Gezegenin Geleceği: 81. Gün

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

 

17 Eylül 2009

Bugün Kopenhag İklim Zirvesine 81 gün kaldı…

 

Ormanların yok edilerek palm yağı ve tohumu için plantasyonlara çevrilmesi en önemli iklim tehditlerinden birisi. Yeni Zelanda’da on dört Greenpeace aktivisti Fonterra isimli süt ürünleri şirketinin hayvanları beslemek amacıyla kullanılmak üzere ithal ettiği palm tohumlarına karşı eylem gerçekleştirdi. Aktivistler, Tauranga’da ihracatı gerçekleştiren Hong-Kong bandralı gemiye çıkıp kendilerini vinçlere ve demire zincirleyerek geminin demir atmasını engelledi. Yeni Zelanda Yeşiller Partisi’nin yaptığı açıklamaya göre, palm tohumları düzenli olarak toksik ve ozona zararlı metil bromitle tütsüleniyor çünkü biyo güvenlik standartları karşılanamıyor. Bu şekilde toksik bir madde besin zincirinde yerini almış oluyor. Palm tohumları hem yağmur ormanlarını yok ediyor, hem de çiftçilere zarar veriyor. Bu tohumların biyo güvenlik için çok ciddi bir tehdit oluşturduğu artık kanıtlanmış durumda. Siz siz olun palm yağı içeren ürünleri kullanmayın.

 

Oxfam, zengin ülkeler fakir ülkelere küresel ısınmayla mücadele için fon sağlamazsa en az 4.5 milyon çocuğun ölebileceğini açıkladı. Şu anda bu ülkelere yalnızca Danimarka, Hollanda ve Birleşik Krallık fon sağlıyor. Oxfam’ın haklı endişesi, şu anda Devlet Başkanları bu konuda karar almazsa, Kopenhag’daki iklim görüşmelerinin başarısızlığa uğrayabileceği yönünde. Oxfam, eğer bu yardım yapılmazsa, 75 milyon çocuğun okula gitme ve 8.6 milyon insanın AIDS tedavisine erişim imkanının yok edildiğini de raporunda açıkladı.

ABD basını, Obama yönetiminin motorlu araçlarda yakıt tasarrufuna ilişkin düzenlemeler yapacağını duyurdu. 2012’de yürürlüğe girecek bu düzenlemelere göre, 2016’da galon başına 35.5 mile ulaşmak üzere her yıl motorlu taşıtlarda ortalama yakıt tasarrufu miktarı belirlenecek. Şu anda ortalama galon başına 25 mil. Bu haber, bazı çevre örgütlerinden övgü aldı. Obama yönetimi, iklim değişikliği görüşmelerinin son aşamalarında somut adımlar atmasını talep edenlerin ciddi baskısı altında.

 

Yine Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Senato, karbondiyoksit salımlarına ülke tarihinde ilk kez sınır getirerek getirecek bir karar hazırlamayı düşünüyor. Eğer böyle bir karar alınırsa, ekonomi tamamen yeniden şekillenecek demektir. ABD Senatosu şu anda AB’nin Emisyon Ticareti Sistemi’ni inceliyor.

Associated Press’e göre, bir ABD yetkilisi, nükleer bombaların küresel olarak yasaklanması için Washington tarafından bir diyalog başlatılacağını açıkladı. Tüm nükleer patlayıcıları yasaklayan Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması, 1996’da silahsızlanma konferansına katılan ve o dönem nükleer enerji veya araştırma reaktörlerine sahip olan 44 ülkenin imzalamasıyla yürürlüğe girecek. Şu ana kadar 35 ülkenin imzaladığı belgeyi, ABD imzalamıyor.

 

Çin Atom Enerjisi Kurumu’ndan bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Çin barışçıl nükleer politikayı benimsemiş. Aynı zamanda diğer ülkelere nükleer enerjinin barışçıl kullanımı ve nükleer silahlanmanın engellenmesi için işbirliği çağrısında bulunuyor.

 

AFP, IUCN’in trajik bir açıklamasını yayınladı. Buna göre her altı Akdeniz memelisinden biri, kentleşme, tarım ve iklim değişikliğine bağlı olarak yaşam alanlarının yok edilmesi nedeniyle bölgesel olarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

 

İtalyan yetkilileri, Mafya’nın batırdığı ve içinde 180 varil toksik atık bulunan bir gemi enkazı buldu. İtalya'nın güney kıyılarında bu şekilde tehlike barındıran 30’dan fazla batık gemi bulunduğuna inanılıyor. Gemide radyoaktif maddelerin de bulunduğu yetkililer tarafından açıklandı. Resimler en az bir varilin zarar görerek bulunduğu yerden deniz yatağına düştüğünü gösteriyor. Akdeniz, dünya denizlerinin %0.7’sini oluşturuyor. Bu kadar küçük bir alanda bile 30 tane toksik atık içeren gemi enkazı bulunuyorsa, tüm denizlerde neler vardır düşünün...

 

Birleşmiş Milletler, bir ton eski cep telefonunun 15.000 dolar değerinde metal içerdiğini açıkladı. Gelişmekte olan ülkelerde büyüyen dev elektronik atık dağlarının ıslah edilebilmesi için dünyanın daha iyi kurallara ihtiyacının olduğu ifade edildi.

 

Daha Salı günü verdiğimiz haberde Norveç petrol endüstrisine gün doğduğunu ve seçimlerde merkez sol partinin yeniden iktidara gelmesiyle kuzeydeki alanların petrol aramalarına açılmasının söz konusu olduğunu söylemiştik. İyi haber Norveç meclisinin, bu karara ciddi anlamda karşı çıktığı, bakalım önleyebilecekler mi? 

 

Ve Kopenhag İklim Zirvesi için son 81 gün, gezegenin geleceği için geri sayım devam ediyor. Sağlıcakla kalın.