Türkiye'de Uluslararası Barış Buluşması

-
Aa
+
a
a
a

 Uluslararası ünlü isimler barış için Türkiye'de toplanıyor

İstanbul, 21 Ocak

İngiltere, Almanya, Yunanistan, İsrail, İsveç, Yugoslavya ve ABD gibi dünyanın değişik ülkelerinden barış yanlısı bir heyet, Türkiye’deki çeşitli barış girişimcilerinin ortak davetlisi olarak, Türkiye’nin Irak savaşına katılmama konusundaki kararlılığını desteklemek için 24 Ocak tarihinde Türkiye’ye geliyor.

11 Eylül saldırılarında yakınlarını kaybetmiş Amerikalıların kurduğu Barışçı Yarınlar üyesi Ryan Amundson, ünlü Alman şarkıcı Konstantin Wecker, İsveçli tanınmış yazar Jan Myrdal, Filistin-İsrail konusunda uzman siyaset bilimci Norman Finkelstein, anti-nükleer çalışmalarıyla üç kez Nobel Barış Ödülü adayı olan Oxford Araştırma Grubu başkanı Scilla Elsworthy, Yugoslav iç savaşının tanıklarından ve barış hareketinin önde gelen isimlerinden Obrad Savic ve Marijana Komarcevic gibi isimlerin oluşturduğu heyet, 24-28 Ocak tarihleri arasında ülkemizde olacak ve üç gün boyunca Türkiye’deki barış etkinliklerine katılacaklar.

25 Ocak Cumartesi günü Barış Girişimi tarafından düzenlenen 100’ler Meclisi’nde ve 26 Ocak Pazar günü Boğaziçi Üniversitesi’ndeki Barış Forumu’nda savaş deneyimlerini ve planlanmakta olan Irak savaşı hakkındaki görüşlerini dile getirecek olan katılımcılar, 27 Ocak Pazartesi günü Meclis’i ziyaret edecekler.

25 Ocak Cumartesi günü 11.00-15.00 saatleri arasında Lütfi Kırdar Kongre Salonunda toplanacak olan 100’ler Meclisi, içinde akademisyenler, yazarlar, öğrenciler, işçiler, doktorlar, hukukçular, işadamları ve kadınları, medya çalışanları ve işsizlerin de bulunduğu 20 ayrı meslek grubundan 100’er temsilcinin katılacağı, yaklaşık 2000 kişilik bir barış buluşması olacak. Meslek grubu temsilcilerinin sunacağı kısa bildirilerin ardından ortak bir barış bildirisi okunacak: Barış için 100’ler Bildirgesi.

26 Ocak Pazar günü, 15.00-18.00 saatleri arasında Boğaziçi Üniversitesi Büyük Toplantı Salonu’nda (BTS) iki panellik bir Barış Forumu düzenlenecek. Bu forumda konuşacak olan uluslararası barışçılar yaşadıkları savaş deneyimlerini, 11 Eylül, İsrail-Filistin sorunu ve Irak’a dair izlenimlerini ve planlanan savaş hakkındaki görüşlerini dile getirecekler. Konuşmalar anında Türkçe’ye çevrilecek.

Pazar akşamı, Babylon’da gerçekleşecek olan Barış Gecesi’nde Türkiyeli ve yabancı müzisyenler sahne alacaklar. Aynı zamanda Türkiyeli müzisyenler tarafından bestelenen ve farklı grupların birlikte söyleyeceği savaş karşıtı bir şarkı ilk olarak bu gece seslendirilecek.

27 Ocak Pazartesi günü, uluslararası barış delegasyonu Ankara’da Meclis’i ziyaret ederek iktidar ve muhalefet partilerinden Amerika Birleşik Devletleri’nin asker konuşlandırma ve üslerin kullanımı yolundaki taleplerini kabul etmemelerini, barış yolundaki çalışmalarını sürdürmelerini isteyecek.

Uluslararası katılımcılar:

1) Norman Finkelstein - siyaset bilimci/yazar, Chicago DePaul Üniversitesi'nde öğretim üyesi (ABD) Kitapları: Image and Reality of the Israel-Palestine Conflict (Verso, 1995), The Rise and Fall of Palestine (University of Minnesota, 1996), Ruth Bettina Birn ile birlikte, A Nation on Trial: The Goldhagen Thesis and Historical Truth (Henry Holt,1998) ve The Holocaust Industry: Reflections on the Exploitation of Jewish Suffering (Verso, 2000).

Yazarın kitabı Soykırım Endüstrisi: Yahudi Acılarının İstismarı ismiyle 2001 yılında Söylem Yayınları tarafından yayınlanmıştır. http://www.normanfinkelstein.com 2) Scilla Elsworthy - Küresel ve yerel güvenlik konularında çalışmalar yapan Oxford Research Group'un Başkanı, anti-nükleer çalışmalarıyla 3 kez Nobel aday olmuş bir araştırmacı (Britanya) http://www.oxfordresearchgroup.org.uk/ 3) Peter Curman - Şair/gazeteci (İsveç) http://www.petercurman.com 4) Jan Myrdal - Yazar (İsveç)Türkçe’ye çevrilmiş kitabı:  Hain Bir Avrupalının İtirafları (Türkiye İş Bankası Yayınları) 5) John Hipkin - Campeace (Cambridge Campaign for Peace) delegesi (Britanya) 6) Ryan Amundson - 11 Eylül’deki saldırılarda yakınlarını kaybedenler tarafından kurulan Peaceful Tomorrows grubunun temsilcisi (11 Eylül'de erkek kardeşini kaybetmiş) (ABD) 7) Obrad Savic - Felsefeci/Yazar, Belgrad Circle dergisinin editörü (Yugoslavya)

Derlediği kitaplar: Balkan As Metaphor: Between Globalization and Fragmentation (2002, MIT Press, Dusan Bjelic ile birlikte), The Politics of Human Rights (1999, Verso), ve The European Discourse of War (1995) 8) Michael Simmons - American Friends Service Committee Avrupa Bölgesi Direktörü.

9) Marijana Komarcevic – Siyahlı Kadınlar Temsilcisi (Women in Black) (Yugoslavia)

10) Dusan I. Bjelic – Kriminoloji profesörü, University of Southern Maine, ABD (Geçen ay Irak’i ziyaret eden ABD’li akademisyenler grubundan)

11) Prof. Ursula Schum Garling (Alman Barış Hareketi Sözcüsü)

12) Suzanna Bötte (Alman Barış Hareketi temsilcisi)

13) Konstantin Wecker (Sanatçı, Almanya)

Daha detaylı bilgi için:

Ayse Berktay [email protected]Tel: 212-293 63 06 212- 292 97 65 532-721 04 91

Aydın Engin [email protected]Tel: 532-324 96 56

Suade Taşlıca [email protected] Tel: 212-293 63 06 212- 292 97 65 532-494 35 45