İsrail'in kıyı şeridi katran tabakasıyla kaplandı

-
Aa
+
a
a
a

İsrail‘in Akdeniz‘de 160 kilometre boyunca uzanan kıyı şeridi katran tabakasıyla kaplandı.

Gezegenin Geleceği: 23 Şubat 2021
 

Gezegenin Geleceği: 23 Şubat 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Sivil toplum örgütleri sahillerde petrole bulanmış kaplumbağa ve kuş ölülerine rastlanıldığını belirtti. İsrail Doğa ve Parklar Kurumu, bu olayı ülke tarihinin “en büyük çevre felaketlerinden biri” olarak nitelendirdi. Ancak katran sızıntısının kaynağı henüz bilinmiyor. Yetkililer, katranın bir gemiden geldiği ihtimali üzerinde duruyor. Katranın 50 kilometre açıktan geçen bir gemiden 11 Şubat’taki fırtına sırasında boşalmış olabileceği belirtiliyor. Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel, dokuz gemi hakkında soruşturma açıldığını söyledi. Sorumlu geminin izini sürmek için uydu görüntüleri ve dalga modelleri kullanılıyor. BBC Türkçe’nin haberine göre İsrail hükümeti, sorumlu hakkında milyonlarca dolara varabilecek tazminat ile sonuçlanabilecek yasal işlem başlatmayı düşünüyor. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’nun haberine göre, kuzeyde Hayfa‘dan başlayıp, Akka, Tel Aviv ve güneyde Aşkelon‘a kadar uzanan kıyı şeridi boyunca 16 bölgede katrana rastlandı. Yaşanan olayın ardından Akdeniz sahilleri Pazar gününden itibaren halkın erişimine kapatıldı. Katran öbeklerinin temizlenmesinin aylar, hatta yıllar almasından endişe ediliyor. The Sydney Morning Herald’ın aktardığına göre İsrailli çevre grubu EcoOcean‘ın direktörü Arık Rosenblum, Çevre Koruma Bakanlığı’nın yetersiz mevzuat nedeniyle “bu durumla ve diğer birçok durumla elleri arkadan bağlı olarak mücadele ettiğini” söyledi. Rosenblum, bu felaketin nesli tükenmekte olan Kızıldeniz mercan resiflerine ev sahipliği yapan Eilat’ta yapılması planlanan Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail petrol tesislerini birbirine bağlayacak petrol boru hattı projesine karşı bir uyarı olması gerektiğini belirtti.

Meke Gölü beyaza büründü

Konya‘nın Karapınar ilçesinde bulunan Meke Gölü bölgesi geçtiğimiz salı gününden itibaren Konya Ovası‘na düşen kar yağışıyla birlikte beyaza büründü. Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluşmuştu. Yeraltı su varlıklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke’nin ortasında, 50 metre yükseklikte volkan konisi bulunuyor. Daha önce 12 metre derinliğinde su bulunan Meke Gölü, 2000’li yılların başından itibaren kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yer altı su seviyesinin her geçen gün azalması sonucu kurudu. DHA’nın haberine göre; farklı yapısıyla dikkat çeken Meke’de, kar örtüsüyle görsel güzellik oluştu. Umalım tekrar suyuna da kavuşur.

Slovakya'ya ihlal davası

Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, Slovakya’ya hava kirliliğiyle ilgili yıllarca süren yasal sınırlamaları ihlal ettiği için dava açtığını, Almanya ve Slovenya’ya ise doğa koruma ve su arıtma konusunda yetersiz kaldığı için yasal işlem başlattığını söyledi. Avrupa’da hava kirliliği son 10 yılda azaldı, ancak kıtanın en büyük çevre sağlığı riski olmaya devam ediyor. Avrupa Çevre Ajansı’na göre ince partikül kirliliği 2018’de AB’de 379.000 erken ölüme neden oldu. Brüksel, 2005 yılından bu yana partikül maddeye yasal sınırlar koydu ve bu, kuralları ihlal eden ülkelere karşı bir dizi yasal işlem başlatılmasına neden oldu. Komisyon Slovakya’ya, orta Slovakya’daki dağlık bir bölge olan Banskobystricky kraj’da 2016 hariç, 2005-2019 arasında her yıl AB partikül madde sınırlarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. Komisyon, doğudaki Kosice şehrinin 2015 ve 2016 yılları hariç her yıl 2005-2019 arasında sınırları aştığını söyledi. Belgede, Slovakya’nın sorunu çözme çabalarının kirliliği yasal sınırlar doğrultusunda azaltmada veya ihlallerin uzunluğunu en aza indirmede başarısız olduğu belirtildi. Slovakya Çevre Bakanı Jan Budaj, ulusal ve yerel hükümetlerin hava kirliliği sorununu çözmek için destek vereceğini söyledi. Budaj, “Slovakya’nın havasını temizlemek için yeni bir siyasi ve sosyal kabul görmemiz gerekiyor ve bunu başaracağımıza inanıyorum” dedi. Slovakya suçlu bulunursa, bloğun en yüksek mahkemesinin, Romanya, İtalya ve İsveç de dahil olmak üzere, yasadışı hava kirliliğinden suçlu bulduğu dokuz AB ülkesinden oluşan bir listeye katılacak. Kurallara uyulmaması, mali cezalar ile birlikte ülkelerin daha fazla yasal yaptırımla karşılaşmasına neden olabilir.

Bu arada Hacettepe Üniversitesi MEC öğrenci topluluğu tarafından Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan biri olan İklim Eylemi kapsamında İklim Zirvesi düzenleniyor. Etkinlik 22-26 Şubat tarihleri arasında. Gelecek için değil, bugün için harekete geçmeliyiz sloganıyla Türkiye İklim Zirvesi, 22-26 Şubat tarihleri arasında, alanında uzman altı konuşmacı eşliğinde Zoom platformu üzerinden ve ücretsiz gerçekleştirilecek. Yapılan altı oturumdan en az üçüne katılım sağlayan dinleyicilere dijital bir katılım sertifikası da verilecek.