Çıldır Gölü'nde sütlabi ördeği tespit edildi

-
Aa
+
a
a
a

Kars-Ardahan sınırında yer alan ve kışın üzerinde Eskimo usulü balık avcılığı ile atlı kızakla gezinti yapılan Çıldır Gölü'nde sütlabi ördeği tespit edildi.

Fotoğraf: KuzeyDoğa Derneği
Gezegenin Geleceği: 8 Nisan 2021
 

Gezegenin Geleceği: 8 Nisan 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Kışın yüzeyinin tamamen buzla kaplanması nedeniyle yerli ve yabancı turistleri cezbeden Çıldır Gölü, yazın da doğal güzellikleri ve kuş türleriyle adından söz ettiriyor. AA'nın haberine göre Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Taşbaşı Köyü mevkiinde çalışma yapan KuzeyDoğa Derneği ekibi, gölde sütlabi ördeğinin varlığını tespit etti. KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban düzenli yaptıkları kuş gözleminin meyvesini aldıklarını söyledi. Çıldır Gölü'nün hem yaz hem de kışın büyük öneme sahip olduğunu anlatan Çoban, "Doğu Anadolu Bölgesi'nde en büyük göllerden Çıldır Gölü'nde yaptığımız gözlemlerde daha önce Kars'ta görülmemiş sütlabi ördeğini tespit ettik. Tabii kış için beklediğimiz türler arasındaydı ama bugüne kadar görememiştik" dedi.

Amazon için dış yardım talebi

Geçen hafta O Estado de Sao Paulo adlı yerel bir gazetede yayımlanan bir röportaja göre, Brezilya çevre bakanı, Amazon’daki ormansızlaşmanın %30 ila %40 oranında azaltılmasına yardımcı olmak için ABD de dahil olmak üzere 1 milyar dolarlık dış yardım talep ediyor Bakan Ricardo Salles gazeteye verdiği röportajda, “Plan 12 ayda 1 milyar dolar. Eğer bu kaynaklar ormansızlaşmayla mücadele için mevcut olursa, 12 ayda %30 ila %40 arasında bir azaltım taahhüt edebiliriz” dedi. Brezilya, dünyanın en büyük yağmur ormanı Amazon’daki ormansızlaşmayı engelleyemediği için ağır bir şekilde eleştiriliyor. Aşırı sağcı Başkan Jair Bolsonaro, yağmur ormanlarını korumak yerine ekonomik kaynaklarından yararlanmayı tercih ederken, sorunu “çözmek” için asker gönderdiğini söylemişti. Salles, paranın üçte birinin ormansızlaşmayla doğrudan mücadele faaliyetlerini finanse etmek için kullanılacağını, kalan üçte ikisinin ise yağmur ormanlarından faydalanan insanlara alternatif fırsatlar sunmak için ekonomik kalkınma için kullanılacağını söyledi. Salles, “Parayı alamazsak, kaynaklarımızla elimizden gelenin en iyisini yapacağız, ancak ormansızlaşmada belirli bir azaltım yüzdesini taahhüt edemeyiz” dedi.

Sri Lanka'da palm yağı ithalatı yasaklandı

Sri Lanka yarattığı ekolojik tahribat ve sağlık sorunları nedeniyle tepki toplayan “palm yağı” olarak da bilinen palmiye yağının ithalatını ve yeni palmiye çiftliklerini yasakladığını duyurdu. Karar doğrultusunda var olan çiftlikler de kademeli olarak kapatılacak. Cumhurbaşkanı Gotaboya Rajapaksa, amaçlarının palmiye yağı tüketimini bitirmek olduğunun altını çizdi. Sputnik Türkçe’nin aktardığına göre Rajapaksa, aşamalı kapatılacak palmiye çiftliklerinin yerine kauçuk ağacı ya da çevre dostu ürünler ekileceğini vurguladı. 2014 yılında Avrupa Birliği‘nde çıkarılan bir yasa gıda ürünlerinde palmiye yağı kullanan üretici firmaların bunu ismiyle malzeme listesinde göstermesini zorunlu hale getirmişti. Çevre örgütleri de en büyük sorunun palmiye yağının kendisinden ziyade, palmiye çiftlikleri olduğunu söylüyor. Yağışlı, tropik ormanların olduğu bölgelerde kurulan palmiye çiftliklerine yer açmak için ormanların kesilmesi ve avlanma nedeniyle orangutanların bir kısmının nesli de tükenme tehlikesi altında.

Gana'da yunuslar kıyıya vuruyor

Batı Afrika ülkesi Gana‘nın başkenti Akra‘daki sahillerde yunuslar ve çok sayıda balık kıyıya vurmaya başladı. Yetkililer şu ana kadar 80 ile 100 arasında yunusun yaşamını yitirdiğini açıkladı. Gana Balıkçılık Bakanlığı, balıkların ölüm nedeninin tespit etmek için  Osu Kalesi Plajı’ndan balık ve su örnekleri toplamaya başladı. Gana Balıkçılık Komisyonu Başkanı Michael Arthur Dadzie, sahilde ölü bulunan yunusların sayısının 80 ve 100 arasında olduğunu açıkladı. Gana Gıda ve İlaç Kurumu, pazarlardaki deniz ürünlerinin incelendiğini duyurdu.

İklim krizi Caretta carettaları da etkiliyor

Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde, nesli tükenme tehlikesi altındaki Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının en önemli yuvalama alanlarından biri olan Antalya‘nın Çıralı sahilinde, 2013-2020 yuvalama aktiviteleri ve 2001-2020 yılları arasındaki 20 yıllık bolluk eğilimi makaleye dönüştürüldü. Araştırmada, iklim değişikliğine bağlı kumun aşırı ısınması ve geceleri soğumaması nedeniyle, yumurta kuluçka süresinin 50-60 günken 47 güne kadar düştüğü belirlendi. Yuva içi ısının yüksekliğinin ise yavruların zayıf ve hepsinin dişi olmasına yol açabileceği belirtildi. Alanında dünyanın en önemli bilimsel dergilerinden Regional Studies in Marine Science dergisinde yayımlanan makale, Çıralı Plajı’nda Ulupınar Mahalle Muhtarı ve Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi‘nin Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 6’ncı Bölge Müdürlüğü, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye ile birlikte 20 yıldır yapılan çalışmalar analiz edildi. 

Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İklim Değişikliği Koordinasyon Toplantısı’nın ardından sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaptı. Bakan Kurum, “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Paris Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı gündemimize aldık” ifadelerini kullandı. Türkiye’yi ve tüm dünyayı etkileyen, etkileri bakımından Covid-19 sonrasında dünyanın en önemli gündem maddesi haline gelecek olan iklim değişikliği nedeniyle, dünyanın hızla ısındığını ve ekosistemlerin ve insanların ayak uyduramayacağı değişimleri meydana getirdiğini söyledi. Bakan sanıyorum şu anda COVİD-19 kadar 6 ülke hariç bütün ülkelerin gündemine oturduğunun farkında değil gibi? Umalım kaybettiğimiz zamanı da telafi eder bakan görev süresi içinde.