Bodrum Cennet Koyu, yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya

-
Aa
+
a
a
a

“Ülkemizin en bakir koylarından olan Bodrum Cennet Koyu, yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya.''

Gezegenin Geleceği: 22 Ocak 2021
 

Gezegenin Geleceği: 22 Ocak 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Muğla’nın Bodrum ilçesi Göl Mahallesi, Cennet Koyu’nda özel bir şirket, 4 adet mendirek yapısı ile 2 adet plaj yapmayı planlıyor. Bu planlara karşı Change.org’da başlatılan kampanya “Cennet Koy Cehennem Olmasın” başlığıyla Change.org/cennetkoycehennemolmasın adresinde devam ediyor. İmza kampanyasında “Ülkemizin en bakir koylarından olan Bodrum Cennet Koyu, yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya. 3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı ve koruma alanı içerisinde kalan bu alan, Akdeniz foku, çizgili yunus ve deniz kaplumbağalarının yaşam alanları ve bahsedilen yapılaşma bu canlıların yaşamını tehlikeye sokacak.  Şirket geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusunda bulundu. Başvuru onaylanmadan önce bu projeye halk olarak karşı olduğumuzu gösterelim. Bunun için lütfen sizler de kampanyayı imzalayıp paylaşın. Bodrum’da neredeyse halkın denize girebileceği bir alan kalmadı. Burası, kalan son bakir koylardan biri. Yok olmadan önce bu koyu elbirliğiyle korumamız gerek. Proje dosyasında belirtildiği üzere, alanda deniz erişteşi korunaklı bölgede yoğun çayırlar oluşturuyor. Proje çevresinde ve proje çevresine yakın alanlarda 71 bitki türü bulunuyor. Proje alanında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda 11 sistematik gruba ait toplam 82 tür ve 302 birey yer aldığı belirtildi. Proje alanında ve çevresinde bulunan ve habitat özelliği nedeniyle bulunma olasılığı yüksek 17 sürüngen türü bulunuyor. Proje çevresinde ve proje çevresine yakın alanlarda bulunan ve habitat özelliği nedeniyle bulunma olasılığı yüksek 20 memeli türü ile nesli tükenmekte olan Akdeniz foku, çizgili yunuslar ve deniz kaplumbağaları da yaşıyor. Nadir bulunan bir çok bitki ile canlı türüne ev sahipliği yapan Cennet Koyu'nun korunmasını istiyoruz. Akdeniz foku, çizgili yunus ve deniz kaplumbağalarının yaşam alanları talan edilmesine göz yummayalım, Birlik olarak adı gibi cennet olan bu yeri koruyalım!” Kampanya change.org/cennetkoycehennemolmasın adresinde. 

Bu kampanya SİT alanları için

Muğla Çevre Platormu’nun başlattığı kampanya, Türkiye’nin dört bir yanında sit alanlarının derecelerinin düşürüldüğüne dikkat çekiyor. Change.org/DogalSitlerDogalKalsin adresindeki kampanya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel firmalara hazırlatılan ‘‘Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporları”nın şeffaf olmadığına vurgu yapılıyor. Kampanyanın talepleri şu şekilde: ‘’Doğal Sit Alanları Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporları’nın tümünün iptal edilerek, sit alanı kararlarına dayanak kabul edilmemesi. İptalini talep ettiğimiz tüm raporların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, ilgili kamuoyunun ve bilimsel çevrelerin erişmesini mümkün kılacak biçimde Bakanlık internet sitesinde ilan edilmesi. Ayrıca, iptalini talep ettiğimiz bilimsel raporlara dayanarak bugüne kadar alınmış tüm doğal sit alanı tespit kararlarının iptal edilmesi. Ve doğal sit alanları ile ilgili Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporlarının; halkın katılımı, şeffaflık, bilimsel yeterlilik, ulusal ve uluslararası taahhütlere uygunluk sağlanarak, en önemlisi de koruma yaklaşımı esas alınarak yeniden hazırlanması.'' Kampanya Change.org/DogalSitlerDogalKalsin adresinde. 

Gökpınar Gölü için ikinci kampanya

Gökpınar Gölü Koruma Platformu’nun bundan 7 ay önce başlattığı kampanya başarıya ulaşmış ve Sivas’ın Gökpınar Gölü “Potansiyel Sit Alanı” ilan edilmişti. Gölün karşı karşıya olduğu yeni bir tehdit nedeniyle, Gökpınar Gölü Koruma Platformu yeni bir kampanya başlattı. Change.org/Gokpinar adresindeki kampanyada Platform, bugüne kadarki süreçte yaşananları şu şekilde özetliyor “Değerli Gökpınar Dostu, yedi ay sonra tekrar karşınızdayız. Geçen Mayıs ayında Change.org’da “Gökpınar Gölü korunmalı, hem de tüm doğallığıyla” kampanyasını başlatmıştık. İki ay sonra  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskleri işaret ederek, acil notuyla bölgeyi “Potansiyel Doğal Sit Alanı” ilan etmişti. Biz de başarımızı sizinle paylaşmış, bu kararın alınmasında emeği geçen herkese teşekkür etmiştik. Ancak, Ekim ayının ilk günlerinde yolu Gökpınar’a düşenler, gölün kenarında çalışan iş makineleriyle karşılaştılar. Doğal Sit Tescil Süreci’nin bir aşaması olarak Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırmalar sürerken, yapılaşma kriter ve kısıtları henüz belirlenmemişken, sanki bazı şeyleri aradan çıkarmak istercesine bir imar planı onaylamış ve inşaat faaliyetlerine başlamıştı. Şimdi yeni bir imza kampanyası başlatıyoruz. Çünkü henüz birinci aşama imar planı için açtığımız dava sürerken, Valilik yeni bir adımla ikinci aşama imar planını da onayladı. Böylece tüm gölü kuşatacak şekilde yeni yapılaşmaların önünü açtı. Bunu kabul etmemiz mümkün değil! Bu yeni kampanyamızda da katılımınıza ihtiyaç var. Hem imza vererek hem de bu metni yaygınlaştırarak sayımızın çoğalması konusunda destek olacağınıza inanıyoruz” deniyor Change.org/Gokpinar adresinde.