Çin'de esaret altındaki iki beyaz balina İzlanda'daki yeni evlerine kavuştu

-
Aa
+
a
a
a

Çin‘in Şangay eyaletindeki bir akvaryumda yıllardır esaret altında bulunan iki genç beyaz balina İzlanda‘daki Klettsvik Körfezi‘nde, yeni evlerine ulaştırıldı.

Gezegenin Geleceği: 13 Ağustos 2020
 

Gezegenin Geleceği: 13 Ağustos 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Çin‘in Şangay eyaletindeki bir akvaryumda yıllardır esaret altında bulunan iki genç beyaz balina İzlanda‘daki Klettsvik Körfezi‘nde, yeni evlerine ulaştırıldı. Kara, hava ve deniz yoluyla 30 saatlik bir yolculuğun ardından körfeze ulaştırılan balinaların mutluluğu, bakıcılarını da duygulandırdı.  AFP’nin aktardığına göre, 13 yaşlarındaki Little White ve Little Grey isimli dişi balinalar, yeni evleri olacak 32 bin metrekarelik daha büyük bir koruma alanına geçirilinceye kadar bu kısıtlı bölgede birkaç hafta daha kalacaklar.  Sea Life Trust adlı kuruluşun korunmasına alınan 4 metre uzunluğundaki ve 900 kilo ağırlığındaki balinalar üç yaşından beri birlikte yaşıyor ve denizin daha soğuk suları için hazırlanıyor. Kuruluş, “Daha geniş bir koruma alanına bırakılmadan önce dış dünyadaki tüm faktörlere ve yeni doğal ortamlarına ayak uydurabilmeleri için bu iki balinanın kısa bir zamana ihtiyaç duyacak” dedi. 

Yeni bir dinozor türü keşfedildi

İngiltere’deki Southampton Üniversitesi’nde bilim insanları geçen yıl ülkenin güneyindeki Wight Adası’nda bulunan dört kemik üzerindeki incelemelerini tamamladı. BBC Türkçe’nin haberine göre araştırma, bulunan kemiklerin önceden keşfedilmemiş bir dinozorun boyun, sırt ve kuyruk bölümüne ait olduğu sonucuna vardı. Üniversiteden yapılan açıklamada, yeni keşfedilen dinozorun yaklaşık dört metre boyunda bir teropod (iki ayaklı) olduğunun sanıldığı belirtildi. Tyrannosaurus rex ile akraba olduğu belirtilen dinozorun 115 milyon yıl önce, “Tebeşir Dönemi” olarak da bilinen Kretase döneminde yaşadığı ifade edildi. Yeni dinozora, bazı kemiklerdeki büyük hava keselerine atıfla Vectaerovenator inopinatus ismi verildi. Teropodlarda ve bugünkü kuşlarda yaygın olan; hem iskeleti hafifleten hem de nefes almaya yardımcı olan büyük hava keselerinin, yeni türün tespit edilmesine yardımcı olduğu belirtiliyor.

Yarım asırlık çınarlar yol için kesilecek

Yeşil Gazete’den Elif Ünal’ın aktardığına göre, Antalya’da Kemer İlçesi’ne bağlı Ulupınar Köyü’nde yer alan asırlık çınarların yol genişletme çalışmaları kapsamında kesilmesine tepki gösteren halk, nöbetini sürdürüyor. Bölgede yaşayan ve nöbete destek veren Erdem Şenyer Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada sabah saatlerinde bölgeye jandarmanın geldiğini belirtti. Şenyer’in aktardığına göre jandarma, nöbet tutan kişilerin ağacın üzerine astığı ve üzerinde “Canıma can kat ben bir çınarım. Ulupınar’ın suyundan nefes olur ciğerinden akarım. Yaşamaya var hakkım” yazılı pankartı indirmesini istedi. Jandarma gerekçe olarak ise pankart açmanın ‘yasak olmasını’ gösterdi. Bunun üzerine nöbet tutan doğa severler pankartı indirerek ağacı bu sefer renkli kumaşlar ve bayraklar ile süslemeye başladı. İlk başta kesimlerin Karayolları Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen yol genişletme çalışması nedeniyle bugün kesileceğinin duyumunu aldıklarını belirten Şenyer, bugün kesim için herhangi bir ekibin gelmediğini iletti. Şenyer “Valilik, kaymakamlık, belediye, CİMER ve daha pek çok yere yazılar yazdık, dilekçeler gönderdik. Normalde bu ağaçların kesimi onaylanmış ancak yaptığımız başvurular sayesinde sanıyoruz ki şu anda kesimi ertelediler” dedi. Tuttukları nöbete asırlık çınarların kesiminin kesin olarak iptal edileceği zamana kadar devam edeceklerini belirten Şenyer, bölgedeki kişileri de kendilerine destek olmaya çağırdı. Şenyer “Biz istiyoruz ki yol da olsun ağaç da olsun. Yol iki şeritten tek şeride düşürülebilir ya da ağacın etrafından dolanabilir. Hatta böyle olması hoş bile olur. Çözümü var, sadece çözüm odaklı düşünen bir zihniyete ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. Yaşananların ardından Kemer Belediyesi de bir açıklama yaparak “Belediye olarak doğanın yanındayız” dedi. Vatandaşlardan gelen tepkilerin kendilerine ulaştığını belirten belediye instagram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘’Kemer Kaymakamlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü 13’üncü Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile görüşme gerçekleştirdik. Başkanımız Topaloğlu, karayolları yetkililerinin söz konusu yolun yapımında ağaçların kesilmeden doğayı korumak için alternatif bir proje geliştirdiklerinin bilgisini verdiklerini kaydetti” dedi.

Kanada'daki son buzul da çöktü

Kanada’nın Arktik bölgesinde yer alan tamamen bozulmadan kalan son buzul da çöktü. Araştırmacılar buz kütlesinin Temmuz ayının sonunda yalnızca iki gün içerisinde alanının yüzde 40’ından fazlasını kaybettiğini açıkladı. Milne Buzulu seyrek nüfuslu kuzey Kanada bölgesi Nunavut’taki Ellesmere Adası‘nın kenarında yer alıyor. Kanada Buz Servisi yaptığı açıklamada “Ortalama sıcaklıkların üzerindeki sıcaklıklar, açık deniz rüzgarları ve buz sahanlığının önündeki açık su buz sahanlığının kırılmasının tarifleri arasında yer alıyor” dedi. Huff Post’un haberine göre Ottawa Üniversitesi’nde bir buzulbilimci Luke Copland, bahsi geçen buz kütlelerinin büyüklüğünü anlatmak için “Bu büyüklükte olan şehirler var. Bunlar büyük buz parçaları” ifadelerini kullandı. Kuzey Kutbu son 30 yıldır gezegenin diğer kısımlarından iki kat hızla ısınıyor. Ancak bu yıl kutup noktasında gözlemlenen sıcaklıklar önceki yıllara kıyasla çok yüksekti. Kendilerini soğuk tutmak için gerekli yüzey alanından mahrum oldukları için bu durum özellikle küçük buzullar için bir tehdit oluşturuyor. Buzulların ortadan kalkmasıyla birlikte ortaya çıkan ana kaya daha hızlı ısındığı ve beyaz renginin yansıtıcılığından faydalanılamadığı için de bölgedeki eritme süreci hızlanıyor. Ottawa’daki Carleton Üniversitesi’nden araştırmacı Derek Mueller, buzul sahanlığı çöktüğünde, buz tabakasından su akışını ölçen araçların da yer aldığı bir araştırma kampının kaybolduğunu söyledi. Mueller, bu durum gerçekleştiğinde kampın içinde olmadıkları için çok şanslı olduklarını belirtti.