Hindistan'da savaş karşıtı hareket

-
Aa
+
a
a
a

Röportaj: Ayça Çubukçu  

 

Shiraz Rustomjee, Bombay’daki ‘Savaş Karşıtları’ koalisyonunun en aktif üyelerinden birisi. Ayrıca, Hindistan’ın Irak’a asker göndermemesi için düzenlenen imza kampanyasının da mimarı.

 

Bize üzerinde çalıştığınız kampanya hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Ne yapmaya çalışıyordunuz ve neler başardınız?

 

Ben şehirdeki birkaç örgütle birlikte çalışıyorum; özellikle de farklı örgütlerin bir araya gelmesinden oluşan ve gevşek bir koalisyon olan ‘Savaş Karşıtları’ adlı bir örgütle. İnsan hakları grupları, sendikalar, kadın grupları ve bunun gibi örgütlerden yaklaşık 40 kadarı, bu ‘Savaş Karşıtları’ pankartı altında bir araya geldi. Biz zaten ilk olarak ABD işgalini protesto ettik ve Irak’tan en kısa zamanda çıkmalarını talep eden bir kampanya örgütledik. Halka açık toplantılar düzenledik, yürüyüşler yaptık ve poster kampanyaları gibi başka kampanyalar da düzenledik. Daha sonra ABD, Hindistan hükümetine Irak’a asker göndermesi için ağır sayılabilecek bir baskı yapmaya başladı. Ve biz buna kesinlikle karşı çıkıyoruz çünkü bunu, ABD’nin kendisine meşruluk sağlama çabası olarak görüyoruz. Başka hiç kimsenin, haksız savaş olarak nitelediğimiz bu savaşta yer alması için bir neden göremiyoruz. Buna karşı çıkmak için de bir kampanyamız oldu. İlginç bir kampanyada, gazetelerde tam sayfa reklamlar verdik. Yüzlerce insan biraraya geldi ve çok küçük miktarlarda paralarla reklam masraflarına katkıda bulundular. Bu kişilerin isimleri, Hindistanlı askerlerin Irak’a gönderilmesine karşı çıkan bildiri-reklamla birlikte yayınlandı.

 

Hindistan hükümetinin ne yapacağını düşünüyorsunuz? Sizce hükümet Irak’a asker gönderecek mi?

           

Hindistan hümümeti --doğrudan bizim kampanyamız nedeniyle olduğunu söyleyemesem de ve kendi nedenleri her ne ise, ki gelecek yıl seçim yılı-- şu anda Irak’a asker göndermeme kararını aldı. Ama dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum çünkü eğer Birleşmiş Milletler kararı olursa pozisyonlarının farklı olabileceğini söylediler. Bunun ABD’ye verilen --eğer BM kararı olursa bunun gerçekleşebileceği ve Hindistanlı askerlerin gönderilebileceği yönünde-- bir sinyal olup olmadığından emin değiliz. Ama biz buna her ne şekilde olursa olsun karşıyız. BM kararı olsa da olmasa da, Hindistanlı askerlerin gönderilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

 

Eğer Pakistan hükümeti Irak’a asker göndermeye karar verirse, Hindistan hükümetinin de Irak’a asker göndermek için fazladan bir baskı altına gireceğini düşünüyor musunuz?

 

Ben bunun o kadar da önemli bir faktör olacağını düşünmüyorum. Zannedersem Pakistan hükümeti asker göndereceğini zaten belirtti. Görebildiğim kadarıyla, şu ana kadar, Hindistan hükümetinin davranışları arkasındaki itici güç temelde siyasal. Kendileri için siyasal olarak tehlikeli olacak bir girişimde bulunmak istemiyorlar çünkü gelecek yıl genel seçim gerçekleşecek. En son isteyecekleri şey, genel seçim ufukta parlarken Irak’ta ölen Hindistanlı askerler. Hükümet açısından bunun en temel itici güç olduğunu düşünüyorum.

 

Bu, Hindistan halklarının büyük çoğunluğunun asker göndermeye karşı olduğu anlamına mı geliyor?

 

Hindistanlıların asker göndermeye kesinlikle karşı olduklarını düşünüyorum. Bu konuda en ufak bir şüphem bile yok. Tüm televizyon programları, tüm gazeteler... aslında, halkın çok büyük bir çoğunluğu sadece asker gönderilmesine değil, aynı zamanda ABD işgaline de karşı çıkıyor. Fikrimizce Hindistan hükümeti işgale karşı güçlü bir tavır sergilemedi. Parlamento işgali kınayan bir kararname geçirdi fakat Hindistan hükümeti işgali yeterince güçlü bir şekilde kınayan hiçbir açıklama yapmadı. Bu noktada, kesinlikle haksız olarak gördüğümüz bu işgali meşrulaştırmak için Hindistan hükümetinin asker göndermesini önermek kesinlikle düşünülmemesi gereken bir şey. Yani sorunuza cevabım evet: karşı konulamaz şekilde genel hissiyat, Hindistanlı askerlerin gitmemesi yönünde. ‘Hindistanlı askerleri gitmelidir’ diyen ses hemen hemen hiç yok.

 

(8 Ağustos 2003 tarihinde Açık Radyo'da Barış Bandı programında yayınlanmıştır.)