Gezegenin Geleceği: 56. Gün

-
Aa
+
a
a
a

12 Ekim 2009

 

İngiltere Parlemento binasına çıkan kırkın üzerinde eylemci “politikayı değiştir, iklimi kurtar” diye pankart açtı. Açıklama yapan Greenpeace İngiltere Genel Direktörü John Sauven: “Tartışmanın derecesini arttırmamız gerekiyor, zira vaktimiz kalmadı” dedi.... nitekim Kopenhag İklim Zirvesine 56 gün kaldı.

 

Büyük şirketler, Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Odası'nı teker teker terk ediyor. ABD Ticaret Odasına üç milyondan fazla işyeri kayıtlı. Oda ABD'nin sera gazı salımlarını azaltması gerektiğini kabul etmiyor. Obama'yı böyle bir planı olduğu için şiddetle eleştiriyor. Bu nedenle Apple, Ticaret Odası'ndan ayrıldığını açıkladı. Daha önce de Pasifik Gaz ve Elektrik, PNM ve Exelon gibi ülke çapındaki şirketler aynı nedenle Oda'dan ayrılmıştı. Nike ise üyelikten istifa etmedi, fakat Oda'nın Yönetim Kurulu'ndaki pozisyonundan istifa etti. Nike, bir süre daha üyeliğini devam ettirip Oda'da olumlu yönde değişikliklere ön ayak olmak istediklerini açıkladı. Nike, uzun zamandır hükümeti iklim değişikliğiyle mücadelesinde destekliyor ve Oda'yla “temel fikir ayrılıkları” olduğunu söylüyor.

 

Greenpeace’in Avrupa Yenilenebilir Enerji Kurulu'yla birlikte yayınladığı yeni tarihli bir rapora göre, eğer Kopenhag'da doğru düzgün bir anlaşmaya varılabilirse, 2030'da temiz enerji sektörü tam 6.9 milyon kişiye istihdam sağlayabilecek. Liderler, Kopenhag'da yenilenebilir enerji kaynakları konusunda küresel ve anlamlı adımlar atılabilirlerse, hem küresel ekonomik gerilemeyi hem de iklim değişikliğini yavaşlatmayı başarabilirler. Şu anda yalnızca Avrupa'da 450 bin kişi yenilenebilir enerji sektöründe çalışıyor. Greenpeace'in EREC'le beraber hazırladığı “Enerji Devrimi” raporunun son haline, www.greenpeace.org adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Hemen hemen tüm ülkeler iklim değişikliğiyle mücadelede somut adımlar atma konusundaki kararlılıklarını göstermeye çalışıyor. Bu ülkelere Norveç de eklendi. Norveç, 2020'ye kadar sera gazı salımlarını 1990'daki seviyenin de %40 oranında altına çekeceğini açıkladı. Bu açıklama, bugüne kadar Kyoto Protokolü'nde Ek 1 ülkesi olarak geçen bir ülkenin verdiği en büyük söz anlamına geliyor. ABD veya Kanada ile karşılaştırdığımızda, çok ciddi bir fark var. İşte tam da bu nedenle bu ülkeyi cesaretlendirmeli ve bu haberi yaymalıyız diye düşünüyorum. Norveç, iklim görüşmelerinde kararlı ve ciddi olunabileceğinin en büyük göstergesi. Acaba hangi ülkeler Norveç'in açtığı yoldan yürümeyi seçecek dersiniz?

 

Harvard Üniversitesi’nin araştırma sonuçlarına göre, tüm dünyada orman yangınlarının çıkma ihtimali, ciddi anlamda arttı. Tek bir orman yangınını kendi başına iklim değişikliğine bağlayamayız ancak sıcaklık seviyesi artan kuraklık, orman yangınlarının başlı başına sebebi olabilir. Çalışma, 2050'de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki orman yangını sayısının %50 artacağını belirtiyor. Ayrıca kuraklık yalnızca dalları değil, toprağın altını da kuruttuğu için, yangın daha etkili ve durdurulması zor olacak. Bu durum aynı iklim kuşağında olan Türkiye için de geçerli olacak.

 

Bangkok İklim toplantılarından da, tıpkı New York'ta olduğu gibi ciddi sonuçlar alınamadı. Fakir ülkeler, zengin ülkeler için net sera gazı salım hedefleri konmadan ve kendilerine fon sağlanması karara bağlanmadan herhangi bir anlaşmayı imzalamayacaklarını duyurdu. Toplantı, Kopenhag yolunda ilerleme kaydetmekten çok iki tarafın arasındaki çizgiyi kalınlaştırmış gibi görünüyor. Hem WWF, hem de Greenpeace bu sonuçsuzluğu eleştirerek, esas konuların karara bağlanmasını önümüzdeki ayki Barcelona toplantılarına bırakmanın hiç de akıllıca olmadığını açıkladı. Barcelona toplantıları, Kopenhag'dan önceki son adım.

 

Hafta sonu arkadaş sohbetleri Obama’nın Nobel Barış Ödülü’nü hakk edip etmediğini tartışmakla geçti... genel kanıya göre Obama’yı cesaretlendirmek için verilen bu ödülü hak etmek istiyorsa Kopenhag’da Dünya’ya kendisini kanıtlaması gerektiği yolunda... Daha önce ödüle adaylığı tartışılan Başbakan Erdoğan ise henüz Kopenhag’a gidip gitmeyeceğini açıklamış değil, Kopenhag’a ilişkin bir hükümet görüşü bile mevcut değil. Hatırlıyorum da Rio İklim Zirvesi ve hatta Johannesburg toplantıları için ülkemizde sivil toplumun içinde bulunduğu önemli hazırlıklar yapılmıştı...

 

Kopenhag İklim Zirvesi’ne son 56 gün, gezegenin geleceği için geri sayım devam ediyor, Türkiye ise yerinde sayıyor... Sağlıcakla kalın!

 

Dr. Uygar Özesmi - Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü

 

Dinlemek için:

 

 

 

İndirmek için: mp3, 6,44 Mb