Hint Okyanusu'nda balıkçılık, ikonik türleri tehdit ediyor

-
Aa
+
a
a
a

Greenpeace’in yeni raporu, Hint Okyanusu’ndaki balıkçılığın okyanus sağlığını, kıyılardaki geçim kaynaklarını ve ikonik türleri tehdit ettiğini ortaya koydu.

Fotoğraf: Greanpeace
Gezegenin Geleceği: 13 Nisan 2021
 

Gezegenin Geleceği: 13 Nisan 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Greenpeace’in yeni raporu, Hint Okyanusu’ndaki balıkçılığın okyanus sağlığını, kıyılardaki geçim kaynaklarını ve ikonik türleri tehdit ettiğini ortaya koydu. Hint Okyanusu’nun kuzey batısında yapılan yeni araştırmanın çarpıcı sonuçları şöyle:  “Ölüm duvarları” olarak adlandırılan ve Birleşmiş Milletler’in 30 yıl önce yasakladığı büyük balıkçılık ağları hala yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor.  Bu durum, bölgedeki deniz yaşamanı yıkıma uğratıyor. Son 50 yılda Hint Okyanusu’ndaki köpekbalığı popülasyonu yüzde 85 azaldı. Greenpeace Birleşik Krallık, yedi botun 33 kilometre uzunluğunda iki duvar ağı örerek galsama ağları kullandığına ve şeytan vatozları gibi tehlike altındaki türleri balıklarla birlikte yakaladıklarına tanık oldu.  Bölgede uluslararası kurallara uymaksızın 100 gemiyle faaliyet gösteren ve hızla artan bir kalamar avcılığı var.  Balıkçılık, yetersiz politik kararlar ve zayıf kurumlar nedeniyle düzgün yönetilemiyor. Buna, aşırı avlanmaya karşı çözüm için bir görüş birliğine varamayan Avrupa endüstrisinin etkisi  altındaki Hint Okyanusu Komisyonu da dahil.  Greenpeace Birleşik Krallık Okyanusları Koru Kampanyası’ndan Will McCallum  “Bu yıkıcı görüntüler kuralsız okyanuslarda yaşananların sadece bir kısmı. Biz yasaların gölgesinde birçok başka balıkçılık filosunun da faaliyet gösterdiğini biliyoruz. Endüstriyel balıkçılık şirketlerinin çıkarlarına hizmet edecek şekilde yeterli çabayı göstermeyen Avrupa Birliği, bu kırılgan ekosistemin üzerindeki baskının artmasında ve okyanuslar üzerindeki denetim yetersizliğinden kazanç sağlamada suç ortağı. Balıkçılık endüstrisinin böyle devam etmesine izin veremeyiz. Yaşamları sağlıklı okyanuslara bağlı milyarlaca insanın hakkını korumalıyız.” dedi.  Rapor, ayrıca yıkıcı balıkçılık faaliyetlerinin özellikle Avrupalı filoların kullandığı balık yığıcı aygıtlarıyla, Hint Okyanusu’nun batısındaki habitatları nasıl eşi benzeri görülmemiş şekilde değiştirdiğini ve balık popülasyonunun üçte birinin aşırı avlanmaya maruz kaldığını ortaya koydu. Dünya ton balığı avcılığının yaklaşık yüzde 21’inin yapıldığı Hint Okyanusu, dünyadaki ikinci en büyük ton balığı avcılığı bölgesi.  McCallum, dünya liderlerini Birleşmiş Milletler’de güçlü bir Küresel Okyanus Anlaşması hazırlayarak okyanusların kaderini değiştirmeye davet etti.  “Bu önemli anlaşma, okyanusların yıkımını durdurarak deniz ekosistemini yeniden canlandırabilir, eşsiz türleri koruyabilir ve kıyı topluluklarını destekleyebilir.” 

Tavşan Adası koruma alanı ilan edildi

Marmara Denizi‘nde yer alan ve Tavşan Adası olarak bilinen Neoandros Adası ve çevresini kapsayan alan Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile koruma alanı ilan edildi. DHA’nın aktardığına göre kararda, “İstanbul İli, Adalar İlçesi Sınırları İçerisinde Bulunan Tavşan Adası Doğal Sit Alanının Koruma Statüsü’nün Yeniden Değerlendirilmesi Sonucunda, Sınır ve Koordinatları Gösterilen Alanın Kesin Korunacak Hassas Alan Olarak Tescil ve İlan Edilmesine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince karar verildi” denildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Deniz Yaşamını Koruma Derneği, “2015 yılından bu yana Adalar çevresinde ki eşsiz biyoçeşitliliği korumak, karşı karşıya olduğu tehditleri azaltmak ve geleneksel balıkçılığa yönelik tehditlere çözüm önerileri üretmek üzere; Neandros (Tavşan) Adası çevresinde bir koruma alanı oluşturulmasını istedik” dedi. Dernek açıklamasında “Tüm çalışmaların nihayetinde gelecek deniz yaşamının sürdürülebilirliği için, alanında uzman bilim insanlarının danışmanlığı ve ilgili tüm Sivil Toplum Kuruluşları ve gönüllüleri ile birlikte yapmış olduğumuz başvurunun ardından; öncelikle Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğümüz ve Çevre Şehircilik Bakanlığımız ve ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı ile Neandros (Tavşan) Adası koruma altına alındı. Bu kararın alınmasında emeği olan herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

La Soufrière yanardağında volkanik patlama

Karayipler’de St. Vincent adasında bulunan La Soufrière yanardağında volkanik patlama meydana geldi. Yetkililerin sabah saatlerinde tahliye emri verdiği yanardağı bölgesi, yaklaşık bir gündür kırmızı alarm halindeydi. Ülkenin Ulusal Acil Durum Yönetimi Örgütü (Nemo), Twitter'dan yaptığı açıklamada, yanardağın bugün sabah saatlerinde patladığını doğrulayarak bölge sakinlerini patlamanın olduğu bölgeleri terk etmeleri konusunda uyardı. NEMO’nun da sosyal medyadan paylaştığı görüntülerde, patlamanın yaşandığı dağdan yükselen volkanik gaz bulutları görülüyor. Başbakan Ralph Gonsalves, adanın kuzey kesimi için bir tahliye kararı vermesinin yanı sıra NEMO da, "önemli bir felaket ihtimali" olduğu konusunda uyarılarda bulundu.

Alaçatı Port katliama başladı

Türkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden olan Çeşme'de, “Alaçatı Port” olarak bilinen alanda onaylanan imar planları ve kıyı kenar çizgisi değişikliği sonucunda yapılan fiziki müdahaleler sonucu doğa katliamı yaşanmaya başladı. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin ortak yaptığı basın açıklamasında “Alaçatı sulak alanında devam eden inşaatlar, kanuna aykırı ve derhal durdurulmalı. Alanda onaylanan imar planları ve kıyı kenar çizgisi değişikliği sonucunda yapılan fiziki müdahaleler nedeniyle “Alaçatı Sulak Alanı” nın doğal yapısı olumsuz etkilenmekte. Söz konusu alanı mevsimlere göre sayıları ve türleri değişen bir biçimde üreme ya da göç güzergahı üzerinde mola ve beslenme amaçlı olarak kullandığı tespit edilen 150’nin üzerindeki kuş türü; alana özgü olarak varlığı tespit edilen su yılanı ve yine bilimsel çalışmalarla tespiti yapılan endemik/endemik olmayan flora ve faunaya sahip alanın; toplum ve doğa yararı doğrultusunda değerlendirilmesi gerekirken sermayenin talepleri doğrultusunda müdahaleye uğraması hiçbir şekilde kabul edilemez“ denildi.