Fırtına Vadisi'nde kuruma tehlikesindeki şimşir ağaçlarının korunması için kampanya

-
Aa
+
a
a
a

Türkan Çetinkaya, Rize’nin Fırtına Vadisi’ndeki, kuruma tehlikesi olan şimşir ağaçlarının korunması için bir kampanya başlattı.

Gezegenin Geleceği: 25 Eylül 2020
 

Gezegenin Geleceği: 25 Eylül 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Türkan Çetinkaya, Rize’nin Fırtına Vadisi’ndeki, kuruma tehlikesi olan şimşir ağaçlarının korunması için bir kampanya başlattı. Talebi: şimşir ormanlarının “kesin korunacak hassas alan” ilan edilmesi. Kampanya’da Fırtına Vadisi’nin WWF’e göre  korumaya alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterildiğinden söz ediliyor. Kampanya Change.org/SimsirOrmanlariniKoru adresinde devam ediyor. 

Teşvikiye sakinleri kararlı

İstanbul Teşvikiye Mahallesi Sakinleri’nin, eski Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü’nün yeşil alan kalması için yürüttüğü kampanyadan güzel bir haber geldi. İnşaat 1,5 ay boyunca durduruldu. Teşvikiye Sakinleri, Change.org/KepceniCek adresinde devam eden kampanyayı imzalayan 16 bin 515 kişiye gönderdiği e-posta da şu bilgilere yer verdi: “Mahalle sakinlerinin kararlı mücadelesi ve sizlerin desteğiyle inşaat 28 Ağustos tarihinden bu yana durdu! Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, mahalle sakinleriyle yaptığı toplantıda mahallelinin itirazlarını dinleyerek soruları cevapladı. İlkesel olarak karşı durdukları halde, kamuya alan kazandırmak için yapı ruhsatı verdiklerini ileri süren Keskin, toplamda 26 dönümlük araziden kamuya kazandırılacak alanlar ile şu an üzerinde gecekonduların olduğu, mülkiyeti İBB’ye ait alanı birleştirerek toplam 16 dönümlük alanı deprem toplanma alanı ve yeşil alan olarak kazandırmayı planladıklarını açıkladı. Keskin, bu projeyi gerçekleştirmek adına proje sahipleriyle görüşme yürütüldüğünü ancak henüz protokol imzalanmadığını, 1.5 aylık süreçte imzaların tamamlanacağını ve bu süreçte inşaata devam edilmeyeceğini belirtti. Şişli Belediyesi tarafından mahallede açılan ‘proje tanıtım standları’ ile henüz imzalanmamış protokole rağmen kamu kullanımına özgüleneceği vaad edilen alan ile ilgili anket çalışması yapılmaya başlandı. Bir kez daha söylüyoruz, bu alanda ne AVM ne de rezidans istemiyoruz! Alanın olduğu haliyle korunarak kent parkı yapılması yolundaki kararlılığımız devam ediyor! Mahallede açtığımız imza masaları ile komşularımıza ulaşmaya devam ediyoruz! Her geçen gün büyüyen bir dayanışmayla son kalan yeşil alanımız ile deprem toplanma alanımızın ranta kurban edilmemesi için mücadeleye devam edeceğiz! Destekleriniz için teşekkürler! Bu inşaatı birlikte durdurabiliriz!” dendi. İmza kampanyası Change.org/KepceniCek adresinde devam ediyor.

Bir kampanya da İzmir'den

İzmir’in Çeşme ilçesi Germiyan köyü halkı, köy çevresinde kurulması planlanan Rüzgar Enerjisi Santraline karşı bir kampanya başlattı. Change.org/Germiyan adresindeki kampanyada köyün çevresinde onlarca rüzgar enerjisi santrali olduğundan söz ediliyor. Kampanyada “Mahkemenin ve Danıştayın iptal kararına rağmen izinsiz ve kaçak bir şekilde köyün tek çam ormanının yani akciğerlerinin bulunduğu, ayrıca Roma döneminden tarihi kalıntıların, kaya mezarlarının ve kiliselerin bulunduğu Kislecik mevkiine 3 adet daha RES yapmak için inşaat başladı. 2016 yılında kazanılan mahkeme ve durdurma kararına, Danıştay'ın kararı onaylamasına karşın inşaat başlamış ve tüm hızı ile devam ediyor. Mahkeme ve Danıştay'ın "bölge hassas, ÇED raporu olmadan 1 adet bile RES kurulamaz" kararına rağmen, mahkeme kararının arkasından dolaşıp Valilikten ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden alınan, hiçbir dayanağı olmayan basit bir ÇED'e gerek yoktur yazısı ile tüm inşaat faaliyeti yürütülmeye çalışılıyor” deniyor. İmza kampanyası Change.org/Germiyan adresinde. 

'Peyzaj değil, talan'

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde yer alan Munzur Dağları’nın su kaynağı gözlere yapılması planlanan peyzaj düzenlemesi üzerine Munzur Özgür Aksın Meclisi bir kampanya başlattı. Change.org/munzurdatalanahayır adresinde yer alan kampanya bugüne dek 10 bine yakın kişi imza attı. Kampanyada, peyzaj düzenlemesi olarak belirtilen projenin aslında bir talan projesi olduğu ifade ediliyor ve doğaya zarar vereceği söyleniyor. Munzur Gözeleri, Milli Park statüsündeki Munzur Vadisi'nin su kaynağı olma işlevini görüyor. Kampanyada “Bilimsel ve teknik raporlar hiçe sayılarak, yapılmaya çalışılan bu proje yaşam alanlarımıza yönelik bir yıkım projesi. Gözeler, Ziyaret Alanımız! İnancımıza tahammülü olmayanlar orayı düzenleyemez. Halkın, kanaat önderlerinin, ekoloji hareketlerinin, demokratik kitle örgütlerinin görüşleri, rızalığı alınmadan Munzur Gözelerine yapılacak herhangi bir müdahaleye izin vermeyeceğimizi belirtmek isteriz” deniyor. İmza kampanyası Change.org/munzurdatalanahayır adresinde. 

Lüleburgazlılar derelerini koruyor

Lüleburgaz Emek ve Dayanışma Derneği, başlattığı kampanyada Kırklareli Pınarhisar'a bağlı Kaynarca Beldesi’nden başlayıp Lüleburgaz'a ulaşan derenin insan ve diğer canlıların sağlığını ve yaşamını tehdit eder derecede kirli olduğu söylüyor. Change.org/LuleburgazDeresi adresindeki kampanyada ifade edilen talepler şu şekilde: 1-Fabrika atıklarının, tarımsal zehirlerin, hayvan çiftlikleri atıklarının ve yerleşim yeri kanalizasyonlarının dereye salınması önlensin; 2- Bütün bu atıkların dereye salınması yerine, kapalı boru sistemiyle en yakın arıtma tesisine ulaştırılsın. Lüleburgaz Emek ve Dayanışma Derneği’nin imza kampanyası Change.org/LuleburgazDeresi adresinde.