Göç sırasında nehre giren bir kambur balina okyanusa yönlendirilmeye çalışılıyor

-
Aa
+
a
a
a

Avustralya'nın Kuzey Toprakları bölgesinde göç sırasında yolunu şaşırarak Doğu Timsah Nehri'ne giren 16 metrelik bir kambur balina okyanusa yönlendirilmeye çalışılıyor.

Gezegenin Geleceği: 17 Eylül 2020
 

Gezegenin Geleceği: 17 Eylül 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Avustralya'nın Kuzey Toprakları bölgesinde göç sırasında yolunu şaşırarak Doğu Timsah Nehri'ne giren 16 metrelik bir kambur balina okyanusa yönlendirilmeye çalışılıyor. Yetkililer, ülkede ilk kez böyle bir olay yaşandığını söylüyor. Avustralyalı uzmanlara göre geçen hafta Avustralya'nın en büyük ulusal parkı olan Kakadu Ulusal Parkı'nda üç kambur balina tespit edildi. Balinalardan ikisi sonradan denize dönmeyi başardı. Ancak balinalardan biri, denizden 30 kilometre kadar içeri girdi. Balinanın okyanusa geri dönebilmesi için bölgeye teknelerin girişi yasaklandı. Halen denizden 20 kilometre uzakta, nehrin en derin noktasında bulunan balinanın kendiliğinden okyanusa dönmesi umuluyor. Hayvanın dönüşünü kolaylaştırmak için teknelerden "gürültülü seslerin" verilmesi ya da kambur balina ses kayıtlarının kullanılması planlanıyor. Yetkililer balinanın nehrin dışına çıkarılması için çalışmalar yürütüyor.

ABD'de kasırga hazırlığı

ABD’de aralarında Kaliforniya‘nın da bulunduğu batı eyaletleri haftalardır devam eden orman yangınlarıyla uğraşırken güney eyaletleri de kasırgalara hazırlık yapıyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) tarafından yapılan açıklamada, Atlantik Okyanusu’nda etkisini sürdüren Sally Kasırgası Meksika Körfezi üzerinden Louisiana, Mississippi ve Alabama eyaletlerini vurmaya başladı. AA’nın aktardığına göre NHC’de görevli Daniel Brown, “Bu tür kasırgalar sadece hasara yol açan fırtınalara değil, aşırı yağış nedeniyle sel ve deniz kabarmalarına da neden olur” ifadesini kullandı. Nitekim ortalığı sel götürüyor.

Van Gölü tehlike altında 

Van Gölü, küresel iklim değişikliği nedeniyle tehlike altında. Kuraklığın artmasıyla birlikte Türkiye’nin en büyük gölü olarak bilinen gölün yüzey alanı günden güne küçülüyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, DHA’ya yaptığı açıklamada gölün Edremit ilçesine bağlı Enginsu Mahallesi‘ndeki kıyı kesimlerinde 200 metreye yakın çekilme olduğunu belirtti. Göllerin su seviyesinin mevsim şartlarına bağlı farklılık göstermesinin normal olduğunu belirten Prof. Dr. Alaeddinoğlu, geçmişe kıyasla bu seviye oranlarında ciddi değişikliklerin olduğuna işaret etti. İklim krizinin tüm dünyada büyük ekolojik dengesizlikler yarattığını anlatan Alaeddinoğlu, “Tabi bu olumsuzluk şüphesiz okyanusları, denizleri etkilediği gibi, daha çok iç gölleri, yani kapalı gölleri etkiliyor. Yani denize ya da dışarıya akışı olmayan kapalı havzalardaki gölleri etkiliyor” dedi. Alaeddinoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Burada yağan yağış suları sadece burayı besliyor. Bu alandaki buharlaşma, gerçek bir buharlaşma. Van Gölü şu an tehlike altında. Uzun vadede Van Gölü, çok ciddi bir tehdit altında. Belki bunu 20 yıl ciddi bir tehdit olarak görmeyeceksiniz. Ama uzun yıllar, burası maalesef sürekli seviye kaybedecek. Geçmişte sonbaharda yağışlar ekimde başlıyordu, kış aylarına kadar yoğunlaşıyordu. Ama şu an öyle değil. Sonbaharda düşen yağışlar artık kış ve ilkbahara kalmış. Kar şeklinde düşen yağışlar da büyük şekilde sağanak yağmur şeklinde oluyor. Bu aslında Van Gölü için değil, havzadaki bütün yerleşik alanlar için bir tehdit oluşturuyor.Çünkü buharlaşma sadece Van Gölü’ndeki su seviyesinin yok olmasına veya bu alana kaybetmek gibi ilişkili bir şey değil. Bu havzada yaşayan insanların içme ve kullanma suyunu da tehdit ediyor” dedi.

Grönland'da devasa buzul koptu

Grönland'da devasa bir buz tabakasından büyük bir parça koptu. BBC’nin haberine göre, kuzeydoğu Grönland'ın "79N" veya "Nioghalvfjerdsfjorden" olarak adlandırılan Kuzey Kutup bölgesinin kalan en büyük buz tabakasından bir kısmı parçalandı. Kopan buz tabakasının 110 kilometrekarelik bir alanı kapladığı belirtilirken, uydu görüntülerinde buzulun birçok parçaya bölündüğü belirlendi. Yapılan araştırma sonucu buzulun 2019 yılında kırıldığı, bu yaz hava sıcaklığının artmasıyla da tamamen koptuğu tespit edildi. Bilim insanları, söz konusu kopuşun, Grönland'da meydana gelen hızlı iklim değişikliklerinin kanıtlarından biri olduğunu belirtti. Almanya'daki Friedrich-Alexander Üniversitesinden kutup araştırmacısı Dr. Jenny Turton, 2019 ve 2020'de rekor yaz sıcaklıkları görüldüğünü belirterek, bölgede atmosferin 1980'den bu yana yaklaşık 3 derece ısındığını dile getirdi. 

Küresel İklim Grevi gelecek cuma

İklim krizine karşı dünyanın dört bir yanında harekete geçen genç iklim aktivistleri 25 Eylül Cuma gerçekleşecek 6’ıncı Küresel İklim Grevi’ne hazırlanıyorlar. Türkiye’de genç iklim aktivistlerini bir araya getiren Fridays for Future Türkiye, konu ile ilgili yaptığı açıklamada iklim krizinin temelini eşitsizlikler ve adaletsizlikler üzerine kurulu ekonomik sistemimin oluşturduğunu belirterek  bu nedenle 25 Eylül’de “iklim adaleti sosyal adalet” diyeceklerini vurguladı. Başta iklim değişikliği ve pandemi olmak üzere, karşı karşıya olduğumuz krizler toplum içinde dezavantajlı konuma itilen grupları ve bireyleri her geçen gün daha da kırılgan hale getiriyor. Pandemi nedeniyle dijital ortamda gerçekleştirilecek etkinliklerin yanı sıra Türkiye’nin farklı noktalarındaki Gelecek İçin Cumalar aktivistleri sosyal mesafeyi gözeterek yaratıcı etkinlikler düzenleyecekler.