Gezegenin Geleceği: 23 Ağustos 2019

-
Aa
+
a
a
a

Antik kaynaklardaki adı "İda" olan Kaz Dağları’nın UNESCO Dünya Kültür ve Doğa Mirası Listesi'ne alınmasını ve bölgedeki maden arama faaliyetlerinin acilen sonlandırılması için change.org/ida adresinde imza kampanyası başlatıldı.

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 23 Ağustos 2019
 

Gezegenin Geleceği: 23 Ağustos 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Change.org’da TEMA Vakfi’nın Kirazlı’daki maden projesinin iptali için açtığı kampanyayla bölgedeki yıkımın boyutlarını ortaya sermesinden sonra, Kaz Dağları’nın korunması için pek çok kampanya açıldı. Farklı kurum ve insanlar, farklı fikirlerle işin bir ucundan tuttu. Son olarak Change.org/ida adresinden ulaşılabilen, yazar Ozan Önen’in başlattığı kampanya, Antik kaynaklardaki adı "İda" olan Kaz Dağları’nın UNESCO Dünya Kültür ve Doğa Mirası Listesi'ne alınmasını ve bölgedeki maden arama faaliyetlerinin aciliyetle sonlandırılmasını talep ediyor. Ozan Önen Nedenini ise şöyle açıklıyor: “Çünkü, bölgedeki doğal ve kültürel varlıklara bağlı olarak var olan doğa dostu kültürel/ekolojik turizm potansiyelinin ve endemik florası ve faunası ile ekolojik değerin, madenlerin ekonomik değerinden çok daha anlamlı ve değerli olduğunu düşüyoruz... Ayrıca buradaki ekolojik dengeyi koruyarak, dünyanın en önemli mitolojik ve ekolojik birikimine sahip bölgelerinden birini, gelecek nesillere daha sağlıklı aktarmak daha olanaklı hâle gelecek.”  Şu anda 34 binden fazla kişi, bu kampanyanın talebine destek verdiğini göstermek için imza verdi. Kampanyanın bir diğer talebi de Kaz Dağları Milli Parkı sınırlarının, havzanın tüm orman dokusunu içine alacak şekilde genişletilmesi ve bu bölgelerin "maden sahası" olmaktan kurtarılması. Kampanya, bu taleplerin gerekçelerini de madde madde açıklıyor. 

 

Murat Dağı’nda ÇED raporu onaylanan altın ve gümüş madenine karşı açılan kampanyayı geçtiğimiz haftalarda başladı. Kampanyada çok önemli bir gelişme yaşandı. Murat Dağı’nda planlanan altın madeninin tümden iptali için açılmış davaların keşfi sırasında, avukatlar, milletvekilleri ve doğa dostlarıyla birlikte, Change.org/MuratDagi adresindeki kampanyayı yürüten Yavuz Alnıak da oradaydı ve kampanyaya verilen 85.000 imzayı da yanında götürdü. İmzalar, Kütahya Barosu Başkanı Müdahil avukat Ali İhsan Bakır aracılığıyla ÇED iptali için açılan dava dosyasına eklendi. Böylece imza atanlar bu projenin iptali için önemli bir destek vermiş oldu. Yavuz Alnıak imza çıktılarını aldığında kampanyada 85 bin imza vardı, şu anda ise kampanyaya destek verenlerin sayısı 110 bini geçmiş durumda. Yavuz Alnıak, yeni imzaların da davaya iletileceğinin bilgisini imza atanlarla paylaştı. Change.org/MuratDagi adresinde imzaya açılan ve devam eden kampanyanın amacı 2 milyon ağacın korunması.  

 

Temmuz ayının son günlerinde, Munzur dağının tamamının maden sahası ilan edildiği haberleri çıkmıştı. Bunun üzerine, havayı, suyu, toprağı ve bölgedeki canlıları korumak isteyen Gökhan Küçük bir kampanya başlattı.  Change.org/MunzuraDokunma adresinden ulaşılabilen kampanya ''Türkiye'nin en temiz en sağlıklı içme suyu alanı olan dağın yok olmasına izin vermeyeceğiz'' diyor ve bu planın iptal edilmesini talep ediyor. Kampanya, Munzur suyunun orada yağan kardan geldiğini ve bu suyun yok olmasının o bölgedeki canlılara, tarım ve hayvancılığa zarar vereceğine dikkat çekiyor. Şu ana kadar 23 binin üzerinde kişi bu kampanyaya destek verdi. 

 

Bursa İznik'te  Aydınlar köyü mevkiinde bulunan bin 893 hektarlık alanda çinko, kurşun ve bakır ocağı projesi için maden arama ruhsatı verilmesi üzerine Murat Melih Özen tarafından bir kampanya başlatıldı. Maden aramalarının yapılacağı alan biyoçeşitlilik rezervi açısından Türkiye’nin en zengin alanlarından birine sahip. Change.org/iznikedokunma üzerinden ulaşılabilen kampanya, ağır metal atıkların İznik Gölü'ne karışacak olmasına ve yine binlerce ağacın kesileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca bu ruhsatın  iptal edilmesini talep ediyor. Kampanyaya şu anda sadece 450 civarında kişi destek verdi.

 

İzmir’de 18 Ağustos Pazar günü başlayan ve 2 gün 5 saat süren yangın, binlerce yaban hayvanının yanarak can vermesine neden oldu. Şu anda yangın söndürülmüş durumda ancak söndürme helikopterleri de bölgede hazırda bekletiliyor. Bölgenin tekrar ağaçlandırılması için kamuoyunda yoğun bir talep olduğu görünüyor. Change.org’da İzmir Hava Durumu adlı sosyal medya hesabını yönetenlerin açtığı kampanyaya verilen destek 77 bini aşmış durumda. Ağaçlandırma çalışmaları ancak soğutma çalışmaları bittikten sonra başlayabilecek. İzmir Hava Durumu, fidan bağışı başlaması durumunda imza atanları bilgilendirecek. Son olarak imza atanlara gönderdikleri emaille, yetkililerle bu konuda iletişim halinde olacaklarını ve en doğru şekilde imzacıları bilgilendireceklerini ifade ettiler. Kampanya Change.org/menderesiagaclandiriyoruz devam ediyor.  İzmir Hava Durumu sayfası, İzmir’de 2017 yılında çıkan yangın sonrasında da Change.org’da bir kampanya başlatmış ve yanan alanların ağaçlandırılmasını talep etmişti ve kampanya başarıya ulaştı.