Gezegenin Geleceği: 4 Ekim 2019

-
Aa
+
a
a
a

 Change.org/istanbulmatarahareketi adresindeki kampanyanın talebi: Belediyenin matara doldurmak için su otomatları kurması ve İstanbulluları pet şişeye mahkum etmemesi. 

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 4 Ekim 2019
 

Gezegenin Geleceği: 4 Ekim 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Tema Vakfı’ndan haber var; kaz Dağları’nda özel bir şirketin altın arama çalışmalarına karşı süren kampanyaya dair. Change.org/AltindaOlumVar adresinde süren ve bugüne dek 600 bine yakın kişinin imzaladığı kampanyaya imza verenlere email göndereren Tema Vakfı, deprem bölgesi olması nedeniyle bu bölgede maden kazaları riskinin arttığı riskini gündeme getirdi. Paylaşılan metinde şu ifadelere yer verildi: “Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre son 30 yılda dünyada deprem nedeniyle 14 atık maden barajı kazası yaşandı. “Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni” proje alanı çevresinde 19 fay bulunuyor. Bu faylardan Yenice-Gönen Fayı 1953’te 7,3 büyüklüğünde bir kırılma yaşamıştı. Çanakkale Türkiye’nin en önemli fay hatlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay hattının üzerinde, birinci derecede deprem bölgesinde yer alıyor. Deprem esnasında siyanürlü madencilik çalışmaları yaşam için büyük bir risk barındırıyor.” Bu kampanyayı imzalayıp paylaşmak isteyenler Kampanya Change.org/AltindaOlumVar  adresini ziyaret edebilir. Ayrıca kampanya metninin altındaki “güncellemeler” bölümünde TEMA Vakfı’nın paylaştığı bölge deprem haritasını görebilirsiniz. 


 

Change.org’da pet şişelere karşı büyük bir hareket başladı: MataraHareketi. Hareket, Instagram’da Türk İşi Minimalizm sayfasını yöneten Hale Acun Aydın’ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik başlattığı kampanyayla başladı. Change.org/istanbulmatarahareketi adresindeki kampanyanın talebi: Belediyenin matara doldurmak için su otomatları kurması ve İstanbulluları pet şişeye mahkum etmemesi. Hızla büyüyen hareket İzmir, Ankara ve Eskişehir’e yayıldı. Şu anda bu dört şehir için ayrı ayrı kampanyalar yürüyor ve pet şişeye muhtaç olmak istemeyen kent sakinleri belediyelerden şehrin belli bölgelerine su otomatları kurmasını istiyor. Hale Acun Aydın, kampanya metninde kampanyayı başlatma nedenini şu şekilde açıklıyor: “Pet şişeler en yaygın kullanılan tek kullanımlık plastiklerden bir tanesi. Pet şişelerin üretiminde kullanılan hammaddeden bu şişelerin kullanımından doğan çöp ve kirliliğe çevremize büyük zarar veriyorlar. Geri dönüşüme uygun olsa bile bir çoğu normal çöp kutularına hatta kimi zaman direkt olarak yola, sokağa ve/veya doğaya atılıyor. Birçok bilinçli İstanbullu evinden matarasıyla çıkıp yanında taşıdığı suyu bitirdiği noktada çaresiz kalıyor. Matarasına tekrar su dolduracak yer bulamıyor. Bu yüzden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden akbille doldurulabilecek su otomatları kurmasını istiyoruz.  Denizlerdeki mikroplastiğin 50 yıl içinde balıklardan çok olacağının öngörüldüğü dünyamızda pet şişe kullanmamak ve suyumuzu kendimiz taşımak bizim elimizde. Şehrin çeşitli yerlerine konacak su doldurma otomatları (özellikle toplu taşıma -metro, Marmaray, otobüs durakları gibi- noktalarına konmalı) sayesinde kendi matarasını taşıyan, başta şehrine ve sonra dünyaya saygılı İstanbullular mataralarını doldurabilecek. Böylece doğaya saygılı olmak isterken ve çaba gösterirken pet şişe kullanmak zorunda kalmayacaklar. Ücretsiz ya da Akbil'le çalışan bu doldurma otomatları kullanılan pet şişe miktarını azaltacak.” Siz de eğer bu 4 şehirden birinde yaşıyor ve bu talebe katılıyorsanız şu adreslerden kampanyalara destek verebilirsiniz. İstanbul için: Change.org/istanbulmatarahareketi Ankara için: Change.org/Ankaramatarahareketi İzmir için: Change.org/izmirmatarahareketi Eskişehir için: Change.org/Eskisehirmatarahareketi Ve tabii ki, bulunduğunuz şehir bunlardan biri değilse kendi şehriniz için bir kampanya başlatabilirsiniz. 

 

Karaman ili Kazımkarabekir ilçesi, Karalgazi köyü muhtarlığının Change.org’da başlattığı kampanya, bu bölgede kurulması planlanan mermer ocağının yaratacağı çevresel tehditlere dikkat çekiyor ve mermer ocağı planlarının iptal edilmesini talep ediyor. Change.org/KaralgazideMadeneHayir adresinden ulaşılabilen kampanyada mermer ocağı planlanan bölgenin verimli tarım arazilerinden oluştuğu belirtiliyor. Kampanya metninde ayrıca projeyle ilgili şu bilgiler yer alıyor: “Ruhsatı alan şirketler 38 ila 45 noktada Mermer Arama ve İşletme izni verilmesi için Karaman Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvurdular. Özel bir şirket  de Karalgazi köyü sınırları içerisinde ÇED belgesine gerek yoktur iznini aldı. Ancak bu izni kimseye duyurmadan sadece Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün internet sitesinde yayınlayarak 30 gün askı suresini gizlilik içinde yürütüp hukuki yola başvurulmasını engelleyerek aldı. Firmaların önümüzdeki günlerde faaliyete başlayacağını düşünmekteyiz. Bahse konu geçen köylülerimiz uyutma işlemlerine karşı duruyoruz. Karalgazi Köyü Muhtarlığı, Mermer ocağı izninin iptal edilmesi için bir dizi ziyaretler ve basın açıklaması yapmak için faaliyetlere başlattı. Bizler de “Atatürk’ün Vatan Toprağı Kutsaldır Kaderine Terk Edilemez lkesi çerçevesinde kanun ve hukuk kuralları içindeki her türlü mücadelede köylülerimizin yanında yer alacağız. Bu konuda sizlerinde desteğini bekliyoruz.” Eğer siz de Karalgazi köyünün mücadelesine destek vermek isterseniz Change.org/KaralgazideMadeneHayir adresini ziyaret edebilirsiniz.