Şansölye Scholz’a açık mektup: Daha fazla iklim koruması için çağrı

Editörden
Aa
a

Mektup, Perşembe günü Elbe tüneline girişi kapatan “son nesil”i ima ediyor.

240’tan fazla politikacının yanı sıra bilim, din ve toplum temsilcileri, iklimin korunması konusunda daha fazla çaba gösterilmesi için Başbakan Olaf Scholz’a (SPD) açık bir mektupla çağrıda bulundu. “Ne kadar gecikirsek, beklememizin sonuçları o kadar ağır olur. Şimdi harekete geçmek bizim görevimiz” ifadelerinin yer aldığı mektup, Der Spiegel tarafından Çarşamba günü açık çevrimiçi imza kampanyasının başlatılmasından önce elde edildi.Son Nesil” iklim hareketine dayanılan çağrıda “Biz, karşı karşıya bulunduğumuz insan kaynaklı iklim krizi üzerindeki kontrolümüzün küresel olarak kaybedilmesi tehdidini durdurabilecek son nesildeniz” ifadeleri yer alıyor.

İklim bir ‘sorun’ değildir. İklim, partiler üstü, devletler üstü ve tarihsel olarak benzeri görülmemiş bir görevdir” diye yazıyor Spiegel’e göre çağrıda. Altyapının uyarlanmasının devasa bir görev olduğu belirtiliyor. İmzacılar, “Bu büyük dönüşüm için, şimdi hızımızı çok büyük ölçüde artırmamız önemlidir” diye vurguluyor. Söz konusu olanın enerji arzını dönüştürmek, binaları yalıtmak, fosil yakıtlar olmadan ulaşımı sağlamak ve enerji tasarrufu yapmak olduğu belirtiliyor. “Derhal, kapsamlı, kararlı eylem gerekiyor. İmzacılar olarak bizler, siyasi sorumlu olarak sizden bu eylemi görmek istiyoruz” deniyor.

Habere göre CDU’dan imzacılar arasında İklim Birliği Başkanı Heinrich Strößenreuther, Konstanz Belediye Başkanı Ulrich Burchardt, eski Çevre Bakanı Jürgen Becker ve eski CDU Genel Sekreteri Ruprecht Polenz yer alıyor. Yeşiller’den Katja Dörner (Bonn), Belit Onay (Hannover), Uwe Schneidewind (Wuppertal) ve Stefan Fassbinder (Greifswald) gibi şehir yöneticileri de imzacılar arasında yer alıyor. Çağrı metninin imzacılarına SPD ve Sol Parti’den bazı politikacılar, önde gelen çevreciler ve enerji uzmanı Claudia Kemfert de katıldı. Eyleme çok sayıda bilim insanı ve doğa koruma derneği temsilcisinin yanı sıra Nürnberg’den Cizvit rahip Jörg Alt da katılıyor.

Claudia Kemfert’ten Scholz’a eleştiri

Çarşamba günkü Orta Almanya Radyo ve Televizyon kuruluşu (MDR) –Aktuell’deki iklim podcast’inde ekonomist ve çevre uzmanı Claudia Kemfert, Scholz’un iklim politikasını sert bir şekilde eleştirdi. Onun için o, iklim felaketi şansölyesiydi. Beyan ettiği şey sadece kulağa hoş geliyor ama inandırıcı değildi. Aslında, trafik ışığı koalisyonu, iklimin korunması söz konusu olduğunda bir beyan politikasına geçmişti. “Burada gerçeği, şeffaflığı özlüyorum” diye ekliyordu Kemfert. Bireysel alanlar için iklim hedeflerinin yumuşatılmasını son derece sorunlu olarak nitelendirdi ve ulaşım politikasında bir dönüşüm öngörülmediğini belirtti. 144 hızlandırılmış otoyol projesi söz konusu olduğunda, yanlarına güneş panelleri koymanın da bir anlamı yoktu ona göre. Projeyi “Burgerdeki marul yaprağı, beslenme alışkanlığında bir değişiklik değildir” diyerek yorumladı.

Geçen hafta, SPD, Yeşiller ve FDP, iklim koruma koalisyon komitesinde, diğer şeylerin yanı sıra, otoyolların 144 noktada genişletilmesini hızlandırma, demiryolu ağına milyarlarca dolar yatırım yapma ve iklim koruma kurallarını gevşetme konusunda anlaştılar. Otoyol projelerinin hızlanması ve bireysel sektörler için katı iklim hedeflerinin yumuşatılması çevreciler tarafından eleştirildi. Anlaşmanın ardından Yeşiller’in önde gelen siyasetçileri, üzerinde anlaşmaya varılan önlemlerin, ulaşım sektöründeki iklim hedeflerini tutturmak için yeterli olmadığını açıkça ifade etmişlerdi.