Çevre gönüllüleri İzmir'in Bayındır ilçesinde yapılması planlanan maden ocağına karşı çıkıyor

-
Aa
+
a
a
a

Sarıyurt Köyü çevre gönüllülerinin başlattığı kampanya, İzmir iline bağlı Bayındır ilçesindeki Sarıyurt Mahallesi’nde planlanan maden ocağına karşı çıkıyor. 

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 13 Mart 2020
 

Gezegenin Geleceği: 13 Mart 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Sarıyurt Köyü çevre gönüllülerinin başlattığı kampanya, İzmir iline bağlı Bayındır ilçesindeki Sarıyurt Mahallesi’nde planlanan maden ocağına karşı çıkıyor. Change.org/Ovacik adresinde yer alan kampanyanın bu projeye karşı çıkmasının en önemli nedeni, projenin Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası olarak belirlenmiş alanda yer alması. Kampanya metninde verilen bilgilere göre, ‘’Bir maden işletmesi, yıllık 6 bin ton olan kapasitesini 150 bin tona çıkartmak amacıyla yeni bir ruhsat başvurusunda bulundu ve bu ruhsatla proje alanını 941 hektara genişletmek istiyor.’’ Sarıyurt Köyü Çevre gönüllüleri projeye karşı çıkma nedenleri için: “Hedeflenen maden sahası, Kızıloba ve Sarıyurt mahallerinde yer alan tarımsal alanların büyük bir bölümünü içine alır. Kurşun ve çinko gibi canlılar için tehlikeli ağır metallerin çıkarılacağı alan, 57.8 hektarlık Ovacık Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası içinde yer alıyor. Bölgedeki endemik bitkiler, alandaki 38 bitki taksonu Önemli Doğa Alanı kriterlerini sağlamakta ve bölge nesli tehdit altında olan endemik bitki ve hayvan türlerini barındırmakta. Genişletilmek istenen maden sahası içindeki yer altı ve yer üstü sularının küçük dereler yoluyla beslediği Ilıca deresi Küçük Menderes Ovası'nın önemli su kaynaklarından biri. Planlanan bu proje hayata geçtiği takdirde telafisi mümkün olmayan zararlar ortaya çıkacak. Zeytinlikler ve meyve bahçeleri, orman alanı içindeki bitki örtüsü zarar görecek, yer altı ve yer üstü suları ağır metallerle zehirlenecek, sulama ve içme suları kullanılamaz hale gelecek. Patlama sonucu yayılacak gazlar ve yoğun kamyon trafiğiyle etrafa saçılan cevher bölge halkını ve yaban hayatı tehlikeye sokacak. Bölge halkının ekonomik ve sosyal refahı olumsuz etkilenecek” diyor kampanyayı Change.org/Ovacik adresinde buabilirsiniz.

Bir kampanya da Adrasan'da

Adrasan Koyu’na beton dökülmemesi için Ertunç Ergüneş’in başlattığı change.org/adrasankoyu adresinde başlatılan kampanya, koyun kesin korunacak hassas alan ilan edilmesiyle başarıya ulaştı. Kampanya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın gemi yanaşma yeri projesiyle bölgeye yaklaşık 268 bin 500 ton taş ve 13 bin 300 metreküp beton döküleceği haberleri üzerine başlatılmıştı. Kampanyayı başlatan Ertunç Ergüneş, imza atan 30 binin üzerinde kişiye gönderdiği emailde şu ifadelere yer verdi: “Sevgili imzacılar, ben bu kampanyada toplanan imzalarla oluşan kamuoyu desteğine çok teşekkür ediyorum. Adrasan'da gezi teknesi limanı yapılması planlanan yer kesin korunacak hassas alan ilan edildi. Projenin iptal edilmesini bekliyoruz. Bu nedenle sizlere teşekkür ederek kampanyama son veriyorum. Adrasan sahili için olumsuz bir karar çıkar ve harekete geçmemiz gerekirse kampanyayı yeniden açabilirim. Bu durumda, sizin yeniden desteğinizi isteyeceğim" demiş. 

Atıklar köyü olumsuz etkiliyor

Lüleburgaz’ın Ovacık Köyü’nden. Ovacık köyü sakinleri süt ve hayvancılık şirketinin, atıklarını köyün merasına bıraktığını ve bu atıkların köy merasını köylünün hayvanları için kullanılamaz hale getirdiğini söylüyor. Köylüye verilen ekonomik zararın yanında çevreye de büyük zarar verildiğinin ifade edildiği kampanyada ayrıca bırakılan asidik atıkların tren yolu menfezlerine zarar vermesi nedeniyle bir an önce önlem alınması talep ediliyor.  Adresi Change.org/LuleburgazOvacik.

Sebze ve meyve satışlarında strafor yasaklansın

Arda Tonay’ın başlattığı kampanya, Türkiye’nin en büyük market zincirlerinden birine yönelik. Talebi: Sebze ve meyve satışlarında strafor kullanımının yasaklanması. Change.org/Straforistemiyoruz adresindeki kampanya, son yıllarda market zincirlerinin sebze ve meyve reyonlarında çok miktarda karşımıza çıkmaya başlayan straforun çevre için en kötü ambalaj maddelerinden biri olduğuna ve “Köpük” olarak da bilinen bu malzemenin petrolden üretildiğine dikkat çekiyor. Kampanya metninde şu ifadelere yer veriliyor: “En ucuz ambalaj malzemesi olduğu için kullanımı ülkemizde artıyor, ancak dünyada özellikle gıda ve kullan-at sektörlerde kullanımında kısıtlanmaya gidiliyor. Çünkü doğada hemen hemen hiç çözünmeyen, yüzyıllarca kalabilen bir madde olmasının yanı sıra özellikle kuş ve deniz canlılarının yanlışlıkla yemesi sonucu hayatlarını tehlikeye sokuyor. Ayrıca geri dönüşümü pratikte yapılmamasından dolayı da en kötü ambalaj malzemelerinden biri. Gıda sektöründe özellikle sebze ve meyve reyonlarında strafor kullanılarak yapılan ambalajlara gerek yok. Sebze ve Meyvelerimizde Strafor İstemiyoruz! Tüketiciler olarak, marketlerde bu tür ambalajlı ürünlere lütfen tepkinizi gösterin. Almayın ve neden almadığınızı mutlaka yetkililere belirtin.” Plastik kirliliğini azaltmayı hedefleyen bu kampanyaya imza atmak isterseniz Change.org/Straforistemiyoruz adresini ziyaret edebilirsiniz.