Açkı 2 - Sergiler

-
Aa
+
a
a
a

İskenderiye kitaplığında çağdaş sanatlar sergisi

Yeni açılan İskenderiye Kitaplığı’nın düzenlediği “Imagining the Book” (Kitabı düşlemek / tasarımlamak) başlıklı uluslararası workshop’a katılmak isteyenler Bibliotheka Alexandrina’da ayrıntılı bilgileri bulabilir. Kitap kavramı üstüne iş üreten sanatçıların dosya göndermeleri isteniyor. Profesyonel sanatçıların katılımına açık olan etkinliği, Dr. Mohamed Abou EL Naga [email protected] yönetiyor. Geleneksel kağıt teknikleriyle yerleştirmeler yapan Abou El Naga, Borusan Sanat Galerisi’nde 2000’de açılan Akdeniz Metaforları 1 - Mısır’dan Çağdaş Sanat sergisine katılmıştı.

Bibliotheka Alexandrina

Workshop, sergi ve sempozyum programı:

15/4 2002 Çağrılan kişilerin davet edilmesi

30/6 Katalog için son gün

12/9 Workshop’a katılacak sanatçıların İskenderiye’ye gelişi

13/9 Workshop başlangıcı

18/9 Sergi ve sempozyum katılımcıların gelişi

19/9 Sergi açılışı

20-21/9 Sempozyum

22/9 Son gün

---------------------------------------------

Bonn’da Türkiye’den Çağdaş Sanat

Federal Almanya’nın eski başkenti Bonn, her ne kadar eski görkemini yitirdiyse de geçmişteki kültür yatırımları sayesinde gündemde kalmayı başarıyor. Yaklaşık 1 milyon Türkiyeli göçmenin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya Bölgesi’nde 1994’den bu yana Türkiye’nin çağdaş sanatını tanıtan sergiler düzenlendi. 1996’da Ernst Hesse ile birlikte Düsseldorf Kunstpalast’ta düzenlediğimiz "Diyaloglar- Şeylerin Düzenine Ait Yitirilmiş Düşünce” sergisi İstanbul ve Düsseldorf’tan sanatçıları bir araya getiriyordu; bunu izleyen yıllarda Köln’de özellikle Fluksus sergileriyle öne çıkan Galerie Inge Baecker [email protected] , Serhat Kiraz ve Hüsamettin Koçan’ın sergilerini düzenledi.

Tarih Müzesi ve Çağdaş Sanat Müzesi olarak iki bölümden oluşan Bonn Kunstmuseum, bu kez tarih bölümündeki görkemli Hitit ve Truva sergisine koşut olarak, Türkiye’nin güncel kültürüne eğildi. “Şehrin İşaretleri” (“Im Zeichen der Stadt - Zeitgenössische Kunst aus der Türkei”) başlıklı serginin küratörü Prof. Dieter Ronte, sergiye çok emek verdi, 8 ay boyunca İstanbul - Bonn arası gitti geldi, çok sayıda sanatçıyla görüştü ve seçimini yaptı. Katılan sanatçılar: Hüseyin Alptekin, Handan Börüteçene, Esra Ersen, Berin Gökçen Gülsün Karamustafa, Serhat Kiraz, Ali Ömer Kazma, Murat Morova, Hale Tenger, xurban.net. 19 Aralık 2001’de açılan ve 17 Şubat’a kadar sürecek olan serginin bütün basılı malzemesi Istanbul’da Lebib Yalkım Yayımları’nda üretildi.

Kunstmuseum Bonn

-------------------------------------------

“Eğer İsveççe konuşabilseydim…”

Esra Ersen’in kişisel sergisi Stockholm Modern Müze’de (16 Kasım 2001- 13 Ocak 2002)

1996’dan bu yana kazandığı burslarla Avrupa’nın çeşitli kentlerinde çalışan ve sergilere katılan Esra Ersen’in Stockholm Modern Müze’deki Proje bölümündeki sergisi, dil ve toplum arasındaki ilişkiyi sorguluyor. Ersen, Stockholm’un güneyindeki banliyölerde yaşayan ve bir dil okulunda İsveççe öğrenen yabancı göçmenlere “Eğer İsveççe konuşabilseydiniz, ne söylemek isterdiniz?” sorusunu yöneltmiş ve ana dillerinde yanıt istemiş. Yanıtlar Çince, Arapça, Rusça, İspanyolca ve Bengalceden İsveççeye çevrilmiş. Öğrenciler kamera karşısında kendi dillerinde söylediklerini İsveççe doğru olarak telaffuz ederek söylemeye çalışırken de gösteriliyorlar. Bu iş Södermalm semtinde ünlü kebap lokantası Jerusalem’s Grill House’ta ve Modern Müze’de gösteriliyor.

Moderna Museet

--------------------------------------------------------------------------------------

Macaristan’da 7. Sanatçı Bursu (7th Artists Residencies, Hungary)

Tarihler: 21 Haziran – 10 Temmuz ve 10 Ağustos- 28 Eylül 2002

The Hungarian Multicultural Center, Inc. (HMC) sanatçılara Balatonfured’te yaşamaya ve çalışmaya davet ediyor. Her dönem 10 sanatçının katıldığı bu burslu organizasyonda amaç faklı kültürlerden gelen sanatçılar arasında iletişim kurmak…Dosya göndermek için son gün 2 Şubat 2002. (Bilgi için e-posta: [email protected] )

---------------------------------------------------------------

Balkan ülkeleri kültür sorunlarını Üsküp’te tartıştı

Aralık ayının ilk haftasında Üsküp’te Melentie Pandilovski tarafından yönetilen Makedonya Müzesi’nde Balkan ülkeleri sanat ve kültür uzmanları “Balkanlar ve Küreselleşme” başlığı altında değişim döneminde toplum, kültür, sanat ve tarih konularına yoğunlaşan bir konferansta bir araya geldiler. Küreselleşme kavramı ortaya çıktığından bu yana tartışılan küreselleşmenin uygulamadaki biçimleri; küreselleşmenin Balkanlar’daki görüntüsü; küreselleşme içinde marjinalleşme durumları;küresel pazarlar karşısında küresel arzular bir kez daha tartışılmış bu konferansta. Balkan ülkelerinde Avrupa Birliği’ne uyum sağlama sürecinde sanat ve kültür altyapısının yenilenmesi için gösterilen çabayı övmek gerekir. Sanat ve kültürün 50 yıl “bağımsızlık ve özgürlük” gibi olmazsa olmaz bir ortamından uzak olduğu düşünülürse, bu geçiş döneminde altyapının özerkleşmesi/özelleşmesi önemli bir süreçtir. Devlet denetçi değil, destekçi olma rolünü üstlenebilmiş midir? Konferans sonuçları Müze’den istenebiliyor.

Makedonya Müzesi