Araştırma: "Amazon'un bazı nemli bölgeleri kurak havalardan olumlu etkilenebilir"

-
Aa
+
a
a
a

ABD’li bilim insanları, Amazon yağmur ormanlarındaki bazı nemli bölgelerin, kurak havalardan olumlu etkilenebileceğini ortaya koydu

Gezegenin Geleceği: 1 Aralık 2020
 

Gezegenin Geleceği: 1 Aralık 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

ABD’li bilim insanları, Amazon yağmur ormanlarındaki bazı nemli bölgelerin, kurak havalardan olumlu etkilenebileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar toprak ve havadaki nemin fotosentezi nasıl etkilediğini inceledi. Araştırmalarda genellikle su stresinin olumsuz bir senaryo yaratacağı düşünülüyordu. Küresel ısınmayla birlikte kuraklaşan toprak ve havanın Amazon’daki bitki örtüsüne zarar vereceği, bunun da fotosentez seviyesini azaltarak karbon emilimini düşüreceği öngörülüyordu. Ancak dünyanın en büyük yağmur ormanında çok yağış alan bölgelerde, kurak havaya maruz kalan bitkiler fotosentezle daha verimli şekilde yaprak açıyorlar. Öte yandan, araştırmacılar bunun bir sınırı olduğunu, yüksek sıcaklıkların bu bölgelerde ciddi hasara yol açacağına dikkat çekti. Columbia Üniversitesi’nden çevrebilimci Pierre Gentine, araştırmanı sonuçlarını şöyle açıkladı ”Bu çalışma, mevcut modellerin aksine, Amazon yağmur ormanlarının bol yağış alan bazı bölgelerinde, fotosentezin sınırlı su stresi dönemlerinde artış gösterdiğini kanıtlayan ilk araştırma.”

Kuzey Denizi'ne rüzgâr çiftliği

İskoçya merkezli enerji şirketi, Kuzey Denizi üzerine kurulacak ve toplamda 3,6 gigawatt (GW) enerji üretme kapasitesine sahip olacak “Dogger Bank Rüzgâr Çiftliği” için Norveç merkezli enerji şirketi ile finansal anlaşma imzaladı. Şirketin yaklaşık 6 milyar sterlin yatırım yaptığı proje, dünyanın en büyük offshore rüzgâr çiftliği olacak ve her iki şirketin de iklim hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak.

Soyer'den su tasarrufu uyarısı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentin içme suyu ihtiyacının yarıya yakın bölümünü karşılayan ancak son dönemde kuraklık nedeniyle su seviyesi ciddi oranda düşen Tahtalı Barajı havzasında incelemelerde bulundu. İzmir’in can damarı konumundaki barajda su seviyesinin büyük ölçüde azaldığını ve bu durumun gözle görünebilir bir hal aldığını belirten Başkan Tunç Soyer, İzmirlilere “tasarruf” çağrısında bulundu. Başkan Soyer, “Şu anda İzmir’in can damarı diyebileceğimiz Tahtalı Barajı havzasındayız. İzmir’in içme suyu kullanımının yaklaşık yarısını karşılayan Tahtalı’da geçen yıl aynı zamanlarda %65 olan doluluk seviyesi, bugün %35’lere düşmüş vaziyette. Bu bir alarm. Çok ciddi bir tehdit kapımızda” dedi.  İnsanlığın küresel ısınma gibi bir tehditle baş başa olduğunu, iklim krizinin kuraklığı da beraberinde getirdiğini ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentin de büyük bir kuraklıkla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Soyer, “Bu nedenle suyumuzu mutlaka çok daha dikkatli, çok daha özenli kullanmak zorundayız. Gerçi bir yanda pandemi var. Bu nedenle hijyenden dolayı su kullanımının artması söz konusu. Ama hijyen daha çok su tüketmek anlamına gelmiyor. Daha doğru ve yeterli suyla hijyen sağlanabilir. Ben tüm İzmirlileri bu konuda duyarlılık göstermeye, suyu tasarruflu kullanmaya davet ediyorum” diye konuştu. Başkan Soyer, yurttaşların titiz bir şekilde su konusunda tasarruf yapmasını istedi. İZSU Genel Müdürlüğü Su Arıtma Dairesi Başkanı Hakan Alpsoykan da şunları söyledi: “Barajın yüzey alanı tam dolu olduğunda 24,5 kilometrekare ve hacmi de 306 milyon metreküptür. Senelik bu barajdan 90 milyon metreküp su alıyoruz. Eğer hiç yağmur yağmazsa suyumuz 320 gün kadar yetecek.”

En kalitesiz hava Düzce'de

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme Merkezi’ne bağlı Sürekli İzleme Merkezi verilerine göre Türkiye’nin en kalitesiz havası Düzce‘de ölçüldü. Düzce’de temiz hava için 0 ila 50 arasında bulunması gereken endeks değeri 174’e kadar yükseldi. İkinci sırada 172 ile başkent Ankara yer aldı. En kalitesiz havaya sahip üçüncü şehir ise 171 endeks değeri ile Hakkari oldu. Havası en temiz şehir ise Bursa oldu. Bursa’da hava kalite endeksi 10 olarak ölçüldü. Türkiye’nin 4 büyükşehirlerinden birisi olan İstanbul’da hava kalitesi 96 ile ölçülerek orta derecede olurken, İzmir’de 111 endeks ölçümü ile havası hassas olarak görüldü. 

Akkuyu'da inşaat sürüyor

Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin inşaatı, halkın tepkisine ve bilim insanlarının “Geri dönüşü olmayan felaketlere neden olacak” açıklamalarına rağmen sürüyor. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, Akkuyu Nükleer Santralı’nın hukuken geçerli bir ÇED raporu ve hukuken geçerli bir üretim lisansı olmaması ile ilgili açtıkları davaya katılım çağrısı yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden ÇED süreci başlatılması için yapılan idari başvuru Bakanlık tarafından reddedilmişti. Davanın ilk duruşması öncesinde açıklama yapan Avukat Atal, santralın zeminine dikkat çekti: “Her biri 14 bin ton ağırlıkta olan 4 reaktör zemine binmeden, zemin betonu 2018’de kendiliğinden çatladı. Olası bir kaza halinde Mersin’e 8, Adana’ya 12, tüm Ortadoğu’ya 48 saatte radyasyon yayılacak. Akkuyu Projesi daha fazla zarara neden olmadan derhal durdurulmalı. Tarihi ve yok edici hatada ısrardan vazgeçilmeli” dedi.