Modena'da Felsefe Festivali

-
Aa
+
a
a
a

Nilüfer Uğur-Dalay

 

Modena orta İtalya’da bulunan Emilia Romagna bölgesinda bir Ortaçağ kentidir. Bu bölgede yer alan diğer kentler Bologna, Parma(parmiggiano peynirinin ismini aldığı kent) gibi önemli Ortaçağ yerleşkeleridir. Kuzeyinde Milano kentinin de içinde bulunduğu Lombardia bölgesi, güneyinde ise Floransa kentinin de bulunduğu Toscana bölgesi bulunmaktadır.

 

Modena’da, bu yıl 19-21 Eylül tarihleri arasında Belediye, üniversiteler ve Sanayiciler Birliği gibi çok sayıda kurulusun katılımı ile III. Felsefe Festivali düzenlendi. Ücretsiz ve önceden yer ayırtılmadan halka, dinleyicilere açık olan bu festival kapsamında yaklaşık 100 etkinlik gerçekleştirildi. Sabah saat 9'da başlayan festival etkinlikleri gece saat 23’lere kadar sürdü.

 

2001 yılında festivalin konusu “mutluluk,” 2002 yılında “güzellik” iken, bu yıl  “yaşam” olarak belirlendi.

 

Her yıl olduğu gibi bu yıl da ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda felsefeci, ilahiyatçı, antropolog, psikanalist, sosyolog, genetik ve biyoetik uzmanı üç gün boyunca yaşam hakkında üniversitelerde ders verdi, halkın da söz söyleyebildiği tartışmalara katıldı, metinler okudu, yaşama ait tanıklıkları dile getirdi.

      Modena, 200 bin nüfuslu tarihi bir üniversite kenti

Ayrıca sergiler, konserler düzenlendi, film gösterileri ve edebiyat tartışmaları yapıldı. Bütün bu etkinlikler hep yaşam üzerinde odaklandı.

 

Lucaks’ın öğrencisi olan Macar felsefeci Agnes Heller, Cambridge Üniversitesi’nden antropolog Jack Goody, Alman teolog Jürgen Moltman, Fransız felsefeciler François Jullian ve Michel Maffesoli, “esnek insan”ın eleştirmeni Amerikalı Richard Sennett vepsikanalist felsefeci Umberto Galimberti’nin yanı sıra çok sayıda İtalyan çağdaş düşüncenin ustaları/hocaları üç gün boyunca düşüncelerini kürsülerde, meydanlarda geniş kitlelerle paylaştı.

 

Neleri konuşmuşlar, tartışmaya, düşünmeye açmışlar, yaşama dair nelere değinmişler?

 

Yaşamın etik ve teolojik anlamları üzerinde, insanın varoluşu hakkında, yaşadığımız zaman ve an üzerinde konuşuldu. Katılımcılar doğa ile kültür, insan doğası ile farklı cinsler arasındaki, yaşam ile ölüm, zaman ve sonsuzluk arasındaki ilişkiler üzerine düşünmeye yöneltildi. Biyoetik ve biyogüç konusunda, bedenin politik kullanımı ile ilgili, insanlık ile haklar, gerçek yaşam ile ahlaki yaşam arasındaki ilişkiler irdelendi.

 

Yaşamın teolojik anlamı, “dünyaya getirme”nin ve “canlı bir varlığı yaşatma”nın “koruyup kollama”nın psikolojik yanı üzerinde duruldu. Ve bütün bunlar Avrupalı olmayan düşünce sistemlerinden de örnekleme yapılarak irdelendi. Üniversite anfileri, toplantı salonları, açık hava salonlarının dışında tren istasyonları, otobüs garajları gibi kamuya açık yerlerde de etkinlikler düzenlenerek çok sayıda kişinin düşünsel katılımı sağlandı.

 

Konu başlıkları bize etkinliğin ipuçlarını verecek nitelikte:

            Felsefe okumak/yaşamı okumak

            Yaşamın değeri olarak insanlık

            Ölümden daha güçlü olan yaşam

            İnsanlık biçimleri ve yaşama tutunabilirlik

            Felsefi ve klinik biyoetik

            Bioloji ile biyografi özdeşliği

            Biyopolitik ve özgürlük: zor bir eşanlılık

            Görünümden düşünceye

İçsel hayat

            Yaşamayı bilmek

            Herseye karşın yaşıyorlar

            İkilemli yaşam

            Yaşam ne ki

            Yaşam belirtileri

            Yaşam atlası

            Yaşam alanları

Güzelliğin feylesoflar

Yaşam çok güzel bir melodidir

Tatlım! Senin yaşamın bir şarkı

            Bakma düşüncesi- sinemanın filozofları

            Luciano Berio’yu anmak

 

Bütün bunlara ek ne denebilir ki “yaşasın yaşam”dan başka?