Gezegenin Geleceği: 9 Ekim 2019

-
Aa
+
a
a
a

ABD’nin Florida eyaletinde karaya vuran ölmüş bir yavru deniz kaplumbağasının midesinden 104 adet plastik parçası çıktığı açıklandı. Floridalı uzmanlar, “İnsanlar plastik almaya son vermedikçe sorun sona ermeyecek” uyarısını yaptı.

Fotoğraf: Yeşil Gazete
Gezegenin Geleceği: 9 Ekim 2019
 

Gezegenin Geleceği: 9 Ekim 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin GEF/SGP Türkiye tarafından desteklenen Kazdağları Biyoçeşitliliği Koruma Hafızası Projemizin ilk somut çıktısı İnteraktif Harita yayında. Haritaya http://www.kazdagim.com/interaktif-harita/ adresinden ulaşabilirsiniz. Bölgede gerçekleştirilmek istenen madenlere, termik santrallere karşı uzun yıllardır mücadele eden yerel halk, sivil toplum kuruluşları ve aktivistlerin bu süreçte ekoloji hareketi içerisinde önemli birikmiş bir deneyimi bulunmakta. Bu birikmiş deneyimin arşivlenmesinin ve bilgi aktarımının gerçekleştirilmesinin önemli olduğuna inanan Kazdağı Koruma Derneği, İnteraktif Harita’da, Kazdağları ve Edremit Körfezi’nde biyolojik çeşitliliğin korunması için; biyolojik çeşitlilik, biyolojik çeşitliliği tehdit eden projeler ve bu projelere karşı devam eden ekoloji mücadeleleri konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Harita ile bölgede yapılması planlanan veya planlanmakta olan ya da halihazırda var olan enerji ve maden projelerine ve bu projelerin detaylarına, biyoçeşitlilik alanlarına, ÇED raporlarına erişilebilir aynı zamanda bu projelere karşı ortaya çıkan toplumsal hareketleri takip edilebiliyor. 

 

Ban Ki-Moon başkanlığındaki Güney Kore İklim Değişikliği ve Hava Kalitesi Ulusal Konseyi, Devlet Başkanı Moon Jae-in’e “hava kirliliğine karşı kısa vadeli” önlem önerisini açıkladı. Ülke halkı için büyük bir şikayet kaynağı olan ve gittikçe artan hava kirliliği ile mücadele için kurulan bir başkanlık danışma organı olan İklim Değişikliği ve Hava Kalitesi Ulusal Konseyi, aylardır yapılan toplantıları, kamuya açık tartışma süreci ve Enerji Bakanlığı ile yapılan görüşmelerden sonra, Kore’nin 60 kömür enerji ünitesini etkileyecek önlemleri içeren nihai önerisini sundu. Buna göre; Geçici kapatma: Üç ay süre ile asgari dokuz, azami 14 kömür santralı birimi ile mart ayında asgari 22 birim, azami 27 kömür santralı kapatılacak. Önerinin hayata geçirilmesi halinde Güney Kore’nin 60’a yakın kömür santralı ünitesinin üçte bir ila yaklaşık yarısı askıya alınacak. Geçici kısıtlama: Geri kalan 33 ile 46 askıya alınmamış birimin üst sınırı, üretim kapasitelerinin %80’ini aşmayacak. Teklif,  Mayıs 2020’de sunulacak orta-uzun vadeli yeni öneri için bir eylem maddesi olarak “kömür azaltma yol haritasının” hazırlanmasını kapsıyor. Alınacak önlemlerin, tek başına yaklaşık 3 bin 500 ton kömür tozunu azaltması bekleniyor. “Geçici kapatma” önlemiyle birlikte de dört ay içinde tahminen 13 milyon ton seragazı emisyonunun atmosfere salınması önlenecek.

 

ABD’nin Florida eyaletinde karaya vuran ölmüş bir yavru deniz kaplumbağasının midesinden 104 adet plastik parçası çıktığı açıklandı. Avuç içine sığacak boyuttaki yavru kaplumbağa, bulunduğunda ölmek üzereydi ve tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Bu yıl denizde mikroplastik yedikten sonra açlıktan ölen en az 12 kaplumbağayla karşılaştıklarını belirten Floridalı uzmanlar, “İnsanlar plastik almaya son vermedikçe sorun sona ermeyecek” uyarısını yaptı. CNN’e konuşan Gombo Limbo Doğa Merkezi’nden kaplumbağa rehabilitasyon uzmanı Emily Mirowski, bulduklarında yavrunun çok zayıf ve güçsüz olduğunu aktararak şunları söyledi: “Gerçekten iç parçalayıcı. Ama bu bizim yıllardır gördüğümüz bir şey. Nihayet bu görüntüyü başka insanlar da görebildiği için memnunuz ve farkındalık yaratmasını umuyoruz.” Mirowski,  “Sorun şu ki, okyanusları doldurup taşan plastik atıklar bunlara yapışıp kalıyor. Tüm mikroplastikler deniz yosunlarına yapışıp kalıyor ve yavru kaplumbağalar bunları yiyecek sanıyor” dedi ve ekledi: “Midelerindeki plastiğin verdiği doluluk hissi yüzünden kendilerini tok sanıyorlar, o yüzden hayatta kalmak için ihtiyaçları olan beslenmeyi yapmıyorlar ya da almıyorlar.” Kaplumbağa rehabilitasyon uzmanı insanların plastik satın almayı durdurmadıkça ve plastik atıkları düzgün şekilde bertaraf etmedikçe bu sorunun sona ermeyeceğini belirterek şunları kaydetti: “Geri dönüşüm yetmez, plastiğin gündelik kullanımdan tümüyle kaldırılması lazım. İlk günden beri üretilmiş her plastik parçası hala dünya yüzünde bir yerde. Asla ortadan kalkmıyor, sadece daha küçük parçalara bölünüyor.''

Estonya Avrupa Birliği’nin 2050 yılında karbon nötr olma hedefini benimsedi. Açıklama Estonya Başbakanı tarafından Twitter hesabı üzerinden duyuruldu. Avrupa Parlamentosu’nda 14 Mart 2019 tarihinde yapılan görüşmelerde 2030 yılı için, mevcut %40’lık hedefin üstüne çıkarak %55 oranında emisyon azaltım ile 2050 için net-sıfır karbon emisyon hedefleri getirilmişti. Karar 369 kabule karşı 116 karşı ve 40 çekimser oy ile alınmıştı. Estonya ile birlikte hedefi şimdiye kadar benimseyen ülke sayısı 25’e yükselmiş oldu. 

 

Temiz Hava Hakkı Platformu ve Yeşil Düşünce Derneği’nin bir arada yürüttüğü etkinlikle günü kapatalım. Etkinlik yarın yani 10 Ekim Perşembe, saat 19.00’da Yeşil Ev’de gerçekleşecek. Etkinlikte ‘’Türkiye’de soluduğumuz havanın kalitesi ne durumda? Havanın kirli olduğunu nasıl anlarız? Kirli hava sağlığımızı nasıl etkiliyor? Hava kalitesinin artması için neler yapabiliriz?’’ gibi başlıklara değinilecek. Temiz Hava Hakkı Platformu’nun Koordinatörü Buket Atlı ve Türk Nöroloji Derneği Temsilcisi Doç. Dr. Semih Ayta’nın yürüteceği etkinlik herkese açık ve ücretsiz.