Gezegenin Geleceği: 60. Gün

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

8 Ekim 2009

 

Kopenhag İklim Zirvesine 60 gün kaldı.

 

Evet, Dünyanın gelmiş geçmiş en önemli toplantısına tam iki ay kaldı.

 

Maldivler’den ilginç bir iklim protestosu: iklim değişikliğine karşı hükümetler sorumluluk almadığı için Maldivler Hükümeti, 17 Ekim’de gerçekleştirecekleri bakanlar kurulu toplantısını sualtında yapma kararı aldı!

 

Br ada ülkesi olan Maldivler, 2007’de gerçekleştirilen bir BM Paneli’ne göre iklim değişikliği ile sular altında kalacak. 2100’de deniz seviyesi 59 santimetreye yükseldiği zaman sular bütün adaları kaplayacak. Bu tehlikeye karşı Devlet Bakanı Naşid, Avustralya, Sri Lanka ya da Hindistan’dan toprak satın alarak “yeni yurt edinme” ihtimalini gündemde tutuyor. 17 Ekim’deki Bakanlar Kurulu toplantısı için on dört bakan dalış dersi alıyor. 6 metre derinlikte gerçekleştirilecek toplantıda sera gazı salımlarının azaltılması için diğer devletlere çağrıda bulunulması kararı alınacak. Bakanlar, el işaretleriyle anlaşacaklar. Bakalım bu sembolik toplantının iklim liderleri üstündeki etkisi ne olacak.

 

Yalnızca Maldivler değil, Avrupa Birliği ve Brezilya da Kopenhag yolunda tüm ülkeleri daha ciddi iklim hedefleri benimsemeye çağırıyor. Brezilya Başkanı, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin karbon salımlarını azaltmasını istedi, ancak kendi ülkesinin hedefleri konusunda açıklama yapmadı. Ayrıca, Brezilya’nın ormansızlaştırma oranını 0’a düşürmesinin de beklenemeyeceğini belirtti.  Öte yandan Brezilya Başkanı Lulu’nun bu açıklaması kimseyi ikna etmemişe benziyor. Günümüzde et üretimi için yağmur ormanları kesiliyor ve yerinde sığır yetiştiriliyor. Bunu yapan ise dünyanın en büyük dört et üreten şirketi. Gezegenin geleceğini düşünenler dört büyükşirketi bu etleri burada üretmemeye ve satmamaya çağırdı. Çağrıların etkisi ile şirketler, çağrıya uyacaklarını, ormansızlaştırmayı sonlandırmak için sivil topluma destek vereceklerini duyurdular. Bu çok önemli bir haber, çünkü tropik ormanların yok edilmesi, küresel sera gazı salımlarının %20’sinden sorumlu.

 

Daha önce bahsettiğimiz gibi iklim liderleri geçen hafta Bangkok’ta, Birleşmiş Milletler Toplantısı’ndaydı. Bu toplantı, ekonomik krize ilişkin ilginç açıklamalara sahne oldu. Uluslararası Enerji Kurumu, bu yıl küresel karbon salımının %3 azalmış olduğunu, bu gelişmedeki esas pay sahibinin liderlerin kararları değil, ekonomik krizin kendisi olduğunu açıkladı. BM İklim Sözleşmesi Genel Sekreteri Yvo De Boer ise, ekonomik krizin iklim değişikliğiyle mücadele için, bulunmaz bir fırsat olduğunu belirtti. Acaba İkim krizinin gerçek nedeni ekonomik sistemin kendisi ve salımlara göbeğinden bağlı üretim ve tüketim araçları mı?

 

Greenpeace, WWF Türkiye ile birlikte, İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya Bankası Toplantıları ile ilgili hafta başında açıklama yaptı. Dünya Bankası’nın iklim değişikliğini daha da kötüye götürdüğünü duyurdular. 20 yılı aşkın bir süredir, sivil toplum kuruluşları Dünya Bankası’nı yeni, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya çağrıyor. Buna rağmen yapılan son incelemeler, bankanın iklim dostu yenilenebilir enerji yatırımlarının yaklaşık üç katı kadar iklim düşmanı, fosil enerji yatırımları yaptığını gösterdi. Oysa ki bankanın gerçek müşterileri olan ada devletlerinin ve az gelişmiş ülkelerin çağrılarına kulak vermesi gerekir. Onlar sıcaklığın bu yüzyıl sonuna kadar maksimum bir buçuk santigrat derecede artışla sınırlandırılmasını talep ediyor. Ayrıca Dünya Bankası, gelişmiş ülkelerin Kopenhag’da zorlayıcı ve bağlayıcı bir anlaşmaya imza atmalarını sağlamalı. Dünya Bankası’nın Başkanı, Robert Zoellick, toplantıda gelişmekte olan ülkeler şu anki projelerde “tam ortaklık” konumundadır demiş olmasına rağmen ertesi sabah gelişmekte olan ülkelerin enerji çözümlerinin kömürden geçtiğini söyleyerek kendi içinde çelişkiye düştü ve Dünya Bankası’nın borçlandırma stratejisinin özünü ortaya koydu aslında. Banka yöneticileri, proje ortaklarına neden iklim dostu, temiz enerji yöntemleri yerine iklim için en kötü enerji teknolojilerini öneriyor? Gezegenin en savunmasızları 2 derecelik iklim felaketinin bedelini ödeyecek.

 

Hemen bir duyuru yapalım “Aptallık Çağı” film gösterimi teknik bir nedenle 16 Ekim 17:00’ye ertelendi. Son bir duyuru daha, “Gezegenin Geleceği”ni bundan sonra Açık Radyo İnternet sitesinden de dinleyebilirsiniz.

 

Kopenhag İklim Zirvesi’ne son 60 gün, gezegenin geleceği için geri sayım devam ediyor.  Sağlıcakla kalın!

 

Dr. Uygar Özesmi - Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü