Bozayıların yaşam alanları

-
Aa
+
a
a
a

KuzeyDoğa Derneği, uydu vericisi takılan bozayıların yaşam alanlarını incelemeye devam ediyor.

Fotoğraf: KuzeyDoğa Derneği
Gezegenin Geleceği: 04 Haziran 2024
 

Gezegenin Geleceği: 04 Haziran 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izniyle 2006'dan bu yana Kars, Erzurum ve Sarıkamış ormanlarındaki yaban hayvanlarını araştıran KuzeyDoğa Derneği ekibi, uydu vericisi takılan bozayıların yaşam alanlarını incelemeye devam ediyor. Dünyada göç edebilen tek bozayı cinsi olarak literatüre geçen ve Türkiye'nin en büyük karasal yırtıcısı olan Sarıkamış'taki bozayılar, yaz aylarında beslenmek için Erzurum'un Şenkaya ilçesinden geçerek Artvin'in Şavşat ilçesi kırsalına giderek, Ekim - Kasım aylarına kadar burada besleniyor. Havaların ısınması ve baharın gelmesiyle sarıçam ormanlarındaki yuvalarında yattıkları kış uykusundan uyanan bozayılar,dörtaylık kış uykusu sonrası yuvalarından çıkıp ilçe merkezindeki çöp konteynerleri ve şehir çöplüğünde yiyecek aramaya başladı. Sarıkamış ormanlarında da gezmeye başlayan bozayıların hareketliliği, fotokapan ve videokapanlarla görüntülendi. Bu dönemde ‘uyku sersemi’ olan bozayıların yiyecek arayışına çıktığı için daha hırçın olabileceğini bildiren uzmanlar, olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için vatandaşların ayıları gördükleri bölgeden uzaklaşmaları uyarısında bulundu.

48 bin 865 kilometre kanat çırpma

Iğdır'da uydu vericisi takılan ve iki yılda üç kıtadaki 34 ülkeden geçen bozkır şahini, yolculuğunda 48 bin 865 kilometre kanat çırptı. KuzeyDoğa Derneği'nce, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün izniyle Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı Köyü'nde bulunan Aras Kuş Araştırma Merkezi'nde kuşların uydu vericisiyle takibi devam ediyor. Ekipler, 14 Nisan 2022'de Iğdır'da ağlara takılan bozkır şahinine uydu vericisi yerleştirerek doğal ortamına saldı. Bölgede 11 gün gezdikten sonra 25 Nisan 2022'de Artvin'den Gürcistan'a, buradan Kazakistan'a, daha sonradaRusya'nın Soroçinsk şehrine uçan bozkır şahini, burada bir süre kaldıktan sonra 30 Eylül'de Ermenistan üzerinden Ardahan'a giriş yaptı ve 1 Ekim'de Mardin'den Suriye'ye geçti. Buradan da Afrika'ya kanat çırpan şahin, 16 Nisan 2023'te Gaziantep'ten geçerek yeniden Türkiye'ye döndü. Doğu Anadolu üzerinden Karadeniz'i geçip Rusya'ya uçan bozkır şahini, 18 Eylül'de yeniden rotasını Afrika'ya çevirdi. Bozkır şahini, 20 Nisan 2024'te Şırnak'tan Türkiye'ye girdikten sonra sürekli uçuşuna devam edip Kars üzerinden Rusya'ya gitti. Son verilere göre, Rusya'da bulunan bozkır şahini, bu süreçte en yüksek uçuşunu 6 bin 866 metre yükseklikte Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan Kıbrıs’a gerçekleştirdi.

50 ülkenin borç ödemeleri, koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana iki katına çıktı

Yeni bir raporda, iklim krizine karşı en savunmasız 50 ülkenin borç ödemelerinin koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana iki katına çıktığı ve şu anda 30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde olduğu ortaya kondu. Borç Adaleti isimli kuruluş, küresel ısınmadan etkilenme riski en yüksek olan ülkelerin, hükümet gelirlerinin %15,5’ini dış alacaklılara ödediğini söyledi. Bu rakam, COVID-19’dan önce %8’den azdı ve 2010’daki son en düşük noktada %4idi.Yardım kuruluşu, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan alınan verileri kullanarak yeni raporunun yoksul ülkelerin iklim kriziyle mücadele tedbirlerine yatırım yapabilmesi için kapsamlı borç hafifletilmesine acil ihtiyaç duyduğunu gösterdiğini söyledi. Borç Adaleti İcra Direktörü Heidi Chow, “Rekor düzeylerdeki borçlar, en savunmasız ülkelerin iklim acil durumuyla mücadele etme yeteneğini yok ediyor,” dedi ve şöyle devam etti, “Borçları sürdürülebilir bir seviyeye indirmek için hızlı ve etkili bir borç hafifletme planına ihtiyacımız var. Zengin ülkeler, özel kredi verenlerin uluslararası borç hafifletme anlaşmalarında yer almasını sağlayacak kanunlar çıkararak üzerine düşeni yapabilir.” Raporda yer alan 50 ülkenin, dış faiz ödemelerinin %38’i özel borç verenlere %35’i çok taraflı kuruluşlara, %14’ü Çin’e ve %13’ü diğer hükümetlere yapılıyor. 1990’ların sonu ve 2000’lerin ortasındaki iki tur kapsamlı borç hafifletme, yoksul ülkelerin borç yüklerinde keskin bir düşüşle sonuçlandı ancak geri ödemeler 2010’larda istikrarlı bir şekilde arttı ve 2020’den itibaren hızla yükseldi. Borç Adaleti, yeni borç krizinin çeşitli nedenlerini öne sürdü. Birincisi, pandeminin başlangıcında alacaklılar tarafından kabul edilen borç erteleme planının sona ermesi ve askıya alınan borçların artık geri ödenmesi gerekliliği. Borçlular aynı zamanda küresel faiz oranlarının 2010’lardaki en düşük seviyelerden artmasından da etkilendi. Ayrıca ABD dolarının güçlü değeri, dış borç ödemelerinin (çoğunlukla dolar cinsinden olan) göreceli boyutunu artırdı. Ülkelerin iklim finansmanı ve sürdürülemez borç seviyeleri de dahil olmak üzere iklim eylemini finanse etme becerisine odaklanan 10 günlük konferans Pazartesi günü Bonn’da başlıyor. Borç Adaleti, kuraklıktan etkilenen Zambiya örneğinin eylem ihtiyacının altını çizdiğini söyledi. Üç buçuk yıllık müzakerelerin ardından Zambiya hükümeti yakın zamanda özel kredi verenlerin tamamıyla olmasa da bazılarıyla yeniden yapılandırma anlaşması imzaladı.

İyilik Şenliği iptal edildi

Her yıl düzenli olarak GoodTrust tarafından düzenlenen İyilik Şenliği, bu sene de Maçka Sanatçılar Parkı’nda Şişli Belediyesi’nin destekleri ile yürütülecekti ancak şenlik Valilik kararı ile iptal edildi. Ekolojik ve sosyal açıdan adil üretim yapan üreticilerin tüm gün bir araya getiren şenlik, eğlenirken yeni bilgiler öğrenebilen keyifli atölyeler ve panel ve söyleşiler ile çocuklar için etkinlikler içeriyordu.