‘İklim krizi, insan hakları krizi!’

-
Aa
+
a
a
a

Belçika’da binlerce kişi, iklim kriziyle mücadele için yürüyüş düzenledi.

Fotoğraf: AA
Gezegenin Geleceği: 05 Aralık 2023
 

Gezegenin Geleceği: 05 Aralık 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Belçika'nın başkenti Brüksel'de binlerce kişi, iklim kriziyle mücadele için yürüyüş düzenledi. Polis kayıtlarına göre 20 bin kadar gösterici, Kuzey Tren İstasyonu önünde öğlen saatlerinde toplandı. Dubai'de Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'nın yani COP28’in yapıldığı saatlerde bir araya gelen göstericiler, kentin ana caddelerinden ve Avrupa Birliği (AB) kurumlarının bulunduğu Schuman meydanından geçerek 50. Yıl Parkı'na (Parc Cinquantennaire) yürüdü. Trafiğe kapatılan caddelerde yürüyen kalabalık, ‘İklim krizi, insan hakları krizi!’, ‘Şimdi harekete geçin!’, ‘İklim değil, politikayı değiştirin!’, ‘Fosil yakıtlardan özgürleşin!’ yazılı Fransızca, Flemenkçe ve İngilizce pankartlar taşıdı. Müzik performanslarının da düzenlendiği yürüyüş, katılımcıların kostümleri ve taşıdığı objelerle renkli görüntülere de sahne oldu. Göstericiler arasında Filistin bayrakları taşıyanların da olduğu görüldü.

İklim Biliminde 10 Yeni Anlayış raporunu açıklandı

2017’den bu yana BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) ile birlikte COP’larda başlatılan ‘İklim Biliminde 10 Yeni Öngörü’ serisi, Future Earth, Earth League ve Dünya İklim Araştırma Programı’nın ortak bir girişimi. İklim değişikliği araştırmalarındaki en son gelişmeleri sentezliyor. Bu yılki rapor, 24 ülkeden 67 önde gelen araştırmacının kolektif çabaları ile üretildi. Sosyal ve doğal bilimler alanındaki küresel uzmanlar, UNFCCC İcra Sekreteri Simon Stiell ile birlikte yıllık İklim Biliminde 10 Yeni Anlayış raporunu açıkladı. Simon Stiell, İklim Biliminde 10 Yeni Öngörü raporunun, her yıl iklim takviminin kritik bir döneminde karar alıcılar için önemli bir araç sunduğunu belirtti. Stiell, ayrıca bu gibi raporlardan elde edilen bilimsel bulguların, hızlandırılmış iklim eyleminin bu kritik on yılında ihtiyaç duyulan iddialı ve kanıta dayalı eylem planlarını hayata geçirmek için önemli olduğunu söyledi. Rapor bulguları, Paris Anlaşması’nın 1,5 °C’lik küresel ısınma hedefinin aşılmasının kaçınılmaz olduğunun altını çiziyor ve fosil yakıtların hızlı ve yönetilebilir bir şekilde kullanımdan kaldırılmasının aciliyetini vurguluyor. Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Johan Rockström, “Bilim çok açık. COP28, dünyanın fosil yakıtları aşamalı olarak terk etme konusunda ciddileştiği küresel toplantı olmalı,” diyerek, şu ana kadar hem doğa hem de enerji konusunda başarısız olunduğunu ve bunun da bizi Paris Anlaşması hedefi olan 1,5 °C biyofiziksel sınırı gözden kaçırmaya doğru tehlikeli bir yola soktuğunu ifade etti. Raporda, özellikle kara ve okyanus karbon yutaklarının geleceğine ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda, karbondioksit giderimi (CDR) gibi etkili tamamlayıcı teknoloji çözümleri için gereken ölçeğe ulaşmak için sağlam politikalara duyulan ihtiyaç vurgulanıyor. Rapor ayrıca, halihazırda küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte birinden sorumlu olan gıda sistemlerinin iklim eylemindeki kritik rolüne vurgu yapıyor. Mevcut eşitsizliklerin giderilmesini savunmakta ve adil, düşük karbonlu gıda sistemlerinin kurulmasını sağlamak için politikaların bölgesel ve sosyokültürel bağlamlara uyarlanması gerektiğinin altı çiziliyor. Future Earth Küresel Merkez Direktörü Dr. Wendy Broadgate’e göre bilim 1,5 °C dereceyi aşmaya doğru gittiğimizi gösteriyor ve COP28’in fosil yakıtları aşamalı olarak ortadan kaldırmaya yönelik kolektif eylemin hız kazandığı bir dönüm noktası olması gerektiğini vurguluyor.

Türkiye’de 99 hastane, iklim değişikliği kaynaklı hava olayları nedeniyle yüksek hasar riski altında olacak

Fiziksel iklim risk analizi üzerine çalışan Cross Dependency Analysis (XDI) tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, ülkeler fosil yakıt emisyonlarını azaltamazsa dünya genelindeki her 12 hastaneden biri iklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olayları nedeniyle kısmen veya tamamen kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Kasırgalar, şiddetli fırtınalar, seller, orman yangınları ve diğer felaketlerden etkilenen topluluklar, en çok ihtiyaç duydukları anda acil hastane bakımından mahrum kalabilir. En çok risk altında olanlar ise düşük ve orta gelirli ülkeler. Analize göre, Türkiye’de, aşırı hava olayları nedeniyle kapatılma riski yüksek olan hastanelerin oranı 2050 yılına kadar %3,8’den %4,4’e yükselecek ve emisyonların yüksek olması durumunda yüzyılın sonunda 20 hastaneden birini %5,6 etkileyecek. 2100’e kadar Türkiye’de 99 hastane, iklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olayları nedeniyle yüksek hasar riski altında olacak.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, hukuki mücadelesini sürdürüyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi, usulsüz olarak imara açılan ve çevreye zarar verebilecek düzenlemelere karşı hukuki mücadelesini sürdürüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar toplamda 189 çevre ve imar davası açtı. Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinin başında gelen Muğla’da, Büyükşehir Belediyesi bir yandan çevre yatırımları gerçekleştirirken, diğer yandan da çevreye ve doğaya zarar verebilecek düzenlemelere karşı hukuki mücadelesini sürdürüyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi, sit derecelerinin değiştirilerek eşsiz koyların yapılaşmaya açılması, tarım alanlarının korunması ve farklı inşaat çalışmalarının yapılmasının önüne geçilmesi için bugüne kadar toplam 189 dava açtı. Bu davalardan 24 tanesini Büyükşehir Belediyesi kazandı ve davalar sonuçlanarak karara bağlandı. 42 dava da Büyükşehir Belediyesi lehine sonuçlandı ve bir üst mahkemede devam ediyor. 25 dava Büyükşehir aleyhine sonuçlanırken, itirazlarla birlikte 78 dava da devam ediyor.