İkizköylüler “Ormanları kurtarın” çağrısı yaptı

-
Aa
+
a
a
a

Muğla’nın Milas ilçesinde Temmuz ayından itibaren Akbelen ormanlarının kesilmesini önlemek amacıyla nöbet tutan İkizköylüler ve yaşam savunucuları, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye mektup yazarak, Akbelen Ormanı için verilen ruhsat izninin geri alınması gerektiğine dikkat çekti.

 Gezegenin Geleceği: 24 Ağustos 2021
 

Gezegenin Geleceği: 24 Ağustos 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

“Bu ruhsat ve izinlerin yeniden gözden geçirilmesi ve geri alınması yaşama hakkının korunmasının gereği” diyen İkizköylüler Bakan Pakdemirli’ye “Ormanları kurtarın” çağrısı yaptı. İkizköy Çevre Komitesi adına açıklama yapan Deniz Gümüşel, mektubu yaklaşık 30 sivil toplum örgütünden 1600 kişinin imzaladığını belirtti. Deniz Gümüşel’in Bakan Pakdemirli’ye ulaştıracaklarını belirttiği mektup şu şekilde: “Sayın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’liye Akbelen Ormanında, ormanlık alanda bir şirkete maden açık işletme izni verildi. İşlemin iptaline ilişkin dava Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin 2021 /563 E. sayılı dava dosyası ile devam etmekte. Ağustos ayı başından bu yana devam eden ve önlenemeyen orman yangınları, bölgenin orman varlığının önemli bir bölümünü yok etti. 8 Ağustos günü sanki yangınlarla ormanlar yok olmamış ve halen yangınlar devam etmiyormuş gibi, şirketin çalışanları ağaç kesimine başladı. Akbelen Ormanı’na giren şirket çalışanları 100 civarı ağacı kesmişken; İkizköylüler ile Akbelen Ormanı’nı korumak için 17 Temmuz’dan beri nöbet tutan yurttaşların müdahalesi ile kesim durduruldu. Davada nihayet 11 Ağustos 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verildi. Yürütmeyi durdurma kararı, işlemin uygulanması halinde giderilmesi güç zararlar doğacağı açık olduğundan, mahallinde kesif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan ve düzenlenecek bilirkişi raporuna karşı tarafların itirazlarının alınmasından veya itiraz sürelerinin geçmesinden sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar geçerli. Yasal olarak bu görev öncelikle sizin olmasına karşın, bizler Anayasanın yukarıda yazılı ilke ve güvenceleri ile yurttaşlık ödevleri gereğince şu anda kalan çok az ormandan birisi olan Akbelen Ormanı’ndaki hukuk dışı kesimi durdurduk. Ancak bizler, ormanları ve yaşam için gereken diğer müşterek varlıklarımızı ne pahasına olursa olsun korumakta kararlı olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.” Sayın Bakan; sağlıklı yaşamın güvencesi ve müşterek varlıklarımızdan olan Akbelen Ormanı’ndan bir tek dal daha koparılmasına izin vermeyin, hukuk dışı kesim yapanlar hakkında gereken işlemleri derhal yerine getirin, son gelişen koşullar çerçevesinde 28.11.2020 tarihinde verdiğiniz izni geri alın” diyor Sivil Toplum Kuruluşları.

Kazdağı Milli Parkı’nda orman yangını çıktı

Pazartesi günü Balıkesir’in Erdemli ilçesinde Kazdağı Milli Parkı’nda orman yangını çıktı. Dağlık bölgedeki yangına havadan üç uçak ve dokuz helikopterle müdahale edildi. Kazdağı Milli Parkı’nda Kavurmacılar Mahallesi’nin üst kısmındaki Dereağzı mevkisinde sabah saatlerinde çıkan yangının dumanlarını fark eden mahalleli, itfaiyeye haber verdi. Bunun üzerine bölgeye Edremit ve Balıkesir Orman İşletme müdürlüklerinden çok sayıda arazöz, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi itfaiye araçları ve su tankerleri ile üç uçak ve dokuz yangın söndürme helikopteri yönlendirildi. Karadan ulaşımın olmadığı bölgeye dozerlerle yol açma çalışması başlatıldı. Yangın söndü ve soğutma işlemleri başladı.

 

İklim değişikliğinin gelecekte tarıma yapabileceği etkiler araştırılmaya başlandı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şaylan, önderliğinde, Kırklareli’nde bulunan Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğiyle 2009 yılında iklim değişikliğinin gelecekte tarıma yapabileceği etkiler ile ilgili detaylı ve uluslararası standartlarda uygulamalı araştırmalar başlatıldı. Yapılan araştırmada, gelecekte bazı yıllar hariç genel olarak Trakya’da buğday ve ayçiçeği verimlerinde bir azalma meydana gelebileceği tespit edildi. Prof. Dr. Şaylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin etkide bulunacağı en önemli sektörlerden birinin tarım olduğunu söyledi. Türkiye’de uzun süreli tarımsal meteorolojik uygulamalı araştırmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şaylan, modellerin Türkiye şartlarında kontrol edilmesi ve düzeltilmesi çalışmalarına devam edilmesi gerektiğini ifade etti. 

Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak hububatta verim kaybı yaşandı

Türkiye genelinde verimsiz bir sezon geçiren hububat tarımı, küresel iklim değişikliğinin zararlarını verim kaybı olarak yaşadı. İç ve Orta Anadolu Bölgelerinde yer altı su seviyeleri giderek düştü.  Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, “Özellikle bu yıl içerisinde kuraklık önemli derecede çiftçilerimizi etkiledi. Kuraklık sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada yaşandı. Bundan sonra tabii ki tarım yapılan alanlarda belirli tedbirler almak icap ediyor. Yangına, sel felaketlerine karşı tabi ki önlem alınacak ama tarımda da önemli tedbirlerin mutlaka alınması gerekir” demiş ve artık tarihe karışmış ve hatalı olduğunu bildiğimiz bir söylemle “Bu bölgelere havza dışından denizlere boşa akan suların getirilerek sulanmasına ve sulu tarım yapılmasını sağlamanız gerekiyor. Kontrollü tarım yapabilmemiz için bu alanların sulanması gerekir” demiş.