Arjantin: Penultima

-
Aa
+
a
a
a

Buenos Aires - Roverta’nın barında bütün tango şarkılarını ezberden bilen Susana kadehini kaldırıp “Penultima” diyor. Penultima’nın sözlük anlamı “sondan bir önceki,” ama siz sözlüklerine fazla inanmayın, çünkü Susana içmeye devam etti. Penultima kelimesi de zaten ironiyi içinde taşıyor; hiçbir zaman son olanı göremeyebilirsiniz.

 

Arjantin’in bugününü anlamak için Penultima kelimesi zengin çağrışımlar içeriyor. Üç aydır iş başında olan Nestor Kirchner birkaç gün önce eski bir Menemci ve IMF politikalarının katı bir savunucusu olan yardımcısı Sciolo’yi görevden aldı. Scioli ücret tarifelerinin ayarlanmasına karşı çıkıyordu. Scioli’ye göre dış borçların ödenebilir hale gelmesi için IMF politikasına öncelik verilmesi gerekiyordu. “Değişim" sözü veren Kirchner için Scioli’nin taleplerini yerine getirmek sona doğru bir adım daha atmak dışında bir anlam taşımıyordu.

 

Gecen günlerde yaşanan bu siyasi kriz üzerine 24 Ağustos’ta Buenos Aires seçimleri yapıldı. Arjantinliler için Buenos Aires seçimlerinin ayrı bir önemi var. En azından bu seçimlere, yine sözlükte anlamını bulmanın mümkün olmadığı “Porteño” sözcüğünü atfetmeleri bile bu durumu anlamaya yetiyor. Secimler Kirchner rejiminin bir sağlamasını yapmak anlamında olduğu kadar, Arjantinlilerin 2001’de yaşanan ekonomik krizin aşılması konusunda ne tur beklentileri olduğunu da ortaya çıkarmak açısından önem taşıyordu.

 

 Maurizzo Macri, holding ve futbol kulübü sahibi (Reuters)

Seçimlerin en güçlü adayı Menemist Maurizzo Macri ve Kirchner’in desteklediği Anibal Ibarra’ydi. Beklenen oldu ve seçimler ikinci tura kaldı. Ama beklenmeyen, Macri’nin yüzde 37, Ibarra’nin ise yüzde 33 oy almasıydı. Basit bir analiz yapılırsa Kirchner’in kendisine rakip olarak gördüğü politik güçleri dağıtma konusunda şu anda başarısız olduğu ortaya çıktı. Diğer yandan seçim sonuçları Kirchner’in uyguladığı politikalara halkın çok da güvenmediği görüldü.

Kirchner ay sonunda kapsamlı bir borç görüşmesi için IMF ile masaya oturacak. Geçen günler içerisinde Chavez, Lula ve Kastro’nun Kirchner’i ziyaret ederek destek vermesi bile Kirchner için yeterli olmadı. Dolayısıyla Kirchner rejimi acısından gelecek çok da aydınlık görünmüyor. Kısacası bir Penultima durumu yaşıyor Kirchner rejimi.

 

Sol bu tablonun içinde nerede duruyor? Seçimlerin diğer adaylarından troçkist ve autodefensa adayı Luis Zamarro yüzde 10 oy aldı ve seçimlerden hemen sonra ne Macri’ye ne de Ibarra’ya destek vermeyeceklerini açıkladı. Izquerda Unista (Birleşik sol) adayı Patricia Bulrich yüzde 5 oy alırken, radikal peronist Christian Caram ise yüzde 2 oy aldı. Bu tablo içerisinde solun içini rahatlatan tek şey radikal peronistlerin -ki sık sık darbe tehditiyle politika yapabiliyorlar- az oy alması.

 

Buenos Aires sokakları ise radikal değişim isteyen sloganlarla dolu. İşsizlik, kapalı fabrikalar, ücret tarifelerinin ayarlanması, Piqeteros’ların protesto eylemleri; kısacası 2001’deki ekonomik krizin yarattığı hiçbir konuda iyileşme görünmüyor... Tekrardan; Arjantin’de sokaklar henüz bilinmeyen bir geleceği, siyasi yönetim kendini sağlama alma konusunda Penultima durumu yaşıyor.

 

Roverta’nin barında gece oluyor. Susana ve Bulgar göçmeni Nino yeni bir içki ısmarlayıp boş sokaklara bakıyor...