AB'de vergilerin 5 milyar eurosu 41 doğalgaz projesine harcandı

-
Aa
+
a
a
a

AB vergi mükelleflerinin yaklaşık 5 milyar eurosu, boru hatları veya ithalat terminalleri gibi 41 doğalgaz projesine harcandı.

Gezegenin Geleceği: 25 Şubat 2021
 

Gezegenin Geleceği: 25 Şubat 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Uluslararası bir STK olan Global Witness tarafından yapılan araştırmaya göre, AB vergi mükelleflerinin yaklaşık 5 milyar eurosu, boru hatları veya ithalat terminalleri gibi “Ortak İlgi Projeleri” (PCI) olarak bilinen 41 doğalgaz projesine harcandı. Bu meblağın yaklaşık 430 milyon euro üzerindeki büyük çoğunluğu Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya’yı Karadeniz’deki doğalgaz rezervlerine bağlamayı amaçlayan BRUA boru hattına harcandı. Avrupa’nın Rus doğalgazına olan bağımlılığını hafifletmek için tasarlanan BRUA, tahmini 479 milyon euroya mâl olan ilk aşamasında 1,75 milyar metreküp gaz taşımayı hedefliyor. Boru hattının bir bölümü Kasım 2020’de tamamlandı, ancak tamamı Romanya’da ve ne Karadeniz’e ne de ülkenin komşularına ulaşıyor. 

İstanbul'da üç yunus ölü bulundu

AA’dan Hikmet Faruk Başer’in haberine göre,  İstanbul Üniversitesi  Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda M. Tonay, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürlüğünden gelen ihbarla Karaköy’de tırtak türü yunusun ölü olarak karaya vurduğunu öğrendiklerini söyledi. Tonay, yunuslarda ölüm nedeniyle ilgili incelemelerde bulunduklarını anlatarak, şu bilgileri verdi: "Yaptığımız incelemede 3 yetişkin erkek tırtak bireyinin ölümlerinin üzerinden en fazla yarım gün geçtiğini ve ölüm sebebinin balıkçılık etkileşimine bağlı ağda boğulma olduğunu belirledik. Ayrıca tırtakların üzerinde balıkçılık etkileşimini gösteren karakteristik ağ izleri net bir şekilde görülmekte, iç organ ve dokulardaki hemorajik yapı, damarların doluluğu ve yemek borusunda bulunan balıklar bu bulguları desteklemektedir. Üçünün de aynı balıkçılık operasyonunda öldüklerini düşünüyoruz. Karadeniz popülasyonu hassas, Akdeniz popülasyonu ise nesli tehlike altında olan tırtak türü yunuslar genellikle açık denizde yaşarlar. Gırgır balıkçılığı aktif bir avcılık olduğundan mantar yakayı batırarak yunusları ağdan çıkarmanın veya operasyonu sonlandırmanın yani ağı mola etmemenin vicdani sorumluluğu balıkçılara düşmekte" diyen Tonay, şu değerlendirmede bulundu: "Çok önemli bir göç yolu olan yani biyolojik bir koridor olan İstanbul Boğazı’nda yeri olmayan endüstriyel balıkçılığın, Boğaz ve çevresinde acilen sınırlandırılması gerekiyor"

Tatlı su balığı türlerinde azalma

WWF - Dünya Doğayı Koruma Vakfı, Londra Zooloji Topluluğu, Küresel Vahşi Yaşamı Koruma Fonu‘nun da aralarında bulunduğu 16 çevre kuruluşunun hazırladığı “Dünyanın Unutulan Balıkları” başlıklı raporda, tatlı su balığı türlerinde dramatik bir azalma olduğu belirtildi.  BBC‘den Helen Briggs‘in aktardığı rapora göre, bu hayvanlar yok olma riskiyle karşı karşıya. Raporda 80 tatlı su balığı türünün yok olduğu, sadece geçen yıl 16 türün ortadan kaybolduğu vurgulandı. Son 50 yılda göçmen balık nüfusunun dörtte üç oranında azaldığı da belirtildi. Aynı dönemde “mega balıklar” diye bilinen daha büyük türlerin nüfusu ise yüzde 94 düştü. Milyonlarca kişi olta balıkçılığı ve evcil hayvan ticareti yoluyla tatlı su balıklarına gıda ve geçim kaynağı olarak bağımlı. Ancak balık sayısı; kirlenme, sürdürülebilir olmayan balıkçılık ve baraj inşası gibi birçok nedenle azaldı. Tatlı Su Yaşam Alanları Vakfı’ndan Dr. Jeremy Biggis de tatlı su biyolojik çeşitliliğini korumak için hem büyük, hem de küçük tatlı su alanlarının  koruma altına alınması gerektiğini kaydetti.

İki küresel soruna çözüm aranıyor

Etiyopya, Çad ve Zambiya, 20 büyük ekonomiden oluşan Grup tarafından desteklenen yeni bir Ortak Çerçeve kapsamında kredi sağlayanlarla görüşmeler başlattı. Bu süreç, bazı durumlarda borçların azaltılmasına yol açabilir. Koronavirüs salgını, salgından önce halihazırda büyük ölçüde borçlu olan birçok ülke için durumu kötüleştirdi; gelirleri azaldı, harcama arttı ve aşılama oranları gelişmiş ekonomilerin çok gerisinde kaldı. Çin, ABD ve diğer G20 ülkeleri başlangıçta dünyanın en yoksul ülkelerine Borç Hizmeti Askıya Alma Girişimi kapsamında geçici ödeme muafiyeti sundu. G20 ayrıca, sürdürülemez borç stoklarıyla mücadele etmek için tasarlanmış yeni bir çerçeve de başlattı. Dünya Bankası ve IMF birçok yoksul ülkenin ağır borç yükünü azaltma veya yeniden yapılandırma ihtiyacı ile iklim değişikliğine neden olan fosil yakıt emisyonlarının azaltımı ihtiyacı olan iki küresel sorunu birlikte ele alacak. İklim değişikliğini borcu yeniden yapılandırma sürecine dahil etmenin, egemen kredi sağlayanları ve hatta özel alacaklıları, sürdürülebilir kalkınma ve iklim hedeflerine yönelik ilerleme karşılığında, ağır borçlu yoksul ülkelerin borçlarının belirli bir yüzdesini silme konusunda motive etmeye yardımcı olabilir. 

Bu arada 27-28 Şubat tarihleri arasında Ekoder Ekolojik Yaşam Derneği, Ersöz Çiftliği, Kırklareli Kent Konseyi, Nilüfer Kent Konseyi, Organik Türeticiler Grubu, Ovacık Köyü Kadın Tohum Derneği, Toprak Ana Platformu, Vicdan Anne Bahçesi ve Yenes Çiftliği bir araya gelerek yürüttüğü “Sosyal Mesafeler Tohum Takas Şenliği”  Zoom ve Youtube üzerinden gerçekleşecek. Etkinlikte çocuklar için de atölyeler var. Etkinliğe Her Şey Bir Tohumla Başlar sosyal medya hesaplarından erişilebilir.