Gezegenin Geleceği: 27 Kasım 2019

-
Aa
+
a
a
a

İngiltereli indie rock grubu Coldplay, çıkacak yeni albüm tanıtımını seyircisiz olarak vereceği, ayrıca çevre kaygıları nedeniyle, albüm için dünya turnesine çıkmayacağını da duyurdu.

Fotoğraf: Birgün
Gezegenin Geleceği: 27 Kasım 2019
 

Gezegenin Geleceği: 27 Kasım 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

 Business Green’den Madeleine Cuff’ın haberine göre, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, İngiltere’nin sanayi sektörünü canlandıracak ve ülkenin 2030 yılında sıfır karbon bir enerji sistemine ulaşmasını sağlayacak yeşil bir sanayi devrimi yaratacağı sözünü verdi. Corbyn, İngiltere’de görmezden gelinen topluluklar adına, kamu hizmetlerini artırarak ve temiz büyümenin öncüsü olarak “gerçek değişimi” yaratacağını söyledi. Corbyn büyük çoğunluğu petrol ve doğalgaz şirketlerinden sağlanacak vergilerle yeşil enerjiye ve elektrikli otomobillere milyarlar yatırma taahhüdünde bulundu. Corbyn ayrıca, 11 milyar euroluk verginin petrol ve doğalgaz şirketlerinin tarih boyunca sorumlu olduğu emisyonlar kapsamında alınacağını söyledi. “İklim krizi hızlı bir eylem gerektiriyor. Ancak iklim acil eyleminin sorumluluğunu halka veya enerji sektöründeki işçilere yüklemek doğru değil. Dolayısıyla bir İşçi Partisi hükümeti, gezegenimizi ısıtan fosil yakıt şirketlerinin bu sorumluluğu üstleneceğinin ve sorumlu oldukları parayı Adil Dönüşüm vergisi kapsamında ödeyeceklerinin güvencesini sağlayacak” dedi. Parti manifestosunda, fosil yakıt şirketlerine karşı aşırı önlemler alınacağı taahhüdü Londra Borsası’nda “iklim kriziyle mücadeleye katkı sağlayamayan şirketlerin” listeden çıkarılmasıyla sağlanacağı belirtiliyor. 

 

Katolik Kilisesi ruhani lideri Papa Francis, İkinci Dünya Savaşı sonrasında atom bombasıyla vurulan Nagazaki ve Hiroşima kentlerini ziyaret etti. Francis, dünya liderlerinden sahte bir güvenlik hissi sunduğunu söylediği nükleer silah stoğunu durdurmalarını talep etti. Francis konuşmasında “Nükleer silahları olmayan bir dünyanın mümkün ve gerekli olduğuna inandığım için, siyasi liderlerden bu silahların bizi şu anki tehditlerden koruyamayacaklarını ulusal ve uluslararası güvenliğe karşı koruyamayacaklarını unutmamalarını istiyorum” ifadelerini kullandı. Francis, “Savaş amacıyla nükleer enerji kullanımı, bir etik suçu ve ihlali. Savaş için modern bir silah geliştirilirken barıştan nasıl söz edilebilir? Gerçek barış, yalnızca silah olmadan sağlanabilir” dedi. 

Gümüşhane'nin Taşköprü Yaylası’nda "define" iddiası üzerine yasal izin alınarak yapılan kazı sonucu yok olan ve "eski haline dönüştürülecek" iddiasıyla su takviye edilen Dipsiz Göl’de inceleme yapan Jeomorfoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu, "Kazıldıktan sonra gölün dengesi bozuldu. Gelip bu yeni yapılan çanağa suyu doldurursanız ancak havuz olur" dedi. Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu, Dipsiz Göl çevresinden yaptıkları incelemeler ve topladıkları taş ve toprak gibi numuneler üzerinde çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Ayrıca Turoğlu, gölün eski haline dönüştürülmesi çalışmalarını da yakından takip ettiklerini söyledi. Turoğlu, "Bu gölün oluşumuyla ilgili bazı kaynaklarda 'çökme gölü', 'karstik dolin' olduğu söyleniyor. Bu doğru değil. Çünkü çevrede hiç kireç taşı yok. Bunların yerinde gelip gözlemlenmesi, çalışılması, incelenmesi ve ondan sonra bu konuda görüş bildirilmesi gerekir. Biz bunu yapmaya, delillere dayanarak, gözlemlerimizin sonucunu tartışarak değerlendirmeye ve bir şeyler söylemeye çalışıyoruz" dedi. Turoğlu, "Karlar eriyerek bu çukurlukta birikiyordu. Gölün zemininde ana kaya kırıntılarının oluşturduğu bir örtü malzeme var. Bu nedenle su, kısmen hareket edebilme yeteneğine sahip. Gölün, hem yüzeyden hem yer altından da beslenme imkanı vardı ve kendi ekosistemini oluşturmuştu. Bu düzen hidrolojik bir denge içerisinde devam ediyordu. Kazıldıktan sonra bu denge bozuldu. Şu anda kotlara da baktığımız vakit doğal kotlardan çok farklı. Şekil özelliği de bozuldu. Şu anda başka bir şey var burada" diye konuştu.

Harvard ve Yale üniversitelerinden gelen öğrenci ve mezunlar iki üniversite arasında her yıl gerçekleşen yıllık futbol karşılaşmasını bir saat boyunca durdurdu. Futbol sahasını giren öğrenciler, üniversitelerin fosil yakıtlara yatırım yapmayı sonlandırmasını talep etti. Sahaya inen 200’den fazla protestocu “Hey Hey! Ho Ho! Fosil yakıtların gitmesi gerekiyor!” sloganları attı. “Kazanan olmayacak. Yale ve Harvard iklim adaletsizliğinde suç ortakları” yazılı pankartı açan eylemciler, sahada oturma eylemi gerçekleştirdi. Guardian’ın haberine göre her iki okulun da iklim krizine katkıda bulunan petrol ve gaz ve kömür şirketlerine yatırım yapmayı bırakması için 2012 yılından itibaren kampanyalar başlatıldı. Her iki üniversite de ortak olarak kalırlarsa kurumsal iklim eylemlerini teşvik etmek için daha iyi bir konumda olacağını savunarak reddetti. Her yıl Harvard Üniversitesi 39 milyar dolar, Yale ise yaklaşık 29 milyar dolar değerinde yatırım yapıyor. Aktivistler, eğer üniversiteler yatırımlardan çıkarsa, yüzlerce kurumun onları takip edeceğine inanıyor.

İngiltereli indie rock grubu Coldplay, çıkacak yeni albüm tanıtımını seyircisiz olarak vereceği, YouTube'dan canlı yayımlanacak iki konserle yapma kararı aldı. Grup, ayrıca çevre kaygıları nedeniyle, albüm için dünya turnesine çıkmayacağını da duyurdu. Grup Londra Doğal Tarih Müzesi'nde vereceği konserin tüm gelirini bir çevre kuruluşuna bağışlayacak. BBC Türkçe'nin haberine göre; grubun solisti Chris Martin, "Son iki yıldır, turumuzun sadece sürdürülebilir değil aynı zamanda nasıl yararlı olabileceğini düşünüyorduk. Yeni turumuz mümkün olduğunca çevre dostu olacak. Karbon salımına yol açmamız, bizi hayal kırıklığına uğratır" dedi. Martin, "Çok büyük konser turları düzenledik. Şimdi nasıl alırız değil, nasıl veririz diye bakıyoruz" diye de konuştu.