İBB'den kesilen ağaçlara bilgi kartı: Neden kesildi, yerine hangi ağaç dikilecek?

-
Aa
+
a
a
a

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kesilen ağaçların neden kesildiği, kesilme kararı ve yerine dikilecek ağaca dair bilgileri içeren kartları uygulamaya koydu.

Gezegenin Geleceği: 16 Mart 2021
 

Gezegenin Geleceği: 16 Mart 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kesilen ağaçların neden kesildiği, kesilme kararı ve yerine dikilecek ağaca dair bilgileri içeren kartları uygulamaya koydu. Vatandaşın ağaç sevgisine duyarlı bu uygulama  İBB Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından İBB Haber adlı Twitter hesabından da paylaşıldı.

Kazdağları'nda rehabilitasyon bekleniyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kazdağları‘nda altın çıkarma ruhsatı uzatılmadığı için maden şirketinin izninin iptali ardından, gözler şirketin alanda tekrar işlem yapıp yapmayacağına ve bölgenin rehabilitasyonuna çevrildi. Bakanlık, şirketin orman alanında hiçbir işlem yapamayacağını bildirdi ve altın çıkarılabilmesi için de tüm süreçlerin yeniden başlaması gerektiğini ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki yetkililer, sahanın rehabilitasyonunun da mümkün olduğunu, fakat bunun için öncelikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘yla görüşüleceğini kaydetti. Hürriyet‘ten Aysel Alp‘in haberine göre, Hürriyet’e bilgi veren bakanlık yetkilileri, şirketin ruhsat süresi dolmadan önce Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) temdit başvurusu yapması gerek. Arıdandan MAPEG’in bu başvuruyu uygun bularak uzatma kararı vermesi durumunda da şirketin izin süresinin son günü mesai bitimine kadar Orman Bölge Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerektiğini belirtti. Ancak, şirketin ruhsat süresinin dolmasına rağmen, Bakanlık’a yeni ruhsatın gelmediğini ifade eden yetkililer, şu bilgileri paylaştı: ‘’Ya MAPEG’e zamanında başvurmadılar ya da MAPEG başvuruyu uygun bulmadı ki ruhsat uzatım kararı verilmedi. Şirket de izin süresi son günü mesai bitimine kadar ilgili bölge müdürlüğümüze iznin yenilenmesi talebinde bulunmadı. Dolayısıyla da şirketin izni Bakanlıkça iptal edildi.” “Kesilen 350 bin ağacın, sıyrılan toprağın ardından kel tepeleri rehabilite edecek misiniz, oraları yeniden ağaçlandırmak mümkün mü?” sorusunu Bakanlık yetkilileri şöyle cevapladı: ‘’Bizdeki verilere göre kesilen ağaç sayısı 350 bin değil. Ayrıca teşkilatımız öyle zor yerleri ağaçlandırmayı başarıyor ki elbette orayı da yeniden rehabilite edebiliriz. Ama öncelikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bir görüşme yapıp bu sahaya ilişkin düşüncelerini öğrenip, ondan sonra yapmamız gerekeni yaparız” dedi.

İklim krizi tarımda verimi de etkiliyor

Antalya Ticaret Borsası’nın başkanlığını yürüttüğü Antalya Tarım Konseyi, ‘Antalya’da İklim Değişikliği Etkisinde Tarımda Yenilikçi Yaklaşımlar ve Teknoloji Kullanımı’ başlıklı Tarım Sohbeti düzenledi. DHA’nın haberine göre Gazeteci Galip Umut Özdil moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ekonomi ve Yatırım Danışmanı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Karapınar konuşmacı olarak katıldı. Umut Özdil, ulusal, uluslararası, yerel, hatta bireysel olarak iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlanması gerektiğini, böylece yaşamı sürdürebileceğimizi belirtti. Doç. Dr. Barış Karapınar, 140 senede en yüksek sıcaklığın son 20 yılda kaydedildiğini belirterek, “2020 kayıtlara geçmiş rekor sıcaklığın yaşandığı bir dönem” dedi. Dengenin bozulmasıyla hasarın da arttığını belirten Karapınar, “4 milyondan fazla tarımda çalışan insan ve 40 milyon hektar tarım arazisi iklim değişikliğinin tehdidi altında” dedi. Sıcaklık artışının özellikle tahıl ürünlerinde yoğun verim kaybına neden olduğu uyarısında bulunan Karapınar, “1 derecelik sıcaklık artışı, ortalama %6 civarında verim kaybına neden oluyor. 3 derece sıcaklık artışında verim kaybının ne seviyede olacağını tahmin edin” dedi. Karapınar, verim düşünce fiyatların artacağına dikkat çekti. Karapınar, iklim değişikliğiyle birlikte bitkilerde görülen hastalık ve zararlı sayısında da artış olacağını belirtti. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan ise, Türkiye’nin 12 bin yıldır tarım yapılan bir bölgede olduğunu ancak değişime ayak uyduramazsa var olan hazinesinin bir işe yaramayacağını söyledi. Tarımda dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer almamıza rağmen, verimsiz tarım sisteminin Türkiye’nin en büyük sorunu olduğunu kaydeden Özertan, “Verimi nasıl artırırız buna bakmalıyız. Türkiye’deki seralardan %90’ından fazlası naylon sera. Kuvvetli bir hava olayında üreticinin bütün emeği, maddi manevi bütün yatırımları uçup gidiyor. Her sene bunu yaşıyoruz” diye konuştu.

"Yazlar uzuyor, kışlar kısalıyor"

Çin’de, küresel ısınmanın Kuzey Yarımküre’deki mevsimlere etkisi üzerine yeni bir araştırma yayınlandı. Araştırmaya göre, geçtiğimiz yıllardaki küresel ısınma etkilerinin devam etmesi durumunda 2100 yılında Kuzey Yarımküre’de kış mevsimi iki aya inebilir, yaz mevsimi ise altı aya çıkabilir. Çalışmayı gerçekleştiren isimlerden Çin Bilimler Akademisi ve ABD merkezli bilim dergisi Geophysical Research Letters’ın baş yazarı okyanus bilimci Yuping Guan, “Küresel ısınma nedeniyle yazlar uzuyor ve ısınıyor, kışlar da ısınıyor ve kısalıyor”derken, “Değişikliğin büyük oranda tarım, insan sağlığı ve çevre üzerinde geniş etkileri olacak” ifadelerini kullandı. Akdeniz’in ve Tibet Platosu’nun mevsimsel değişikliklerden en fazla etkilenen bölgeler olduğunun altını çizdi.