Gezegenin Geleceği: 21. Gün

-
Aa
+
a
a
a

16 Kasım 2009

 

Kopenhag İklim Zirvesi’ne 21 gün kaldı.

 

WWF’in yeni bir projesi var "Geleceği Aydınlatan Fenerler". Proje Dünya Saati inisiyatifinin devamı. Çocuklar, bu proje kapsamında, Kopenhag'da gezegenin geleceğiyle ilgili karar alacak olan dünya liderlerine beklentilerini iletiyor. Çocuklar, pek çok kültürde şansın sembolü olan kağıt fenerler üzerine gelecekte nasıl bir gezegende yaşamak istediklerini anlatan resimler yapıyor. Bunlar daha sonra WWF ofislerine gönderiyor. Türkiye'de proje Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından yürütülüyor.  Çocuklar www.wwf.org.tr adresindeki kampanyalar bölümünden indirebilecekleri kağıt fener şablonu üzerinde çalışırken, aileleri onların fotoğraflarını çekiyor. WWF Türkiye, 25 Kasım'a kadar topladığı tüm fenerleri, Konferans boyunca sergilenmek üzere Kopenhag'a gönderecek. Vakfın Genel Müdürü Filiz Demirayak'ın da dediği gibi; Çocuklar, onlara yaşayan bir gezegen bırakmamızı istiyorlar. Ve biz, bunu gerçekleştirmek zorundayız.

 

Greenpeace, yeni yayınladığı İklim Politikaları Rehberi’nde, sanayileşmiş ülkelerin iklim değişikliğiyle ilgili nasıl büyük hatalar yaptıklarını gözler önüne serdi. Geçtiğimiz yıllarda gelişmekte olan ülkeler, büyük adımlar atarak BM iklim görüşmelerinde birçok öneri sundular, bu yoldaki kararlılıklarını gösterdiler. Herkes için iklim umudu olan Obama ise, bir yıllık Başkanlık sürecine “Evet, başarabiliriz”le başlamıştı ama şimdi bu galiba “Hayır, canımız başarmak istemiyor,” oldu. Sarkozy ise, seçim propagandaları süresince tüm gezegeni kurtarmak için sözler vermesine rağmen, seçildikten sonra tüm vaatlerinin “yeşil badana” olduğu ortaya çıktı. Avrupa’nın geri kalanı, yani Merkel, Brown, Tusk ve Zapatero da Sarkozy’den çok farklı değil. Buna karşılık, Güney Afrika, Hindistan, Çin, Brezilya, Endonezya, ellerinden geleni yapıyorlar iklim için. Oysa ki eğer bir Amerikalı, Bir Kenyalı’dan 60 kat daha fazla karbon salımına neden oluyorsa,  çözümü getirmesi gereken ülke Kenya değil ABD. Greenpeace, rehberinde birçok dünya liderlerini, hedeflerine, ekonomilerine, ormanlarına, yasalarına ve yerel hareketlerine göre değerlendirdi. Rehber, merak edenler için, İngilizce olarak www.greenpeace.org ‘da.

 

Geleceğe bir sevgi mektubu gönderebildiğinizi hayal edin, ne söylerdiniz?

Küçük torunlarınıza umut mesajları mı gönderirdiniz, pişmanlık mesajları mı? Mesajınız çok önemli, çünkü geleceğe sevgi mektubu göndermek mümkün! www.loveletterstothefuture.com adresine girerek, bir metin, fotoğraf ya da video yolluyorsunuz. Ardından siteye giren başka insanlar mesajınızı okuyarak oy veriyorlar.  Fikrin babası, yıllardır büyük bir iklim eylemcisi ve bol ödüllü bir bilim adamı olan David Suzuki. Şu anda, Kanada'da, Aralık'ta iklim görüşmelerinde Kopenhag'da kapatılacak ve 100 yıl sonra açılacak bir zaman kapsülü üretiliyor. Siteye gönderilen ve en çok oyu alan ilk 100 mesaj, Kopenhag'da 13 Aralık'ta ünlülerin de katılacağı gecede okunacak ve bu zaman kapsülüne konacak. Ilk 100'de şu an Türkiye'den iki mektup var. Yüzyılda bir kez ele geçen bu şansı yakalamak için www.loveletterstothefuture.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Endonezya Sumatra yağmur ormanlarında üç haftadır bu ormanların kağıt için yok edilmesine, Kopenhag'dan önce dikkat çekebilmek ve liderlere gerekli mesajı iletilebilmek için, iklim kampı yapılıyor. Greenpeace kampı, ilk günden beri medyanın ve ünlülerin ilgisini çekiyor, yerel halkın desteğini topluyor. Ancak Cuma günü sizlere bahsettiğim eylemin ardından kamp, yetkililer tarafından boşaltılmaya çalışıldı. Eylemde, yeni kesilmiş ağaçların üstüne “Obama, bunu durdurabilirsin” pankartı açılmış, en büyük kağıt üreticilerinden olan APRIL, orman katliamını durdurduğunu açıklayana kadar eylemciler kendilerini şirketin kesme araçlarına zincirlediklerini açıklamıştı. Yetkililerin, esas suçlu olan APRIL'i değil, ülkenin ormanlarını ve gezegenin geleceğini savunan iklim aktivistlerini durdurmaya çalışması anlaşılır gibi değil. Çünkü ormansızlaştırma, Endonezya'nın en büyük çevre sorunu. Yalnızca bu sektör yüzünden Endonezya, dünyanın üçüncü büyük sera gazı salım sorumlusu. Aktivistler “Başkan Yudhoyono, ülkemizin sera gazı salımını %41 oranında azaltacağı sözünü verdi, biz de korunması öncelikli alanları işaret ederek kendisine yardımcı oluyoruz” diye konuştular. Eylemcilere, yerli halktan büyük destek var. Polisin kampı dağıtmasını yerel halktan 300 kişi gelip şimdilik engel oldu. Dünyada, her ay bir milyon hektar orman yok ediliyor. Bu de her iki saniyede bir, bir futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alanın yok olması demek.

 

Kopenhag İklim Zirvesi’ne son 21 gün, gezegenin geleceği için geri sayım devam ediyor – sağlıcakla kalın!

 

Dr. Uygar Özesmi - Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü