Adana’da yapılması planlanan kömürlü termik santrala karşı kampanya devam ediyor

-
Aa
+
a
a
a

Doğu Akdeniz Çevre Platformu adı altında bir araya gelen 20 çevre kuruluşunun, Adana’da kurulması planlanan kömürlü termik santrala karşı yürüttüğü kampanya devam ediyor.

Gezegenin Geleceği: 11 Eylül 2020
 

Gezegenin Geleceği: 11 Eylül 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Doğu Akdeniz Çevre Platformu adı altında bir araya gelen 20 çevre kuruluşunun, Adana’da kurulması planlanan kömürlü termik santrale karşı yürüttüğü kampanya devam ediyor. Change.org/AdanayaTemizHava adresindeki kampanyada imzalar 50 bine yaklaşırken Hunutlu Termik Santrali’nin baca tasarımında değişiklik yapıldığı ve yeni tasarımda bacanın soğutma kulesi içine alındığı ortaya çıktı. Yapılan bu değişikliklerin ÇED Raporu’nda yer almadığını söyleyen çevre kuruluşları, termik santralin neden olacağı hava kirliliğini, kıyıya ve denize etkilerini öngörüp buna göre önlemler öneren bir belge olan ÇED raporunun geçersiz kaldığını söylüyor ve sürecin yeniden başlamasını talep ediyor. Kampanya sayfasında paylaşılan ve imza atanlara gönderilen e-postadaki metinde şu ifadelere yer veriliyor: “Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi tarafından yapılan analize göre yeni baca ile sağlık etkileri azalmıyor hatta bir miktar artış bile söz konusu. Ayrıca bacaların soğutma kulesinin içerisine alınması hava kirletici ikincil partikül maddelerin miktarını artırabilir ve hava kirletici emisyonlar çok daha geniş bir alana yayılabilir. Bu değişiklik nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunduk ve yeni bir ÇED raporu hazırlanana kadar santral inşaatının durdurulmasını talep ediyoruz. Ayrıca inşaat devam ederken santrale ait imar planları da yeniden değiştirildi. Plan değişikliğinde santralin su alma ve su deşarj yapıları iptal edilmiş görünüyor. Bu şartlar altında soğutmayı gerçekleştirebilmek için santralin nereden su temin edeceği belli değil. Termik santral gibi etkileri sadece bulunduğu yörede değil, çok daha geniş bir bölgede hava, su ve toprakta hissedilen bir tesisin, bu şekilde plansız ve kuralsız şekilde ilerlemesi son derece endişe verici” dendi. Kampanya Change.org/AdanayaTemizHava adresinde. 

 

- Çatalca’da, Kuzey Ormanları’nın da yer aldığı bölgede bir taş ocağının, 1600 yıllık Antik Roma Su Yolu’nu tahrip ettiği ortaya çıktı. Kuzey Ormanları Savunması, bu ocağın daha fazla zarar vermeden kapatılmasını ve sorumlular hakkında cezai işlem başlatılmasını talep eden bir kampanya başlattı. Change.org/AntikRomaSuYoluKorunmali adresindeki kampanyada şu bilgilere yer veriliyor: “1600 yıllık ‘Antik Roma Su Yolu’, hukuk dışı bir şekilde taş ocağı tarafından tahrip edildi ve edilmeye devam ediyor. İstanbul Kuzey Ormanları dahilindeki Çatalca - Kalfaköy’de bulunan kuvarsit ve kuvars kum ocağı, 1600 yıllık ‘Antik Roma Su Yolu’ üzerinde kurulmuş olup, faaliyete geçtiği 2006 yılından bugüne antik su taşıma sistemine dair yapılara geri dönüşü olmayan zararlar verdi. Bu hukuk dışı durum belgelenmiş olmasına rağmen, ocak halen aktif ve yıkıma devam ediyor. Bu fevkalade vahim durum Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca da tespit edildi ve bölge koruma altına alındı. Ayrıca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulması talep edildi. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu; maden yolu olarak kullanılan kısımda kalan tarihi yapıların yok edildiğini, herhangi bir kuruma bilgi verilmediğini, maden sahası içinde kalan su yolunun başka noktalarında da kaçak kazı yapılarak tahrip edildiğini tespit etti ve suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Ancak ocak halen aktif ve gerek iş makinalarıyla gerek patlayıcı kullanılarak tarih mirasımız anbean yok ediliyor. Antik mühendisliğin 7 harikasından biri kabul edilen ve kısmi olarak Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanılan bu çok önemli tarih mirasına darbe vuran, orman ekosistemini tahrip eden, yasalara tamamen aykırı bu ocak derhal kapatılmalı ve ‘ÇED gerekli değil’ kararıyla faaliyete geçtiği 2006 yılından bugüne tarihi eserlere verilen zarardan ötürü ilgili kişi ve kurumlar hakkında cezai işlem başlatılmalı.” Kampanya Change.org/AntikRomaSuYolu adresinde. 

 

- Çorum’un Mehmet Dede Tekke Köyü’nde altın madeni şantiyesi kurulmasına yerel halk tepkili. Köy halkına detaylı bilgi vermeden altın madeni şantiyesi kurulduğunu söyleyen Altan Kunduz bu konuda bir kampanya başlattı. Change.org/CorumAltinMadenineHayir adresindeki “Yeni Bir Kazdağları Katliamı Olmadan Altın Arama Çalışmalarını Durdurun” başlıklı kampanyada şu ifadelere yer veriliyor: “Çorum İli, Dodurga İlçesi'ne bağlı Mehmet Dede Tekke Köyü'nde altın madeni aramak için şantiye kurulmuş ve bunu ne köy halkına ne çevre köylülere detaylı bilgi vermeden ve soranlara da Antimon aramak için maden ocağı kuruluyor diye bilgi verilip geçiştirilmiş. Burada kurulacak bir altın madeni ve kullanılacak siyanür ile Kargı, Bayat, İskilip, Osmancık, Dodurga gibi ilçeler ve sonrasında Samsun, olası siyanür kaçağından etkilenebilecek. Doğayı, hayvanları, insanları dolayısıyla tüm canlıları seven herkesi köyümüze davet ediyoruz. Gelin cennet gibi olan köyümüzü bizzat görün” deniyor. Kampanya Change.org/CorumAltinMadenineHayir adresinde.