Gezegenin Geleceği: 53. Gün

-
Aa
+
a
a
a

15 Ekim 2009

 

Kopenhag İklim Zirvesine 53 gün kaldı.

 

Dinlemek için:

 

İndirmek için: mp3, 8.74 Mb.

 

Hayatını hayvanlara ve ağaçlara adayan Congolu Rene Ngongo, “alternatif Nobel’e layık görüldü. Kendi anılarının çocuklarının anısı olamayacağını, çünkü dünyanın hızla değiştiğini ve her şeyin hızla yok olduğunu söylüyor Rene Ngongo. Üstelik bu yüzden de kendini suçluyor; ormanları kurtarmak için daha erken dünyaya gelmesi gerektiğini düşünüyor. Ngongo, Right Livelihood Ödülü’nü – Doğru Yaşam Ödülü’nü - kazandı, ödülün gerekçesi ise şuydu: “O, Kongo yağmur ormanlarını yok eden güçlerle mücadele etmekten çekinmeyecek kadar cesur ve bu ormanların korunması ve sürdürülebilir kullanımı için politik desteği sağlayacak kadar kararlıydı.”

Ngongo dışında Yeni Zelanda’dan bir kişi küresel anlamda nükleer silahsızlanma üstüne yaptığı başarılı çalışmalar için, Avustralya’dan 85 yaşında bir kadın, Afrika’da binlerce kadının sağlığını ve umutlarını iyileştirdiği için ve bir Kanadalı da iklim değişikliğine dair bilinci arttırdığı için aynı ödüle layık görüldü. Ngongo, ödüllerin zamanlamasının çok güzel olduğunu çünkü Kopenhag hazırlıklarının dünya çapında hızla devam ettiğini belirtti. Ngongo, 1994’te ormansızlaştırmanın etkileri üstüne çalışan bir STK kurdu. 1996-2002 Kongo sivil savaşlarında, savaşan tarafların maden çıkarırken çevreye verdikleri zararları araştırdı. Ayrıca 2008’de Greenpeace Afrika kurulduğundan beri Greenpeace Afrika’da siyasi danışman olarak çalışıyor.

 

Adelaide ve Macquarie Üniversiteleri’nin ortak araştırmasına göre, risk altındaki türlerin yetişkin nüfusu 5000’in altındaysa, küresel iklim değişikliği ve doğal yaşam alanlarının yok olması karşısında hiç şansları yok, bu türlerin hepsinin soyu tükenecek.

 

Birçok araştırmanın türlerin devamlılığı için gereken asgari nüfusu yok saydıklarını belirten araştırmacılar, iyileştirmeye çalışılan birçok türün uzun dönemde hayatta kalabilmek için sayıca çok az olduğunu söylediler. Çünkü genetik zenginlik bir türün evrilerek yeni ortama ayak uydurabilmesi en gerekli olan unsur. Sayıca azalan türlerde genetik zenginlik de azalıyor. Onun için bir canlıyı korumak için yok olmanın eşiğine gelinmesini beklememek gerek. Eşik derken, işte Kopenhag da böyle bir eşik...

 

İklim değişikliğinin etkilerinin ve tehlikelerinin farkında olan binlerce insan, haftasonu İngiltere’nin en büyük termik santralini kapatmaya hazırlanıyor. Aktivistler, Cumartesi günü 2000 megavatlık Ratcliffe-on-Soar Termik Santrali’nin etrafında bir araya gelerek faaliyetlerini engellemeye çalışacaklar. Bu eyleme de “Büyük İklim Baskını” adını vermişler. Eylem katılımcılarının büyük kısmı İklim Eylemi için Kamp, “Aptal Uçak” ve “İklim Aciliyeti” adlı gruplardan oluşuyor. Bu eylemi Ağustos’tan beri planlıyorlar. Santral, polisten alana giren herkesi gözaltına almasını talep etti, yeni güvenlik görevlileri aldı ve yeni bir çit sistemi geliştirdi. Ancak aktivistler alana yalnızca karadan değil, sudan ve havadan da giriş yapacaklarını açıkladı. Bakalım Cumartesi günü nasıl bir tabloyla karşılaşacağız?... Alman enerji devi E.ON’a ait santral, yılda 9 milyon tondan da fazla karbon salımına neden oluyor. Yani bu santral İngiltere’nin en büyük karbon kirleticilerinden biri.

 

Greenpeace raporuna göre, Shell, Nestlé, Motorola ve Bridgestone, Çin’in kirlenmesinden sorumlu 18 şirket arasında. Çok uluslu bu şirketler, Çin düzenlemelerini ihlal ederek havayı, su yollarını ve toprağı kirletiyorlar. Greenpeace Çin’in iklim değişikliği kampanyacısı Tianjie Ma, kendi sektörlerinde lider olmayı başaran bu şirketlerin, Çin’deki en temel çevre düzenlemelerine uymayı başaramamalarının çok şaşırtıcı olduğunu söyledi. Kendisine katılmamak elde değil. Kampanyacı, ayrıca,  kamuoyunun bu şirketlerin ırmaklara ve göllere neler döktüğünü ve karşı karşı oldukları riskleri bilmeye hakkı olduğunu da belirtti. Çin yasalarına göre, Çevre Bakanlığı yetkilileri bir şirketin asgari çevre kurallarına uymadığına karar verirse, bu şirketler bu durumu 30 gün içinde kamuoyuna açıklamak zorundalar. Bu sistem, Çin’de Mayıs 2008’den beri uygulanıyor. Greenpeace, benzer bir sistemle ABD’de 20 yılda şirketlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin %61 azaltıldığını açıkladı. Ancak Çin’de uygulamalar sıkı değil. Umarız daha etkili yöntemlerle Çin’de de benzer başarılar elde edilebilir.

 

Kopenhag İklim Zirvesi’ne son 53 gün, gezegenin geleceği için geri sayım devam ediyor. Sağlıcakla kalın!

 

Dr. Uygar Özesmi - Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü

http://uygarozesmi.blogspot.com