Gezegenin Geleceği: 29 Ekim 2019

-
Aa
+
a
a
a

Süper Lig’in 9. haftasında oynanan Beşiktaş Galatasaray maçında Beşiktaşlı oyuncular sahaya “İklim değişikliğinin farkında mısın? Yerküreye saygı!” yazılı pankartla çıktı. 

Fotoğraf: İklim Haber
Gezegenin Geleceği: 29 Ekim 2019
 

Gezegenin Geleceği: 29 Ekim 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

 TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamlayarak raporunu hazırladı. Yapılan 12 toplantı sonucunda ortaya çıkan yaklaşık 200 sayfalık rapor, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Komisyon ve çalışmalara katılan hayvan hakları savunucuları ortaya çıkan rapordan memnun. Şimdi kanun düzenlenmesi için çalışmaların başlaması bekleniyor. Komisyonda uzman üye olarak yer alan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi ve Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası’nın bir önceki başkanı Doç. Dr. Oytun Okan Şenel, hazırlanan raporu Türkiye için tarihi önem ve değere sahip bir çalışma olarak değerlendirdi. “Hak mücadelesinin sonu yok, ama çok olumlu ve tatminkar bir başlangıç yaptığımızı söyleyebilirim” diyen Şenel, komisyondaki yaklaşım ve ruh haline dikkat çekti: “Mecliste grubu bulunan bütün partilerden milletvekillerinin, uzmanların, konuyla ilgili STK temsilcilerinin yer aldığı TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nda olağanüstü bir uzlaşmayla çalıştık. Vekiller başlangıçta sadece sokaktaki hayvanlarla ilgili bir sorun olduğunu ve bunu çözeceklerini düşünerek geldikleri komisyondan, buz dağının görünen kısmına baktıkları bilgisiyle çıktılar. İktidar ve muhalefet olmayı bir yana bırakarak, konunun uzmanlarını dinleyip söylediklerimiz doğrultusunda karar vermeye çalıştılar. Bu uzlaşmanın, her alanda tüm Türkiye’ye örnek olması gerekiyor. Demek ki, isteyince oluyormuş.” Raporla, hayvan hakları konusunda, çok ileri bir adım atıldığını anlatan Şenel şöyle konuştu: “Elbette kanun değişikliği için öngördüğümüz her hükmü rapora eklemek mümkün olmadı. Ama adım adım gitmek gerekiyor. En önemlisi küçüklerin eğitimi. Hayvan hakları, hayvan sevgisi ve hayvanların toplum içindeki yeriyle ilgili zorunlu derslerin müfredata dahil edilmesi gerekiyor. Bunların da nitelikli dersler olması lazım ki, çocuklarımız hayvan sevgisi ve hakkaniyet duygusuyla yetişsin. Yetişkinler içinse eğitim çalışmalarının yanı sıra öldürene, eziyet edene, işkence yapan ve istismar edene yönelik cezai hükümler artırılmalı ve etkin uygulanmalı ki, rapor kağıt üzerinde kalmasın, bir anlamı olsun.” Dünyaya örnek olabilecek bir kanun çıkacağını düşündüğünü aktaran Doç. Dr. Şenel bundan sonraki süreci de şöyle anlattı: “Ya mevcut kanun revize edilecek ya da tamamen yeni kanun hazırlanacak. Biz raporda da vurgulandığı gibi, Hayvan Hakları Kanunu altında yeni bir kanun hazırlanacağını düşünüyoruz. Yel, sıcağı sıcağına hemen kanunlaşma sürecinin başlatacağını söyledi bize. Sürece hukukçuların da katılması, hayvan haklarının sınırları, o hakları kimin koruyacağı gibi konuları da tartışması gerekecek. Kasım ayında çalışmalara başlanacağını ümit ediyorum.”

Süper Lig’in 9. haftasında oynanan Beşiktaş Galatasaray maçında Beşiktaşlı oyuncular sahaya “İklim değişikliğinin farkında mısın? Yerküreye saygı!” yazılı pankartla çıktı. Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı, daha önce, “Çarşı İklim Değişikliğine Karşı”yazılı pankart ile iklim mücadelesine ve geçtiğimiz yıl Polonya’nın Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne  dikkat çekmişti.

 

Birgün’den Demet Sargın’ın haberine göre, Kastamonu Cide’ye bağlı Loç Vadisi’ne 2010’dan beri yapılmak istenen HES projesi için yeniden başlatılan ÇED süreci kapsamında bölgede 5. kez bilirkişi keşfi yapıldı. Daha önce gündeme gelen HES’e karşı bölge halkı direniş başlatmıştı. Özellikle kadınların önde olduğu ve yöreye özgü ‘sarı yazma’nın simgeleştiği direnişler ve açılan davalar sonucunda HES yapımı engellenmişti. Daha sonra çıkarılan genelgeyle yeniden başlatılan ÇED süreci, halkın yine tepkisine neden oldu. Loç halkının kitlesel olarak katıldığı bilirkişi keşfinde, şirketin “300 ağaç kesilecek” dediği bölgede binlerce ağacın olduğu dikkat çekti. “Mücadeleye devam” vurgusu yapan yurttaşlar, santralın üretim lisansının da iptal edildiğini hatırlattı. Üretim lisansının iptaline ilişkin olarak Loç halkının açmış olduğu ve kazandığı davada şirket temyiz davası açmıştı. Geçen günlerde kararını açıklayan Danıştay 13. Daire Başkanlığı, ilk mahkemenin kararını onadı. Buna göre Loç vadisi HES projesinin elektrik üretim lisansı iptal edilmiş oldu. Konuyla ilgili BirGün’e açıklamalarda bulunan CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, projenin yapılacağı alanın Dünya Koruma İzleme Merkezi ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün dünya üzerinde belirlediği “Mutlak Korunması Gereken Alanlar” arasında yer aldığını hatırlatan Baltacı, tehlike altındaki “Karadeniz Nemli Karstik Orman” ekosistemlerinin de en iyi örneklerinin yine burada olduğunu söyledi. “Yüksek miktarda suyun çaydan çekilmesi, 10 bine yakın ağaç kesilmesi ekolojik hayatı olumsuz etkileyecek. Biz kararlıyız, Loç’un katledilmesine müsaade etmeyeceğiz. Cide halkı ve Loç sahipsiz değil. Direnişimiz devam edecek.”

Trakya'da kirliliği ile gündemde bulunan Kırklareli'nin İnece beldesinden geçen Teke Deresi, son günlerde kirlilik nedeniyle renk değiştirip, yer yer beyaz ve gri renge bürünerek akmaya başladı. Bölgede binlerce dönüm tarım arazisinin sulandığı, hayvanların içme suyunun giderildiği dere, İnece'nin içinde temiz ve içinde balıklar yüzerken, yaklaşık 4 kilometre mesafedeki Dokuzhöyük köyü içinde ise kirlenip, beyaz ve gri renge bürünüyor. Köy bölgesinde derede balık ölümleri yaşanırken, çevreye de ağır kokular yayılıyor. Köylüler, İnece ile köyleri arasındaki bölgede kurulan mandıralar ve hayvan çiftliklerinin kirliliğe neden olduğunu öne sürdü. Mandıralardan bırakılan peynir altı sularının derenin rengini beyaza, diğer tesislerin ise griye boyadığı iddia edildi.