İran Millî Takımı sahaya çıkmadan mağlup oldu

-
Aa
+
a
a
a

Milat Bülent Kılıç, Fizan Ekspresi’nde devrimcilerin Dünya Kupası reaksiyonlarından, rejimin eylemcilere müdahalelerinden ve İran’daki eylemlerin güncel durumundan söz ediyor.

İran Millî Takımı
İran Millî Takımı sahaya çıkmadan mağlup oldu
 

İran Millî Takımı sahaya çıkmadan mağlup oldu

podcast servisi: iTunes / RSS

İran’da eylemlerin başlamasından bu yana, Dünya Kupası’nda İran Millî Takımı’nın nasıl bir tutum sergileyeceği merak konusuydu. Ancak Dünya Kupası’nın başlamasından önce İran Millî Takımı’nın rejime bağlılığını gösterecek ziyaretlerde bulunması insanların umutlarını yitirmesine sebep olmuştu. Halk, İran Millî Takımı’nı artık kendilerinin değil rejimin takımı olarak görmeye başladı. İngiltere’yle gerçekleşen karşılaşma esnasında millî marşlarına eşlik etmemeleri bile sporcuların rejim karşıtı halk gözünde itibarlarını geri kazanmasına yardımcı olmadı. İngiltere’ye karşı mağlup olmalarının ardından İran halkı sevinç gösterilerinde bulundu. Futbol eleştirmenleri İran Millî Takımı’nın sahaya çıkmadan mağlup olduğu yorumlarında bulundu.

Bu hafta İran'da yaşanan en büyük eylemler Madabad kentinde gerçekleşti. Gündüz halka daha az müdahale olsa da havanın kararmasıyla rejim güçleri evlere ateş açmaya başladı. Eşzamanlı olarak pek çok farklı noktada eylemler devam etti. 

Beluçlar bu dönemde ciddi kayıplar verdi. Beluçlar’ın lideri topluluğuna eyleme tam destekte bulunmaları üzerine çağrıda bulundu. Rejim, Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu bölgelere müdahalelerinde bir üst düzeye geçti ve ağır silahlar kullanmaya başladı. İran'da gerçekleşen eylemler birden fazla grubun bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir insan hakları, emek ve özgürlük mücadelesi. Bu zamana kadar bağımsız olarak hiçbir eylem yapmamış gruplar bir araya gelerek rejime karşı direniş gösteriyor.

Rejim müdahaleler esnasında ölen herkes için bir kılıf uyduruyor. Aynı zamanda törenle defin gerçekleştirilmesinin önüne geçmek için cesetleri çalıyor ve yaralılar için bağışlanan kanları alıkoyuyor.

Son dönemde İran'da, önceki yıllarda gerçekleşen savaşlar sırasında ortaya çıktığı iddia edilen ve gösterileri bastırmakta rol oynayan Nesha isimli bir örgütten bahsediliyor. Bu örgüt gösteriler sırasında veya kendi müdahaleleri esnasında çekilmiş tüyler ürpertici videoları internette dolaştırmalarıyla ünlü. Kendilerine “İslam coğrafyasının gönüllü kuvvetleri” diyorlar. 

İran’ın tanınan iki kadın oyuncusu Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi rejime karşı sokağa çıktı ve gözaltına alındı. Eylemciler Humeyni'nin müzeye dönüştürülen evini ve mollalarının merkezini ateşe verdi. Ancak bu esnada insanlara hiçbir zarar vermediler. Devrimciler sınır ötesi iletişimi kısıtlamak için rejimin kullandığı hatlara zarar veriyor. Bu şekilde rejime ekonomik kayıp yaşatıyorlar. 

Son haftada grevler yaygınlaşmaya başladı. Eylemlerde yaralanan insanlar hastanelere götürülemediği için ilaç toplama kampanyalar var. Ancak İran’da çok ciddi bir ilaç krizi de var ve eylemlerden önce olduğu gibi rejim bu durumu da önemsemiyor.