Adana'da balıkçılar oluklu balina ile karşılaştı

-
Aa
+
a
a
a

Adana'da balıkçılar, kıyıdan yaklaşık 16 kilometre uzakta oluklu balina ile karşılaştı.

Gezegenin Geleceği: 11 Şubat 2021
 

Gezegenin Geleceği: 11 Şubat 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Adana'nın Karataş ilçesinde Karataş ilçesinde Akdeniz'e balık tutmak için tekne ile açılan balıkçılar, kıyıdan yaklaşık 16 kilometre uzakta oluklu balina ile karşılaştı. Bir süre teknenin yanından ilerleyen balinayı gören balıkçılar, heyecanla telefonlarına sarılarak bu anı ölümsüzleştirdi. Balina, birkaç dakika sonra teknenin yanından uzaklaşarak gözden kayboldu. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Çevik, görülen balina türünün 'Balenooptera physalus' olduğunu, genellikle Akdeniz'de İtalya ve Fransa sahillerinde görüldüğünü anlattı. 

Konya'da yer altı su seviyesi 45 metreye indi

Tarım şehri olan Konya’da yer altı su seviyesi yerin 45 metre derinliklerine kadar geriledi. Yeraltı su seviyesinde yaşanan düşüşü değerlendiren Konya Jeoloji Mühendisleri Odası ve Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya Havzası’nda yılda 2 buçuk milyar metreküp yeraltı suyu kullanıldığına dikkat çekerek az su isteyen ürünlerin yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı. DHA'nın aktardığına göre, “Türkiye’nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 10’unu karşılayan kapalı bir havza yapısına sahip Konya Ovası’nda bilinçsiz sulama ve kuraklık nedeniyle yeraltı su seviyesi her geçen gün azalıyor” diyen Prof. Dr. Arık, havzanın kenar bölgelerinde, özellikle kuzeyine doğru alanlarda yer altı suyunun tamamen bittiğini gösteren veriler olduğuna dikkat çekti. Arık, “Konya, adı üzerinde kapalı bir havza ve dışarıdan beslenen bir havza değil. Havzadaki esas su kaynağı yağışlar. Yağışlarda az olduğu için yeraltı suyu çok fazla beslenemiyor. Havza kenarına yaptığımız barajlar ve göletler bir bakıma havzayı besleyen sularında önünü kestiği için beslenme biraz daha azalmış vaziyette. Bunun üstüne birde aşırı su isteyen ürünlerin yetiştirilmesi için aşırı şekilde yeraltı suyu kullanıyoruz. Dolayısıyla süreç tamamen yeraltı suyun aleyhine işliyor” diye konuştu. Konya Havzası’nda artık az su isteyen hatta sulama gerektirmeyen ürünlerin yetiştirilmesi gerektiğini kaydeden Arık, çiftçilerin de bu yöne teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. 

AP'den açık çağrı

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi, AB dışından yapılan karbon yoğun ithalata fiyat koymayı amaçlayan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması hakkındaki pozisyonunu belirledi. Birliğin yasama organı olan Parlamento, bu yeni mekanizmanın, şu anda belli sektörlere bedelsiz karbon emisyonu üretme hakkı veren Emisyon Ticareti Sistemindeki bu karbon emisyonu tahsislerinin yerini alması gerektiği konusunda ısrarlı. Avrupa İklim Eylem Ağı Endüstriyel Dönüşüm Politikası Koordinatörü Doreen Fedrigo, “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, AB endüstrilerinin net sıfır emisyona geçişleri için eşit şartlar sağlamayı ve küresel çapta tüm ekonomilerin de benzer şekilde karbonsuzlaşmasını amaçlıyor.'' dedi. Gerçekleşen oylamada, Avrupa Parlamentosu, endüstrinin ‘hem pastam dursun, hem karnım doysun’ diyemeyeceğini vurguladı. Fedrigo, ''Parlamenterler, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın uygulamaya konması halinde, AB Emisyon Ticaret Sistemi kapsamında kirlilik izinlerinin ücretsiz tahsis edilmesinin tamamen durdurulması gerekeceğini açıkça belirtti. Bu, karbon yoğun endüstrilerin büyük çoğunluğunu, neden oldukları iklim hasarını karşılamaktan koruyan boşluğu kapatmak için açık bir çağrı” dedi. 

Düden'de balık ölümleri sürüyor

Antalya'nın dünyaca ünlü iki düden şelalesini içine alan Düden Çayı’nda üç haftayı aşkın süre önce ortaya çıkan köpüklenme ve kötü kokuyla birlikte balık ölümleri de devam ediyor. Kentteki demokratik kitle örgütleri ve meslek odaları ile birçok yaşam savunucusunun katılımıyla ‘Düden Şelalesi ve Çayı Su Kirliliği Önleme ve Koruma Komitesi’ oluşturuldu. DHA'da yer alan habere göre, ocak ayının ikinci haftasında ilk olarak Yukarı Düden Şelalesi’nin olduğu bölgedeki vatandaşlar tarafından fark edilen kötü koku ve aşırı köpüklenme olayı sonrasında, kirlilik Düden Çayı boyunca yayılarak 40 metreden denize dökülen Aşağı Düden Şelalesi’ne ulaşıp buradan da denize karıştı. Antalya Valiliği ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan en son duyuruda Düden Çayı’ndan kaynaklı koku ve köpük kirliliği üzerine yapılan denetimlerde 10 işletmeye 2 milyon 598 bin 797 TL idari para cezası uygulandığı ve 10 tesisin faaliyetinin durdurulduğu açıklandı. Çaydaki kirliliğin çözülememesi üzerine bir araya gelen yurttaşlar komite kurdu. Komite çalışmaların bilimsel, katılımcı ve planlı çalışma prensibiyle yürütüleceği belirtilerek, faaliyetlerin 40 günde tamamlanacağı ve proje çıktılarının kamuoyuyla da paylaşılacağını açıkladı.

Öte yandan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Avukat Abdurrahman Tutdere, iktidarın “Adıyaman sulama ve tarımda çağ atladı” açıklamasına tepki gösterdi. 2020 yılı sonu itibariyle Adıyaman’ın tarım topraklarının yalnızca yüzde 13’ünün suyla buluşabildiğini belirten Tutdere, “Adıyaman sulamada da tarımda da ne yazık ki çağ atlayamamış, çağın gerisine düşerek toprakları suya hasret bırakıldı. Adıyamanlı hemşerilerimize hikayeler anlatmak yerine Adıyaman’ın topraklarını bir an önce suyla buluşturun” dedi. Tabii sulamanın tuzlanmaya neden olabileceğini ve doğru sulama yöntemlerinin sudan daha önemli olduğunu belirtelim.