Hava kirliliği sağlığımızı tehdit etmeye devam ediyor

-
Aa
+
a
a
a

Greenpeace’in yaptığı modelleme çalışması Pertikül Madde 2.5'in meteorolojik şartlar doğrultusunda çevre illere taşındığını ortaya koyuyor.

Fotoğraf: Greenpeace
Gezegenin Geleceği: 4 Mart 2021
 

Gezegenin Geleceği: 4 Mart 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Çanakkale ve Zonguldak'ta faaliyet gösteren kömürlü termik santrallerden yayılan PM 2.5; İstanbul, Ankara, Edirne, Balıkesir başta olmak üzere birçok şehre ulaşıyor. Saç telinin yaklaşık 1/30’u kadar küçük olan PM 2.5 sağlık açısından çok tehlikeli çünkü solunduğunda akciğerler içindeki gaz alışverişi ile kana karışıyor, sağlık sorunlarına neden oluyor. Şimdiye kadar Greenpeace’in kampanyasına 57 bin kişi katılıp temiz hava talep etti. Hava kirliliği dünyada her yıl sekiz milyon erken ölüme yol açıyor. Ayrıca solunum, kalp, damar ve nörolojik sistem başta olmak üzere birçok alanda sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Temiz hava talebi için Greenpeace web sitesinden başlatılan imza kampanyasına katılabilirsiniz. 

Madende göçük: Bir işçi hayatını kaybetti

Kazdağları Ekoloji Platformu, Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Karaaydın köyünde bulunan kurşun madeni ocağında meydana gelen göçük ile ilgili bir açıklama yaptı. Göçük sonucunda madende çalışan bir işçi göçük altında kalmıştı. AFAD, jandarma ve itfaiye ekiplerinin maden işçisini kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtilmişti. Yapılan açıklamada “Çok üzgünüz. Maden çalışanının en kısa zamanda yerin altından çıkartılmasını diliyoruz” denildi. Yaşanan bu felaketin şirketin ilk suçu olmadığı belirtilen açıklamada “2017 yılında kasım ayında da aynı madende kaza meydana gelmiş ve madende yaşanan patlama ve göçük bir cana mal olmuştu. Denizli’den Yenice’ye madende çalışmak için gelen ve henüz 15 günlük işçi olan 39 yaşındaki Mustafa Aydoğdu patlamanın ardından göçük altında kalarak yaşamını yitirmişti” denildi. Soma’da 2014 yılında yaşamını yitiren 301 kişinin hatırlatıldığı açıklamada “İşçi sağlığı ve İş güvenliği kurallarının dikkate alınmadığı, denetimin uygulanmadığı, en kısa sürede maksimum kar anlayışıyla yaklaşılan madencilik anlayışı sonucu her yıl maden çalışanlarımız canlarını kaybetmekte” denildi. 

Avustralya'da çatı üstü güneş enerjisi kurulumu artıyor

Avustralya’da ocak ayında toplam kurulu güçleri 284,1 MW olan 10.770 yeni çatı üstü güneş enerjisi kurulumu gerçekleşti. Avustralya Temiz Enerji İdaresi verilerine göre 31 Ocak 2021 itibarıyla ülkedeki çatı üstü güneş enerjisi kurulumlarının sayısı 2.693.383 adede yükselirken, bu kurulumların gücü de 13.262 MW’a ulaştı. Bununla birlikte Avustralya’da 2021’nin ilk ayında devreye giren kurulumların 156 adedinde güneş enerjisi depolama birimleri yer aldı. Son 8 yılda gerçekleşen 444.862 yeni kurulumun da 30.724’ü enerji depolama birimleri ile birlikte devreye alındı. 

Gıda temelli dayanışma ağları semineri 6 Mart'ta

Şubatın son haftası uluslararası düzlemde Topluluk Destekli Tarım haftası olarak kutlanıyor. Türkiye Topluluk Destekli Tarım Ağı’nın 22 Şubat’ta başlattığı iki haftalık tanıtım kampanyasının ardından, 6 Mart 2021 Cumartesi günü 13:00-19:00 arasında, “Topluluk Destekli Tarım ve Gıda Temelli Dayanışma Ağları” semineri gerçekleşecek. Covid-19 krizi bizlere, endüstriyel gıda sisteminin ne kadar güvenilmez olduğunu gösterdi. Yoğun dış girdili şirket tarımına, uzun tedarik zincirlerine ve oligarşik karar mekanizmalarına dayalı endüstriyel gıda sisteminin, krizlere dayanıklılık sağlamak şöyle dursun, bizzat krizler (salgın krizleri, çevre ve iklim krizi, sosyal ve ekonomik krizler) üreten bir yapısı olduğunu gördük. Hükümetin ve yerel yönetimlerin görevleri gereği yapması gerekenler bir yana; gıdasının geleceğine sahip çıkanlar olarak küçük üreticilerden aracısız alışveriş yapmak, onlarla birlikte dayanışma ağları oluşturmak bizim elimizde. 6 Mart 2021 Cumartesi günü Zoom ve Youtube üzerinden canlı yayınlanacak olan Topluluk Destekli Tarım ve Gıda Temelli Dayanışma Ağları seminerinde, farklı üretim birimleri ve gıda topluluklarından 20 konuşmacı olacak. 

Öte yandan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği, SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu’nun Dünya Mühendislik Günü açıklaması: ‘’4 Mart Sürdürülebilir Kalkınma İçin Dünya Mühendislik Günü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu yani UNESCO’nun mühendislerin ve mühendisliğin başarılarını vurgulamak, mühendislik ve teknolojinin modern yaşam ve sürdürülebilir kalkınma için nasıl önemli olduğu konusunda halkın bilgi ve anlayışını geliştirmek amaçlı kutlama günü. 4 Mart “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Dünya Mühendislik Günü” logosunda,  Birleşmiş Milletler 2030 Gündemi’ne bağlılığı temsil etmek üzere, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 17 rengi yer alıyor. Logonun merkezindeki renkler su, enerji, sanayide yenilikçilik ve altyapı hedeflerini belirtiyor.” 4 Mart 1968’te UNESCO himayesinde kurulan ve halen 30 milyondan fazla mühendisi  temsil eden Dünya Mühendislik Kuruluşları Federasyonu, WFEO günü düzenliyor. Mühendisler ve üretimleri, iklim değişimi risklerini ele almak ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için önemli. Prof. Karaosmanoğlu. “Dünyanın, ülkemizin yetkin, meslek etiğine sahip mühendislere ihtiyacı var. Sürdürülebilir Kalkınma İçin Dünya Mühendislik Günü’müz kutlu, mühendislerimizin günleri verimli, karbon, su ve atık ayak izleri düşük olsun’’ diyor.