyor. Önümüzdeki yirmi yılda hükümetler, küresel petrol ve doğal gaz üretiminde artış, kömür üretimi projeksiyonlarında ise yalnızca mütevazı bir düşüş öngörüyor. Bu planlar ve projeksiyonlar birlikte ele alındığında, küresel ölçekte toplam fosil yakıt üretiminin en az 2040 yılına kadar artacağı görülüyor. Bu durum, sürekli artan bir üretim açığı yaratıyor.

Güney Kore, Glasgow’da gerçekleşecek BM COP26 iklim zirvesi öncesinde, ulusal karbon emisyonlarını 2030 itibarıyla 2018 seviyelerine göre %40 azaltmayı resmen taahhüt etti ve bu, başlangıçtaki %26,3 hedefine kıyasla “çok zorlu bir hedef”. Geçtiğimiz yıl, Başkan Moon Jae-in ülkenin 2050 itibarıyla karbon nötr olacağı sözünü verdi ve istihdam yaratmak ve ekonominin koronavirüs pandemisinden kurtulmasına yardımcı olmak için bir Yeşil Mutabakat duyurusunda bulundu. Güney Kore, ülkenin elektrik karışımının %41’inden fazlasını oluşturan kömür ve %6’nın biraz üzerinde yenilenebilir enerji ile dünyanın fosil yakıta en bağımlı ekonomilerinden biri. Moon, karbon nötr olma konulu bir başkanlık komitesi toplantısında yaptığı açıklamada, gözden geçirilmiş Ulusal Katkı Beyanı’nın (NDC), 1990’lardan beri emisyonları azaltan gelişmiş ülkelere kıyasla Güney Kore için “çok zorlu bir hedef” olduğunu söyledi. Moon, “Bu, mevcut koşullarımız altında mümkün olan en iddialı azaltım hedefi” dedi ve gelecek yılın karbon nötr olma bütçesi için 12 trilyon won (10.11 milyar dolar) yatırım tahsis edildiğini de sözlerine ekledi. Açıklamada, Güney Kore’nin 2025 itibarıyla 4,50 milyon elektrikli ve hidrojenle çalışan aracı piyasaya sürmeyi hedeflediği, buna ek olarak daha fazla şarj istasyonu ve altyapı eklendiği de belirtildi. Çevre grupları ise hedeflerin çok düşük olduğunu belirterek eleştirdi. Greenpeace iklim ve enerji kampanyacısı Justin Jeong, uluslararası hedeflere ulaşılması için hedefin %50’nin üzerine çıkarılması gerektiğini söyledi.

Galler kıyılarında yüzen yunuslar, dünyanın diğer yerlerinde yaşayan yunus sürülerinden farklı bir aksan kullanırken kaydedildi. BBC'nin doğa belgeseli dizisi Wonders of the Celtic Deep'teki uzmanlar, program kapsamında 240 yunustan oluşan sürüleri inceledi. Programın anlatıcısı Dame Sian Phillips "Şişe burunlu yunuslar son derece sosyal canlılar, gruplar sürekli iletişim halinde" dedi. Her yunusun kendine özgü, imza niteliğinde bir ıslığı var. Cardigan Körfezi'ndeki yunuslarınsa kendine has lehçeleri olabilir. Bu yunusların ıslıkları, dünyanın başka herhangi bir yerinde kaydedilenlerden daha yüksek bir frekansta. Araştırmacılar, daha önce Cardigan Körfezi'ndeki yunusların ıslıklarının sesinin Birleşik Krallık'ta bulunan diğer sürülerden farklı olduğunu keşfetmişti. Uzmanlar, İrlanda Denizi'ndeki 120 yunusun bin 882 ıslığını dijital ortama aktarıp inceleyerek Galler yunuslarının kendi aksanına sahip olduğunu tespit etmişti.