Marmaris'te orman katliamı yapılıyor, bakanlıklar birbirinden habersiz

-
Aa
+
a
a
a

26 Mayıs 2008

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un, Marmaris-Osmaniye Köyü'nün ormanlık alanlarında manganez maden ocağı ruhsatı verilmesine ilişkin soru önergesine verilen yanıtlar, konuyla ilgili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasındaki eşgüdümsüzlüğü ortaya koydu. Dört bakanlık aynı soruya dört ayrı yanıt verdi.

Çevreciler tepki gösterdi

'Neslişah' adlı firma, 2007'nin Ocak ayından itibaren İçmeler beldesi ile Osmaniye köyündeki 600 hektarlık orman vasfındaki arazide manganez madeni aramak ve rezerv araştırması yapmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gerekli izinleri aldı. Maden çıkarma işlemine hazırlanan firmanın, ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki turizm ve çam balı merkezlerinden Osmaniye köyü sınırları içindeki ormanlık alanda şimdiye kadar yüzlerce kızılçamı kestiği tespit edildi. Marmaris Kent Meclisi'nin başvurusu üzerine 21 Mart'ta bölgeye bir ekip gönderen Muğla İl Tarım Müdürlüğü, yapım aşamasındaki iki ocak yerindeki incelemesini tamamlayıp madenin bölge tarımına olası etkilerini raporlaştırdı.

Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Yenilmez ve Tekniker Tuğrul Yalçın'ın imzasını taşıyan raporda, çarpıcı ifadeler yer aldı. Bunlardan bazıları şöyleydi:

- Ocak için yol açılması çalışmalarında bugüne kadar 900'e yakın kızılçam kesildi

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gerekli izinleri alınan maden nedeniyle 19 bin 320 kızılçamın kesilecek, bu 10 yıllık dönemde 1 milyon 932 bin kg çam balının üretimini engelleyecek ve 15 milyon 456 bin YTL zarara neden olacak.

- Ayrıca 13 bin zeytin, 1000'er incir ve armut ile 500 elma ağacı tozdan olumsuz etkilenecek.

- 12 mahalleye su temin edilen 80 metre derinliğindeki kuyu kirlilik tehlikesi altında

- Yaklaşık 750 metre mesafede yapılan safari (cip-yaya) turları madenden olumsuz etkilenecek

- Madenin çıkarılması düşünülen alanlarda koruma altındaki 'andız' ağaçları bulunuyor. Ayrıca, bölge ekonomisine katkı sağlayan defne, kekik, adaçayı ve karabaş gibi şifalı bitkilerin yanı sıra bal arılarını besleyen yabani çilek, harnup (keçiboynuzu) ve püren bitkisi yoğunlukta yetişiyor

Güler: Üretim ve işletim izni verilmedi

Radikal'de çıkan bu haberin ardından CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Marmaris İlçesi Osmaniye Köyü'nün ormanlık alanlarında manganez maden ocağı için Neslişah isimli bir firmaya izin verilmesiyle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar, Çevre ve Orman, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na soru önergesi verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, CHP'li Topuz'un soru önergesine verdiği yanıtta şunları dedi: "Muğla ili Marmaris İlçesi Osmaniye Köyü ormanlık alanında faaliyette bulunduğu belirtilen Neslişah Madencilik adlı firma ile ilgili incelemede, Maden İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarında söz konusu firma adına Muğla ili Marmaris ilçesi hudutları dahilinde verilmiş herhangi bir maden ruhsatı bulunmadığı tespit edilmiştir. Ancak konunun bölgede Mehmet Pekmez uhdesinde bulunan manganez madeni işletme ruhsat talepli 4. grup ruhsat sahası ile ilgili olabileceği düşünülmekte olup, Mehmet Pekmez tarafından 19 Ekim 2007 tarihinde yapılan müracaat üzerine 15 Ekim 2007 tarihinden itibaren 3 yıl süreli, 4. grup arama ruhsatı düzenlenmiştir. Saha sahibi tarafından söz konusu saha ile ilgili Maden Kanunu'nun 7. maddesi kapsamında alınması zorunla olan ÇED ve GSM izinleri alınmadığı için Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından saha sahibine 'Üretim ve İşletme İzni' verilmemiştir. Bunun yanında Çevre ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere diğer bakanlık, kurum ve kuruluşlardan alınması zorunlu olan izinlerin alındığına dair Maden İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarında herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır."

Eroğlu Güler'i yalanladı

Enerji Bakanı Güler'in verdiği yanıta rağmen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'ndan ise Bakan Güler'i yalanlayan bir yanıt geldi. Bakan Eroğlu da aynı yöndeki soru önergesine "50 bin 384 metrekare manganez arama, 5 bin 416 metrekare pasa döküm ve 6 bin 596 metrekare maden ulaşım yolu olmak üzere toplam 62 bin 396 metrekare orman alanında, yürürlükteki ilgili mevzuat hükümleri kapsamında bakanlığımızca izin verilmiştir. İzne konu alan için taahhütname ve bedeller alınarak yer teslimi yapılmıştır" dedi. Bakan Eroğlu, Muğla Valiliği'nce söz konusu maden ocağıyla ilgili "ÇED gerekli değildir" kararı verildiğini ve ilgili kurumlara bildirildiğiniz de söyledi. İzin verilen alanın Maliye hazinesine ait "devlet ormanı" olduğunu belirten Bakan Eroğlu, sadece ulaşım yolu için 40-50 yaşlarında 401 adet ağacın kesileceğini kaydetti.

Günay: Bakanlığın görüşü alınmadı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, aynı soru önergesine verdiği yanıtla, bakanlığından görüş alınmadığını ortaya koydu. Günay, "Muğla ili Marmaris İlçesi Osmaniye Köyü'nün bir kısmı 'Marmaris ve Çevresi Turizm Alanı' kapsamında bir kısmı ise 'Datça Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde kalmaktadır. Manganez ocağı açılması yönünde yapılan uygulamalara ilişkin Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne müracaat edilmemiş, kurulumuzdan görüş ve izin alınmamıştır. Bahsedilen ormanlık alanda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca Neslişah Madencilik adlı firmaya 'manganez madeni' çıkarmak amacıyla Osmaniye Köyü'nde 12 ayrı noktada verildiği belirtilen ocak açma iznine ilişkin olarak bakanlığımca verilmiş herhangi bir uygun görüş bulunmamaktadır" dedi.

Eker'e ulaşan şikâyet yok

CHP'li Topuz, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e de arıcılığın yoğun olarak yapıldığı, dünya çam balı üretiminin yüzde 70'ini karşılayan bölgeyle ilgili görüşünün alınıp alınmadığını sordu. Bakan Eker ise Muğla Arıcılar Birliği'nin tepkilerine, köylüler ve turizmcilerin bölgede yaptıkları protesto gösterilerine rağmen "madencilik faaliyetlerinin sürdürüleceği alanda çam balı üretiminin sağlandığı ağaçların kesilmesiyle ilgili olarak bugüne kadar bölge arıcılarından bakanlığımıza herhangi bir şikayet intikal etmemiştir. Bakanlığımız ülke arıcılığını olumsuz etkileyecek her türlü girişime karşı gerekli hassasiyeti göstermektedir" karşılığını verdi. (Radikal, anka)

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=879715&Date=26.05.2008&CategoryID=85