Çarşamba Biyokütle Enerji Santralı mühürlendi

-
Aa
+
a
a
a

Samsun’da çevre savunucularının ve halkın günlerce kapatılması için önünde eylem yaptığı, ancak mahkeme kararlarına rağmen çalışmaya devam eden Çarşamba Biyokütle Enerji Santralı mühürlendi.

Gezegenin Geleceği: 13 Mayıs 2020
 

Gezegenin Geleceği: 13 Mayıs 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Samsun’da çevre savunucularının ve halkın günlerce kapatılması için önünde eylem yaptığı, ancak mahkeme kararlarına rağmen çalışmaya devam eden Çarşamba Biyokütle Enerji Santralı mühürlendi. Santral, bugüne kadar, üç mahkemece hakkında red kararı alınmış olmasına rağmen çalışmaya devam ediyordu. Samsun’un yerel haber sitesi Samsun Etik Haber, Çarşamba Çevre ve Çiftçiler Derneği Sözcüsü Murat Şenel’in, kapatılma kararının geç de olsa sevindirici olduğunu aktardı:‘’Bugün jandarma ekiplerinin santralin içini boşaltarak mühürlediğini görmek bizi mutlu etti. Çarşamba ovamızın ve Samsun’un kirlenmesine doğal güzelliklerin yok olmasına asla müsaade etmeyiz. Bu konudaki kararlı mücadelemiz sonuna kadar yargı çerçevesinde devam edecek’’

Amazonlarda ormansızlaşma sürüyor

Brezilya’nın Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaşma Nisan ayında keskin bir artış gösterdi. Nedeni koronavirüs salgınının birçok çevre görevlisini saha dışında tutması. Ülke yasadışı ağaç kesimi ile savaşmak için birlik kurmaya hazırlanıyor. Uzay araştırma ajansı INPE’nin verilerine göre, Amazon’un Brezilya tarafındaki yıkım, Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %64 arttı. Amazon, dünyanın en büyük tropikal yağmur ormanı ve bilim insanları Amazon’un emdiği büyük miktarda seragazı nedeniyle korunmasının küresel ısınmayı engellemek için hayati önem taşıdığını söylüyor. Amazon’un tahribat oranı geçen yıl 11 yılın en yüksek seviyesine yükseldi ve 2020’de bu oran tırmanmaya devam ediyor. Koronavirüs salgını, ormansızlaşma ile mücadele çabalarını karmaşıklaştırdı ve çevre koruma ajansı Ibama sağlık riskleri nedeniyle sahaya daha az saha görevlisi gönderdi. Amazon enstitüsü Imazon’un kıdemli araştırmacısı Paulo Barreto, “Salgın yardımcı olmadı, çünkü görünüşe göre daha az saha görevlisi var ve yasadışı ağaç kesenler Amazon’un uzak bölgelerindeki virüsü umursamıyorlar” dedi. Çevre savunucuları, tedbirin kısa vadede yardımcı olabileceğini ancak kalıcı bir çözüm olmadığını belirttiler. Ibama’dan yetkililer, ormanda yol alınmasını zorlaştıran ve genellikle yasadışı ağaç kesenleri engelleyen Amazon’daki mevcut yağış mevsimine rağmen ormansızlaşmanın son aylarda artmaya devam ettiğini söylediler.

Kirazlıyaylı için mücadele sürüyor

Bursa’nın Yenişehir İlçesi Kirazlıyaylı Köyü’ne yapılmak istenen maden zenginleştirme tesisine karşı Kirazlıyaylı halkının mücadelesi devam ediyor. BirGün‘den Gökay Başcan‘ın aktardığına göre jandarma eşliğinde bölgeye gelen şirket yetkilileri zemin çalışmalarına başladı. İş makinelerini durdurmak isteyen köylülerin önü jandarma tarafından kesildi. Bir süre jandarmayla tartışan köylülerin tüm itirazlarına rağmen şirket yetkilileri çalışmalarını sürdürdü. Kirazlıyaylı‘lı Recep Sarı ‘’Ağaç kesimini ikinci kez durdurduk. Ancak virüs günlerini bahane bularak yine geldiler. İtirazlarımız adliyede işlem görmüyor ama şirket çalışmalara başlayabiliyor. Şirket bizi jandarmayla karşı karşıya götürüyor. Virüs günlerinde fiziki mesafe falan kalmadı. Biz burada flotasyon tesisi istemiyoruz. Bunu defalarca dile getirdik. Flotasyon tesisi patlarsa köyü yok eder. Zehir saçan bir tesis köyümüze istemiyoruz.’’ dedi.  

Siyanürlü tesise ÇED olumlu kararı

Özel bir şirketin Eskişehir Sivrihisar’da yaşam alanlarının yakınına siyanürlü ikinci atık depolama tesisi yapmasını öngören projeye “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararı verildi. Kararı duyuran CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Dünya yeni tip koronavirüs salgınında insan sağlığını korumak için mücadele ederken, Türkiye’de iktidar insan sağlığını, yaşam alanlarını, doğayı ve çevreyi tehlikeye atacak adımlar atmaya devam ediyor” dedi. Çakırözer, atık barajına karşı çıkan ve imza kampanyalarını örgütleyen köylülerin geçtiğimiz günlerde Jandarma tarafından şirketin şikayetleri üzerine ifadesinin alındığını söyledi. Eskişehir Alpu Ovası’nda yapılmak istenen kömürlü termil santral projesine geçtiğimiz hafta Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği ret kararını hatırlatan Çakırözer, atık barajına karşı da Eskişehirlilerin mücadele vereceklerini söyledi.

Ormanların biyoçeşitliliği

Yeni yayınlanan bir araştırma sadece yağmur ormanlarının değil, ılıman ve tropikal kuru ormanların da binlerce benzersiz ağaç türüne ev sahipliği yaptığını ortaya koydu. Ecologist’te yer alan habere göre Amerika kıtasında 10 binden fazla orman ve savan bölgesinden gelen verileri inceleyen bilim insanları buralardaki özel ağaç biyoçeşitliliğini keşfetti. Araştırmaya göre evrimsel çeşitliliğin yaklaşık yüzde 30’u sadece ılıman ve tropikal kuru ormanlarda bulunuyor. Tropikal yağmur ormanlarındaki oran ise yüzde 26. Koruma çabaları geleneksel olarak çok fazla ağaç türü içerdiği için yağmur ormanlarına odaklanıyor.  Ancak, Edinburgh Üniversitesi ve Exeter Üniversitesi‘nden araştırmacıların da aralarında yer aldığı uluslararası bir ekip tarafından yapılan yeni çalışma, bu geleneksel bilgeliği bozuyor. Exeter’in Küresel Sistemler Enstitüsü’nden Profesör Toby Pennington, “Bulgularımız ılıman ve kuru ormanların korunmaya daha fazla ihtiyaç duyduklarını gösteren benzersiz evrimsel geçmişe sahip olduklarını gösteriyor” dedi. Pennington açıklamasının devamında “Elbette yağmur ormanlarını korumak birçok nedenden çok önemli ama kuru ormanlardaki eşsiz ağaç çeşitliliğini de yok saymamalıyız” dedi.