Haziran 2016'da Açık Radyo

Açık Radyo Bülteni
-
Aa
+
a
a
a

Haziran 2016'da Açık Radyo'daki bazı konu ve konuklarımız şunlardı:

Açık Gazete'de:

Özden Cankaya ile yeni kitabı "Bir Kitle İletişim Kurumunun Tarihi - TRT" kitabının yeni baskısı üzerine konuştuk.

Chris Gunness ile BM insaniyet zirvesi ve eğitimsiz kalacak yüzbinlerce çocuğun durumunu konuştuk.

Ekonomi Politik köşesinde Ali Bilge ile, toplumun çok geniş bir kesiminin katılımıyla oluşacak, gerçek bir muhalefetin, bir "demokrasi cephesi"nin nasıl kurulabileceğini konuştuk.

Ufuk Turu köşesinde Ahmet İnsel'le Erdoğan'ın çok tartışmalı olacağını bildiği sözleriyle açıkça ortaya koyduğu, otoriter, İslamcı faşizm diyebileceğimiz siyasi çizginin toplumda bulduğu karşılığın Erdoğan'ın kendisinden çok daha önemli bir soruna işaret etttiğini konuştuk.

Seyyare köşesinde Sezin Öney'le, İngiltere'nin Avarupa Birliğinden çıkma kararı aldığı Brexit olarak adlandırılan referandumu, öncesini ve sonrasını değişik boyutlarıyla değerlendirdik.

Nereye Doğru köşesinde Cengiz Aktar'la 28 Haziran'da İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 42 kişinin hayatını kaybedip 239 kişinin yaralandığı ve İŞID tarafından yapıldığı ihtimali üzerinde durulan terör sladırısını çeşitli boyutlarıyla ele aldık.

Ayın 13'ü Soma Nöbeti'nde Haziran ayındaki konuğu olan Avukat Evren İşler ile Soma Davası'ndaki son gelişmeleri ve davanın seyrini masaya yatırdık.

Açık Dergi'de:

Akbank Sanat, Rus küratör Katya Krupennikova’nın ‘Post-Peace’ (Barış Sonrası) adlı sergisini iptal ettiğini Şubat ayında duyurmuştu. Gerekçe ise bu kez ‘Türkiye’deki siyasi atmosfer’ oldu. Yaşadığı süreci Sanatçı Belit Sağ anlattı. 

İlhan Koman'ın Ankara Seğmenler Parkı'nda bulunan heykeli bir gün aniden kayboldu. Güvenlik görevlileri "temizliğe gitti", Büyükşehir Belediyesi ise "çalınmış" diyor. Açık Dergi'de Kültür ve Yönetimi dosyamızın dördüncü bölümünde İlhan Koman Kültür ve Sanat Vakfı'ndan Yıldırım Arıcı'yla, siyasi tartışmalar ya da ideoloji nedeniyle kamusal alandan yok olan, akıbeti belirsiz sanat eserlerini konuştuk.  

Kültür ve Yönetimi köşesinde ayrıca Velvet İndieground Plakçısına yapılan saldırı ile anılan Tophane'yi ve Muzaffer Ertoran'ın İşçi Heykeli'nin akıbetini konuştuk.

Tezahür köşesinde Gülin Dede Tekin, 24. LGBTİ+ Onur Haftası kapsamındaki "Öcüler - Les Ogres" temsili vesilesiyle biriken kolektif'ten Okan Ürün ve Melis Tezkan'la bir araya geldi; biriken'i biriktiren anları ve değişen ve değişmeyen duyguları konuştular.

20-26 Haziran İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, her yıl olduğu gibi Taksim’de yapılacak yürüyüşle başlayacaktı; ancak yürüyüş, İstanbul Valiliği’nin yasağı ve polis müdahalesiyle karşılaşmıştı. Engellemelere rağmen 24’üncü İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın en büyük etkinliklerinden biri “Seks İşçileri” başlıklı panel oldu. Trans ve erkek seks işçilerinin konuşmacı olarak katıldığı panel, 22 Haziran’da Cezayir Toplantı Salonu’nda pek çok kişiyi bir araya getirdi. Açık Dergi'de panelden ses kayıtları dinledik.

Açık Blinç'te:

Prof. Hakan Gürvit'le, insanlarda dil anlama ve kullanmaya dair en önemli beyinsel bozukluk olan afaziden söz ettik.

Dr. Mustafa Seçkin’le beyin - dil ilişkisini ve afazi hastalığını konuştuk.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Başar Bilgiç'le futbol aşkının beyindeki yansımasını ve “beynin karanlık gücü” dahil pek çok ilginç konuyu konuştuk.

UNC Chapel Hill ve Duke Üniversite'sinde öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşenil Belger’le şizofreni ve beyin görüntüleme araştırmaları hakkında konuştuk.

Günün ve Güncelin Edebiyatı'nda:

Haziran ayında konuklarımız, Şule Gürbüz, Kemal Varol ve Sema Kaygusuz'du.

Kentin Tozu'nda:

24.İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında yapılması planlanan 14. İstanbul Onur Yürüyüşü valilik tarafaından yasaklandı. Kentin Tozu'nda, #örgütleniyoruz temalı 14.İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası'nın düzenleme komitesinden Haziran Düzkan ve Deniz Gedizlioğlu ile, LGBTİ+ bireylere karşı yapılan ayrımcılığı, uygulanan şiddetti ve hak ihlallerini konuştuk.

Sanat Uzun, İlham Sonsuz'da:

Sanat Uzun, İlham Sonsuz'un bu bölümünde örüntülerden bahsettik, örünütlerin hayatımızda ve sanattaki anlam ve önemini konuştuk. 

Su Hakkı'nda:

Orta Doğu’da yapımı tamamlanmış ve planlama aşamasında olan büyük kanal projeleri, Hazar-Basra kanal Projesi, İsrail'in Kanal projesi, Yeni Süveyş Kanalı gibi projeler Orta Doğu'nun çehresini değiştirecek, geleceğimizi karartacak kadar büyük. Türkiye'de de benzer bir kanal projesi olan "Çılgın Proje" yani Kanal İstanbul gündemde. Su Hakkın'da bu projeleri ele aldık.

Yeşil Dalga'da:

TEMA Vakfı'nın ortağı olduğu Env.net projesi kapsamında yürütülen “Yerel Sorunlara Yerel Çözümler II: Çevresel Katılımcılık” hibe programı faydalanıcılarından Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden Süheyla Doğan Ünal ve Olga Durel ile dernek çalışmalarını ve yürütmekte oldukları “Kaz Dağlılar Doğasına Sahip Çıkıyor” projesini konuştuk.